Kekik Otu ve Lezzetli Çayının Faydaları

Kekik Otu Nedir?

kekik-otu-nedir

Mutfaklarda özellikle de kırmızı ete katmış olduğu muhteşem aroma nedeniyle kullanılan kekik sadece yemeğe lezzet katmakla kalmayarak insan sağlığına da pek çok fayda sağlıyor. Taze toplanarak kurutma işleminden geçirildikten sonra tüketime hazır hale gelmektedir. Pek çok hastalığı önleyip bazı hastalıkların da ilerlemesini durduran ot sayesinde insanlar şifa bulmaktadır. Doğada bu otun tek bir çeşidi değil aksine onlarca çeşidi mevcuttur. Çok çeşitli olan kekik otu insan vücuduna pek çok fayda sağlayarak öne çıkmaktadır.

Kekik Otu Faydaları Nelerdir?

Sadece insanlar için değil arılar için de büyük bir kaynaktır. Arıların bal üretiminde en çok kullandıkları ot kekiktir ve bu ot bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olan bir bitki türüdür. Otun kendine has kokusu ile çayırlarda ve tarlalarda kendiliğinden yetişme özelliği sayesinde geniş alanlarda hasadı yapılmaktadır.

Otun yapraklarının uç kısımlarından uçucu yağ elde edilerek farklı sektörlerde kullanılmaktadır.

Sadece uçucu yağ yapımında değil aynı zamanda da otunun yaprakları kurutularak çay elde edilmektedir. Yüzyıllardan beri tarihi bir süreç yaşayan kekik otu bütün yemekler için tercih edilmektedir. Fakat en çok et yemeklerine yakıştığı kabul görür.

Mutfaklarda bu denli kullanılmasının sebebi kendine has tadı ve kokusudur. Bu tat ete farklı bir aroma vermektedir. Kuzey Afrika ve Asya ülkelerinin tamamında tıbbi tedavi için kullanılmaktadır. Kekik otunun yapraklarında bulunan antiseptik özellik sayesinde insan sağlığı ile ilgili pek çok fayda sağladığı bilinmektedir. Bu ot nane ailesine bağlıdır lutein, zeaksantin, apigenin, luteolin gibi maddeler içerisinde bulundurmaktadır.

C. K ve B kompleks vitaminleri, folik asit gibi vitaminler yönünden zengindir. Bu otun doğada bulunan çeşidi yaklaşık olarak 350 kadardır. Hatta bazı uzmanlara göre doğada bulunan kekik otunun sayısı 357 geçmektedir. Peki, doğada bu denli fazla bulunan değerli otun ne işe yaradığı hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz?

Dertlere Deva Kekik Çayı

Genel olarak mutfakların vazgeçilmez baharatları arasında yer alan kekik yemeklerde kullanılmakla kalmayarak alternatif tıpta da yerini almıştır. Ağız içi yaralarının tedavisinde kullanılmaktadır. Sadece bununla kalmayan ot saç problemlerinde ve cilt problemlerinde de kullanılır. Aynı nane ve biberiye gibi keskin maddeleri sayesinde kemik grubu ağrılarının tedavisi için de önerilir. Astım hastaları ve nefes darlığı yaşayan hastalar bu otu kokusu nedeniyle mucizevi olarak değerlendirirler.

Kekik çayının faydaları otu değerli kılmaktadır. Düzenli şekilde kullanılan bu ot solunumda büyük oranda rahatlama sağlamaktadır. Ayrıca solunum rahatlığı otun en büyük özelliklerinden birisidir. Otu gargara şeklinde kullanarak ağız içinde bulunan yaraları, yani enfeksiyonları ortadan kaldırabilirsiniz. Düzenli kullanılması halinde kısa sürede fayda sağlayacağı ileri sürülüyor. Bölgesel zayıflama isteyen kişiler muhakkak kekik çayının faydaları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almalıdır.

Yüksek oranda yağ yakıcılığa sahip olan bu ot, spor öncesi bölgesel yağlanmanın bulunduğu alana uygulandığı takdirde yağların azalmasına ve terlemenin artmasına yardımcı olur. Özellikle son yıllarda kilosu fazla olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Metabolik rahatlatmaları ve yüksek orandaki terleme imkânı ile öne çıkmaktadır. Doğadan taze olarak toplanan bu ot kurutularak da kullanılmaktadır. Bu otun faydaları ülke genelinde kabul görülmüştür.

Kekik Çayının Faydaları Nelerdir?

Kekik çayının faydaları ilgili detayları şu şekilde sıralayabiliriz;

Exit mobile version