Kamkat Faydaları ile Besin Değeri

kamkat faydaları

Çalı biçimindeki kamkat, portakal ve limon gibi turunçgiller familyasının bir üyesidir. Doğu Asya ve Çin bölgelerinde doğal olarak yayılış gösterir. Kamkat, şekil olarak limona benzer ve rengi portakal gibidir. Limon ve portakalın kabuğu soyularak tüketilir. Fakat kamkat kabuğu soyulmaz. Kamkat yemek isteyenler kabuğu ile birlikte tüketebilir. Elinizde tuttuğunuz kamkatın kokusu uzun süre geçmeyecektir. Kokusu, bergamotu andırır. Kamkat faydaları ile birçok etkiye sahiptir.

Kamkat farklı şekillerde tüketilebilir. İçinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde oldukça faydalıdır. Kamkat besin değeri ise 100 gram üzerinden aşağıdaki gibidir.

Kamkat, kalorisinin düşük olması sayesinde zayıflama sürecindeki insanlar tarafından da tüketilmektedir. Kamkat, içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde oldukça sağlıklı bir besindir. 186 mg potasyum içeren kamkat, A vitamini ile zengindir. C vitamini, kalsiyum ve magnezyum bulundurduğu için vücudu besler.

Kamkat Sağlığa Faydaları

Kamkat, vitamin ve minerallerle zengin bir meyvedir. Çoğunlukla Çin tarafında kullanılsa da ülkemizde de kullanılmaktadır. Çin mutfağında genelde yemeklerin yanında sos olarak kullanılır. Ülkemizde ise daha farklı şekillerde tüketilir. Kamkat, zengin içeriği sayesinde vücuda birçok fayda sağlar. Vücudu besler, vücuda direnç kazandırır ve çeşitli rahatsızlıkların önüne geçer.

Kamkat, bahçelerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Aynı zamanda evde saksılarda da yetiştirmek mümkündür. Çünkü kamkat boyu uzun değildir ve saksılarda kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Sağlıklı bir besin olan kamkat faydaları aşağıda yer aldığı gibidir.

Kamkat, yukarıda yer alan tüm faydaları bireye kazandırır. Birçok vitamin ve minerali içinde barından kamkat, insan vücudunu besler özellikte. Vücudu besleyen, vücuda direnç kazandıran kamkat sayesinde bazı rahatsızlıkların önüne geçilebiliyor. C vitamini başta olmak üzere diğer vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Böylelikle bireyler çeşitli rahatsızlıklara karşı önlem almış oluyor.

Mide bulantısı, mide yanması, hazımsızlık gibi çeşitli problemlerin tedavisini destekliyor. Sindirim sisteminin düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlayan kamkat sayesinde mide rahatsızlıklarının önüne geçmiş olursunuz. Sindirim sistemini düzenleyen kamkat aynı zamanda bağırsak hareketlerinin de düzenli çalışmasını sağlar.

Kamkat içinde A, B1, B2 ve B3 vitaminleri bulunur. Bu vitaminler ise sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Sinir sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışması sayesinde bireyde stresten kaynaklı baş ağrıları ve uykusuzluk giderilir. Yüksek kolesterol hastalarında kolesterol değerlerinin normale döndüğü görülmüştür. Aynı zamanda yüksek tansiyon hastalarında da tansiyonun düştüğü gözlemlenmiştir. Kalsiyum oranı yüksek olan kamkat, diş ve kemik sağlığını güçlendirmektedir. Antioksidan özelliği sayesinde vücudu temizler, hafif zehirlenmelerde toksinlerin atılmasını sağlar ve böcek ısırmalarına iyi gelir.

Kamkat Nasıl Kullanılır?

Kamkat oldukça sağlıklı bir besindir. Türkiye’de üretimi yapılmakta ve insanlar bu lezzeti daha yakından tanımaktadır. Geçmiş yıllarda kamkat pek fazla bilinmezken günümüzde daha iyi tanınıyor. Kamkat kullanımı farklı şekillerde yapılabiliyor. Kamkat, çiğ olarak yenilebilir bir meyvedir. Çiğ kamkat yemek daha faydalı olacaktır. Çünkü herhangi bir işlemin uygulanmadığı kamkat içinde bulundurduğu maddeleri doğrudan bireye kazandıracaktır.

Evde kendiniz kamkat yetiştirebilirsiniz. Eğer evde kendiniz yetiştiremiyorsanız manav ve marketlerden kamkat temin edebilirsiniz. Temin ettiğiniz ya da topladığınız meyveyi farklı şekillerde hazırlayarak tüketebilirsiniz. Meyveyi çiğ tüketmek istiyorsanız kabukları soymanıza gerek kalmıyor. Yıkadıktan sonra meyveyi yiyebilirsiniz. İlk yediğiniz zaman hafif ekşi bir tadı olacaktır. Daha sonra bu tada alışacak ve aslında meyvenin lezzetli olduğunu fark edeceksiniz.

Kamkat, reçel olarak tüketilebilir. Aynı zamanda meyve salatalarında da tüketilebilir. Yemeklerin yanına özellikle et yemeklerinin yanında sos olarak kullanılabilir. Marmelat olarak da kullanılan kamkat, kek ve kurabiye gibi çeşitli lezzetlerin içinde kullanılabilir. Aynı zamanda meze olarak da kamkat kullanmak mümkündür.

Son dönemlerde kamkat kurusu da kullanılmakta. Temizlenip dilimlendikten sonra kurutulan kamkat uzun süre muhafaza edilebilir. Böylelikle mevsimi geçtikten sonra da kullanılabilir. Kamkat, sağlıklı bir besin olarak çiğ tüketilmesi tavsiye edilir. Fakat farklı şekillerde kullanmak mümkündür.

Kamkat Zararlı Mı?

Kamkat, halk arasında o kadar fazla bilinen bir meyve değildir. Kamkat yemek isteyenler ise meyvenin zararlı olup olmadığı konusunda kararsızdır. Peki, kamkat zararlı mı? İçeriğinde birçok vitamin ve mineral barındıran kamkat aslında zararlı bir meyve değildir. Fakat her meyvede olduğu gibi bilinçli tüketilmesi gerekir.

Gün içinde iki adet kamkat yiyebilirsiniz. Çiğ olarak tüketeceğiniz meyveyi fazla yememeye özen göstermelisiniz. Eğer fazla tüketirseniz sindirim ve bağırsak sisteminizin çalışmasını olumsuz etkileyebilirsiniz. Fazla tüketilen kamkat, mide bulantısı ve karın ağrısı yapabilir. Aynı zamanda ishale de neden olabilir. Tansiyonu düşük olanlar kamkat meyvesini fazla tüketmemelidir. Çünkü meyvenin tansiyon düşürücü özelliği vardır. Meyveyi düzenli kullanmak kadar doğru ölçülerde kullanmak da önemlidir. Mevsiminde tüketeceğiniz meyveyi kurutarak daha uzun sürede tüketebilirsiniz. Kuruttuğunuz meyveyi serin ve kuru yerde muhafaza etmeye özen göstermelisiniz. Kamkat sayesinde sağlığınızı koruyabilir, çeşitli hastalıkların önüne geçebilirsiniz.

Exit mobile version