Kepekli Ekmek Faydaları (Tüm Detaylar)

Ülkemizde ekmek tüketimi oldukça yaygındır. Ekmek karbonhidrat kaynaklarımızın başında yer alır ve günlük alınan enerjinin yüksek miktarı da karbonhidratlardan gelmektedir. Ancak beyaz ekmek tüketimi ne yazık ki tahıllı ve kepekli ekmek tüketiminden daha fazladır. Günümüzde özellikle diyet lif alımının önemi daha fazla vurgulanmaktadır. Diyet lif alımının arttırılmasında beyaz un türevlerinden ziyade kepekli, tahıllı unların kullanımına teşvik edilmektedir. Bu yazımda sizlere kepekli ekmek faydaları, kalori ve besin değeri gibi konularda detaylı açıklamalarda bulunacağım.

Kepekli Ekmek Kaç Kalori?

Kepek ekmeğinin diğer ekmek türlerine nazaran daha düşük kalori içerdiği veya kilo vermede daha etkili olabileceği düşüncesi yanlıştır. Kepek ekmek zayıflatır mı? diye soranlar mevcut. Hiçbir besin mucizevi değildir ve sadece bir besin türüne dikkat edilmesi ile kilo kontrolü sağlamak mümkün değildir.

1 dilim kepek ekmek (25g) yaklaşık 54 kaloridir.

Kepek Ekmeği Besin Değeri

1 dilim kepek ekmeği besin değeri şu şekildedir:

Bu değerler beyaz ekmekteki değerlere oldukça yakındır. Peki, kepek ekmeğinin beyaz ekmekten farkı nedir?

Kepek Ekmeğin Beyaz Ekmekten Farkı Ne?

Kepekli Ekmeğin Faydaları

Bu noktada glisemik indeks faktörü büyük bir önem taşıyor. Beyaz ekmeğin glisemik indeksi yüksektir. Bu durum kan şekerinin hızlı yükselmesine veya kan şekerinde dengesizliğe neden olabilir. Ancak kepek ekmeği glisemik indeksi düşüktür. Kepekli ekmeğin bu özelliği sayesinde kan şekerinde hızlı yükselme oluşmaz. Kan şekerinin hızlı yükselmesi aynı zamanda hızlı düşmesine neden olur. Hızla düşen kan şekeri, bireyin çabuk acıkmasını sağlar. Dolayısıyla açlık/ tokluk kontrolünde başarısızlıklar gelişir ve kişinin kilo almasına zemin hazırlanır. Kepek ekmeğinin kan şekerini yavaş yükseltme etkisi mevcuttur. Yavaş yükselen kan şekeri daha uzun süre tokluk sağlanmasını destekler. Bu sebeple de kişi ekstrem kalori alımından kaçınmış olur. Kepekli ekmek faydaları şu şekildedir:

Kimler Tüketmelidir?

Kepek ekmeği kimler yemeli? Dediğimiz zaman da karşımıza çeşitli rahatsızlıklardan veya kilodan muzdarip olanlar çıkıyor. Beyaz ekmek bazı rahatsızlıkları tetikleyici olabileceğinden, onun yerine kepek ekmek tercih edilmelidir.

Kepek Ekmeği ve Demir Emilimi İlişkisi

Besinlerde bulunan”fitatlar” demir emilimini etkilemektedir. Besinlerde 50 mg fitat bulunması demir emilimini %70 engellemektedir. Kepekli ürünler fitat kaynağıdır. Dolayısıyla demir emilimine engel olur. Düzenli tüketimde demir eksikliğini oluşturabilir veya var olan bir demir eksikliğini şiddetlendirebilir.

Kepekli Ekmek Zararları, Kimlere Önerilmez?

Önerilmez.

Kepek Ekmeği Kilo Aldırır Mı, Zayıflatır Mı?

Daha önceden de bahsettiğimiz gibi bir besinden mucize beklemek doğru bir durum değildir. Hiçbir besin ürünü kilo verdirir veya kilo aldırır olarak değerlendirilemez. Bir besinin kilo verdirmesi için genel beslenme düzenine bakılması gerekir. Beslenme bir bütündür sadece besinler üzerinden değil öğünler üzerinden ve istikrar üzerinden değerlendirilir. İyi bir beslenmeye sahip olan birey, vücuduna ihtiyaç duyulan içerikleri sağladığı sürece tüm besinler en iyi verimle kullanılabilir. Bozulmuş bir beslenme rutininde, kişi kepek ekmeğini istediği miktarda da tüketse herhangi bir kilo vermeye yönelik etki göremez. Bu yalnızca kepek ekmeği için değil tüm besinler için geçerli bir durumdur.

Sağlıklı beslenme için vücudunuzu iyi tanımanız ve buna uygun bir beslenme rutini oluşturmanız her zaman faydalıdır.

Beslenme, sağlığın kapısını açan en değerli anahtardır.

Diyetisyen Mihrişah Mıhcıoğlu

Exit mobile version