Kerevizin 12 Farklı Faydası

Kerevizin faydaları konusundan bahsetmeden hemen önce kısa bir bilgi vermek istiyoruz. Kereviz, maydanozgiller familyasına ait bir bitkidir. Avrupa sahil bölgelerinin çukur ve sazlık yerlerinde çoğunlukla yetişen kereviz, yenilebilir bir bitkidir. Bitkinin ömrü iki yıldır. Yaklaşık bir metreye yakın boya gelebilir. Çiçekli bir bitki olan kerevizin çiçekleri krem rengine yakın beyazdır. Çiçeklerin boyutu ise 2 – 3 mm kadardır. Kereviz, farklı birçok alanda kullanılmaktadır. Sofralarda yıllardır yer alan kerevizin çayı da yapılır. İnsanlar, geçmişten günümüze kerevizin faydalarından yararlanarak sağlıklı bir yaşam için çalışmalar yapar.

Kerevizin Hayatımızdaki Yeri

kerevizin hayatımızdaki yeri

Kerevizin hayatımızdaki yeri aslında oldukça önemli. Kereviz, sadece ülkemizde değil pek çok ülke mutfağında kullanılıyor. Geniş kullanım alanına sahip olan kerevizden farklı lezzetler hazırlanıyor. Şifalı bir bitki olarak kullanılan kerevizle insanlar sağlıklı besleniyor. Sağlıklı bir sebze olan kereviz içinde bulunan vitamin ve mineraller:

Kereviz, içinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığını olumlu yönde etkiliyor ve pek çok alanda kullanılıyor. Kerevize en çok mutfakta yer veriliyor.  Çorbası, zeytinyağlı yemekleri ve bunun gibi farklı lezzetleri bulunan kereviz taze tüketildiği sürece daha etkili oluyor. Yukarıda yer alan vitamin ve minerallerin eksik olduğu bireylere kereviz tüketimi tavsiye edilir. Düzenli tüketilen kereviz sayesinde bu vitamin ve mineraller doğrudan vücuda kazandırılır.

Kerevizin Faydaları Nelerdir?

 

Kerevizin pek çok faydası bulunmaktadır. Kereviz, içinde barındırdığı vitamin ve minerallerle insan sağlığını korumada oldukça etkili. Kereviz faydaları ise herkes tarafından bilinir. Bu faydalar;

Kereviz, kolesterol hastalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kötü ve yüksek kolesterole karşı duran kereviz, bireyin kolesterol değerlerinin düşmesine ve daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Kerevizde fitalid bulunmaktadır. Fitalid ise kandaki stres hormonunu düşürür ve bireyin sakinleşmesine yardımcı olur. Düzenli tüketilen kereviz sayesinde kan basıncı düşer ve beyne giden kan akışının hızı normalleşir. Kerevizin içinde bol miktarda antioksidan bulunmaktadır. Bu antioksidanlar sayesinde vücuttaki iltihaplar giderilir.

İltihap problemi yaşayan bireylere kereviz tüketmeleri önerilir. Yüksek su ve lif içeren kereviz, sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Ödem atmada oldukça etkili olan kerevizle birlikte kereviz tohumu da faydalıdır. Kalp ve damar sağlığının korunması, kalp atışının normale dönmesi ve damarların rahatlaması için kereviz tüketmek önemlidir. Yapılan araştırmalar sonucunda kereviz tüketen insanların kalp ve damar rahatsızlıklarının iyileştiği görülmüştür. Aynı zamanda yapılan araştırmalar doğrultusunda pankreas kanseri ve meme kanseri oluşumunu kereviz tüketmenin önlediği görülmüştür.

Kereviz, içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir.

Kerevizin içinde apium adında bir madde vardır. Apium, mide zarını iyileştirmekte ve mide salgısını kontrol etmektedir. Bu özellik sayesinde kereviz, mide rahatlatıcı ve koruyucu etkiye sahiptir. Kerevizin bilinen faydaları arasında karaciğer sağlığını koruduğu da bilinmektedir. Karaciğer enzim fonksiyonlarının normalleşmesini sağlayan kereviz aynı zamanda karaciğerde biriken yağların gitmesine de yardımcı olmaktadır. Hepatit B ve Hepatit C hastalarının haftada 1 veya 2 kez kereviz yemesi önerilmektedir.

Gut hastalarında yapılan araştırma sonrasında kerevizin gut ağrılarına iyi geldiği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda kerevizin içinde bulunan vitamin ve minerallerin kan şekerinin yavaş ve sabit hareketli olmasını sağlar. Bu özelliği ile diyabet hastaları tarafından tüketilmektedir. Cilt üzerinde kullanılan ve etkili olan kereviz yaprakları içeriğinde bulunan vitaminler sayesinde cilt yaralarına iyi gelmekte ve cildi rahatlatmaktadır. Regl ağrıları her kadının büyük sorunları arasında yer alır. En az 3 günlük kullanılan kereviz sayesinde regl ağrıları hafifler ve kadınlar için geçen bu zorlu süreç daha az ağrı ile geçmiş olur. Kalorisi oldukça düşük olan kereviz hem sağlıklı bir besindir hem de zayıflama sürecindeki bireylere yardımcı olur. Taze kerevizin içinde yoğun miktarda K vitamini bulunmaktadır. K vitamini ise kemik sağlığını korur, kemik kütlesinin artmasına yardımcı olur.

Kerevizin Kullanımı Nasıldır?

İnsan sağlığı için etkili olan kereviz kolaylıkla kullanılabilir. Dünya genelinde mutfaklarda daha çok tercih edilen sebze farklı yöntemlerle kullanılabilir. Genel olarak kereviz kullanımı şu şekildedir;

Kerevizi bir bütün olarak incelediğiniz zaman hem sebze olarak mutfaklarda tüketebilir hem tohumundan baharat elde edebilir hem de yapraklarından çay elde edebilirsiniz. Kerevizi haşlayarak doğrudan tüketebilirsiniz. Eğer isterseniz haşladığınız kerevizle çorba yapabilir ya da zeytinyağlı yemek olarak sofralara koyabilirsiniz. Kereviz dolması bizim ülkemizde oldukça yaygındır. Sağlıklı ve lezzetli olan kereviz dolmasıyla birlikte haşlanmış kerevizle salata da yapılabilir. Kerevizin tohumundan baharat elde edilmektedir. Bu baharat, yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılır. Aynı zamanda normal sofra tuzuyla tohum karıştırılır ve kereviz tuzu olarak satışa sunulur.

Kereviz tuzu hem yemekleri lezzetlendirir hem de yemeklerin tuz ihtiyacını karşılar. Bu karışım sağlıklı olarak kullanılmaktadır. Kerevizin yapraklarından da çay yapabilir, yaprakları kullanarak cildinize uygulayabilirsiniz. Taze yaprakları ezerek cildinize sürebilir, yaraların iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda taze yaprakları ve kurutulmuş yaprakları çay yapabilirsiniz. Kerevizi çay olarak tüketeceğiniz zaman 2 haftadan fazla kullanmamaya özen göstermelisiniz. Çay dışında mutfaklarda kullandığınız kerevizi düzenli olarak istediğiniz süreyle tüketebilirsiniz. Eğer kerevize alerjiniz bulunmuyorsa rahatlıkla tüketebilirsiniz. Kerevizin bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Küçük çocuklarda dikkatli tüketilmesi gereken sebze her yaş grubunda rahatlıkla kullanılabilir. Kereviz, sağlıklı bir besin olarak tüketilmeye devam edecektir.

Exit mobile version