Kalanşo Çiçeği Bakımı (Tüm Detaylar)

Herkese merhabalar; güneşli, ılık bir günden tüm okurlarımı sevgiyle kucaklıyorum. Bugün yazımda sizlere kalanşo bitkisini anlatacağım. Bu bitkiyi seçmemin nedeni evlerde iç mekân olarak görmekten çok memnun olmamdan dolayıdır ve bana çok güzel hisler uyandırmaktadır. Eminim sizlere de içinizi ısıtan renkleriyle daha iyi hissettireceğine inanıyorum. Aynı zamanda iç mekânlarımızda da görsel olarak güzel durduğunu düşünüyorum. Sözü daha fazla uzatmadan kalanşo bitkisini tanıyarak kalanşo çiçeği bakımı evde nasıl yapılması gerekir? Bu konularda birazcık bilgilenelim.

Kalanşo Çiçeği Anlamı

Kalanşo, Crassulaceace familyasından gelen 125 ayrı türü bulunan Afrika ve Asya kökenli tropik bir bitkidir. Kalanşonun en fazla türü ise Madagaskar’da bulunmaktadır. Tsarantanana dağlarının serin yaylalarında humuslu topraklarda yetişmektedir. Kalanchoe kelimesi Çinceden gelmektedir. Süs bitkisi olarak ilk Çin’de kullanılmasından dolayı bilimsel adı olarak tercih edilmiştir ve anlamı ise “düşüp yeşeren”dir. Kırılan dalları ve yaprakları yere düştüğünde tekrardan hayat bulduğu için bu adı kullanmışlardır. Bir sukulent cinsi olan bu bitki iç mekân bitki olarak oldukça uygundur. 125 çeşit arasından günümüzde iç mekân bitkisi olarak en yaygın tercih edileni ise “Kalanchoe Blossfeldiana” türüdür. Batı ülkelerinde Christmas Kalanchoe, Florist’s Kalanchoe isimleri de verilmektedir. Florist’s isminin verilmesi çiçek dükkânlarında hediyelik olarak çok satılmasından kaynaklanmaktadır. Bu bitkinin en yakın akrabaları ise “rhodiola rosea” ve “purgera”dır.

Kalanşo çiçeğinin renklerine göre anlamları;

Nasıl Bir Bitkidir?

Özellikle kış aylarında çiçeklenmiş, evlerde yetişebilen, çok dayanıklı, sukulent cinsi bir bitkidir. Katmerli çiçek açan kültivarlarına “calandiva” denilmektedir. Çiçekleri turuncu, pembe, beyaz ve sarı renkte olabilir. Geceden geceye nefes alıp ve oksijen salan (krasula metabolizması), gündüz güneş ya da kuvvetli aydınlık ve yeterli ısı isteyen, gece ise esinti ya da en azından biraz serinliği tercih eden bir bitki türüdür. Çiçekleri zarif yaprakları ise etlidir. Bu nedenle yapraklarında su barındırma özelliğine sahiptir. Bu su dolu yapraklar onun besin deposudur ve zor şartlarda hayatta kalmasını sağlar. Çok büyümezler en fazla yarım metre kadar boylanabilir ve genelde küçük olarak satılmaktadır. Havanın çok kuru olmaması ve sert esen rüzgârlara maruz kalmaması koşuluyla -5 dereceye kadar dayanabilmektedir. Kışın soğuk etkisiyle yapraklarda soluk renk kızarmaları görünse de bu durum bitkini zarar gördüğü anlamına gelmemektedir. Kalanşo bitkisi humuslu toprakları sever. Besin olarak zengin, suyun topraktan geçişine uygun topraklarda daha iyi yetiştiği görülmektedir.

Kalanşo bitkisini Aborijinler şifacı ve kurtarıcı olarak kullandılar. Kuzey ülkelerinde yaşayan insanlar için ise, iyileştirici özelliği ve çiçeklerinin güzelliği nedeniyle ev bitkisi haline getirildiler. Tıbbi anlamda da kullanılan kalanşo bitkisi vücuttaki hasarlı dokuların iyileşmesinde, zehirlerin, reaktif partiküllerin atılımında, antiseptik özellikte kullanılmaktadır.

Evde Kalanşo Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Evlerimizin salonlarında veya cam balkonlu alanları için ideal bir bitki olan kalanşo bakımı için;

Ziraat Yüksek Mühendisi Birce Beliz Hamut

Exit mobile version