Diyetten Sonra Verdiğim Kiloları Nasıl Korurum?

Kilomu Nasıl Korurum?

kilomu nasıl korurum

Diyet sonrası verilen kiloları geri almak çok üzücü bir durumdur. Birçok birey bu noktada kilo alma korkusu yaşıyor. Bu korkuyu yenmeniz için sizlere bugün kilo koruma döneminde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bahsedeceğim. Siz de verdiğiniz kiloları geri almak istemiyorsanız ve kilomu nasıl korurum diyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz.

Diyet yaptıktan sonra kilo koruma dönemine geçtiğinizde, verdiğiniz kiloları nasıl koruyabileceğinizi biliyor musunuz?

Adım Adım Kilo Koruma Rehberi

Öncelikle çok katı diyetler ile hızlı bir şekilde kilo verdiyseniz, diyet sonrası eski beslenme alışkanlıklarınıza döndüğünüzde, verdiğiniz kiloları tekrar geri almanız oldukça beklenen bir durum olacaktır. Bunu önlemek adına bir uzman eşliğinde doğru bir beslenme ile kilo verdiğinizi düşünerek devam edelim.

80/20 Kuralı 

Beslenmenizin %80 i sağlıklı yeme planınızdan, kalan %20’si ise sevdiğiniz ve yemek istediğiniz besinlerden oluşmalıdır. Bir örnek ele alıp anlatırsak eğer, günlük 3 ana öğün yaptığınızı farz edelim. Haftalık öğün sayınız toplamda 21 öğün olur. 21 öğünün %20 si yani 4 öğününü istediğiniz ve sevdiğiniz bir yemekle yapabilirsiniz. Kalan 17 öğünde ise diyet yaparken yediğiniz sağlıklı yemekler tercih etmelisiniz. Bu şekilde hem bir sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmiş olacaksınız, hem de sevdiğiniz besinler hayatınızda her zaman yer alacak.

Porsiyonlarınızı Azaltın

Diyetten sonra artık eskisi kadar fazla yemek yiyemediğinizi görmüşsünüzdür. Bunun sebebi önceden hem ihtiyacınızdan fazlasını yemeniz hem de artık daha küçük porsiyonlarda doymanızdır. Kilo korumada da yediklerinizin porsiyonunu azaltıp daha küçük tabaklar kullanırsanız hem ruhen hem de bedenen doymuş hissedeceksiniz.

Egzersiz Yapın

Eğer diyet ile beraber sporu hayatınıza kattıysanız, bu alışkanlığınızı kilo korumada da devam ettirin. Bu noktada spor yaparken sıkılmamak adına sevdiğiniz bir aktivite bulmaya çalışın ve onu uygulayın.

Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Birçoğumuz gün içerisinde su içmeyi unutuyoruz. Yeterli miktarda su içmediğimizde hem metabolizmamız olumsuz etkileniyor hem de daha çabuk acıkıyoruz. Aslında acıktığımızı sanıyoruz fakat acıkmıyoruz. Çünkü açlık hissi ile susuzluk hissini karıştırıyor ve acıktığımızı düşünerek yemeklere yöneliyoruz. Bu durumun yaşanmaması adına günde 30-35mlx kg kadar su içmeli ve yemeklere yönelmeden önce 1-2 bardak su içip 15-20 dk. beklemelisiniz. Eğer hala aç iseniz hissettiğiniz açlık, fiziksel açlıktır ve  o zaman yemek yiyebilirsiniz.

Yediklerinizi Dengelemeyi Öğrenin

Eğer bir diyetisyen kontrolünde diyet uyguladıysanız diyetisyeniniz size kilo koruma döneminde yapmanız gerekenlerden bahsetmiş olmalıdır. Size porsiyon kontrolünü, öğün dengelemeyi öğretmiştir. Ve evet artık o sevdiğiniz makarnaları, pizzaları yiyebileceksiniz. Fakat yedikten sonra üst üste ağır yemekler yememeye çalışın ve ertesi günü biraz daha hafif öğünler yapın. Sebze ve salatalara yemeklerinizde mutlaka yer verin. Bol posa ve lif kaynağı almak tokluğunuzu da arttıracaktır.

Sonuç Olarak

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Diyetisyen Nihal Gültepe

Exit mobile version