Kimyonun Mutfaktaki Yeri

kimyon nedir ne işe yarar

Kimyon, maydanozgiller familyasına ait bir bitkidir. Mayıs ve haziran aylarında çiçek açan bitkinin çiçeklerinin rengi ise beyaz ve pembe tonlarındadır. Bitkinin ömrü bit yıldır ve bitkinin boyu ise 40 cm ile 60 cm arasında değişmektedir. Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’da yetişen bitki birçok alanda kullanılmaktadır. Bitkinin gövdesi diktir ve üste doğru çıkan dalları bulunmaktadır. İpliği andıran yaprakları vardır. 4 – 5 mm boyunda köşeli meyveleri vardır. Kendine has kokusu olan bitki birçok alanda kullanılmaktadır. Peki, kimyonun faydaları nelerdir?

Mutfakta Kimyonun Yeri

Aynı zamanda kimyonun kullanım alanı da oldukça fazladır. Mutfakta önemli bir baharat olarak geçen kimyon, farklı kültürlerde yaygın olarak kullanılıyor. Hint mutfağında, Meksika mutfağında ve Orda Doğu mutfağında yaygın olarak kullanılan kimyon çoğunlukla yemeklerde kullanılır. Bazı tatlı ve içeceklerde de kimyona yer verilmektedir. Kokusu ve lezzetiyle önemli bir yere sahip olan kimyonun faydaları da oldukça fazla.

Kimyonun Faydaları Arasında Neler Var?

Kimyon, mutfakta baharat olarak kullanıldığı gibi sağlık alanında da tercih edilmektedir. Peki, kimyonun faydaları arasında neler vardır?

Kimyonun faydaları arasında yukarıda yer alan maddeleri sayabiliriz. Kimyon, içeriğinde bulunan maddeler sayesinde insan sağlığını korumakta ve güçlendirmektedir.

Kimyonun en çok sindirim sistemi için kullanıldığı görülür

Düzenli olarak tüketilen kimyon zamanla sindirim sistemi problemlerinde etkili hale gelecektir. Kimyon içeriğinde bulunan yağlar, magnezyum ve sodyum bir araya geldiğinde sindirim sistemini etkilemektedir. Sindirimi kolaylaştıran ve midenin rahatlamasına yardımcı olan kimyonun bu doğrultuda sıcak su ile tüketilmesi önerilmektedir. Kimyonun aroması da ağız içerisindeki tükürük bezlerini harekete geçirmektedir. Böylelikle hem sindirim kolaylaşmış olur hem de ağız kokusunda azalmalar görülür.

Kimyonda bulunan temel besinler arasında demir, uçucu yağlar, C vitamini ve A vitamini bulunmaktadır. Bu besin değerleri sayesinde bağışıklık sistemi korunur. C vitamini sayesinde beyaz kan hücreleri de gelişir. Vücutta farklı rahatsızlıklara yol açan serbest radikaller kimyon sayesinde etkisiz hale getirilmektedir. Kimyon içeriğinde bulunan yağlar ve kafein sayesinde astım ve bronşit hastaları fayda bulmaktadır. Astım ve bronşit hastalarında düzenli olarak tüketilen kimyon, zamanla bireyin iyileşmesini ve daha rahat nefes alıp vermesini sağlar. Kimyon aynı zamanda dezenfektan özelliği taşımaktadır. Bu özelliği ile cilt üzerinde kullanılmaktadır. Cilt üzerinde oluşan mantar ve enfeksiyonlar için kimyon suyu kullanılabilir. Aynı zamanda ciltteki lekelerde ve kırışıklıklarda da kimyondan yararlanılmaktadır.

Kimyon, keskin kokusu ve aroması ile uyarıcı olduğu gibi gevşeticidir. Düzenli kullanım sonrasında vücudu sakinleştirir ve uyku problemlerini azaltır. Yüksek kolesterol problemi yaşayan bireylerde kimyonun etkisi gözlemlenmiştir. Kimyon tüketen kolesterol hastaları zamanla kolesterol seviyelerini düşürmüştür. Kansızlık sorunu yaşayan bireyler düzenli olarak kimyon tüketebilir. İçeriğindeki demir oranının yüksek olması sayesinde anemiyi önler.

Yorgunluk, halsizlik gibi problemlerde faydalıdır. Kemik sağlığında kalsiyum önemlidir. Kimyonun içinde de bol miktarda kalsiyum bulunmaktadır. Kalsiyum sayesinde kemik gelişimi sağlanır. Düzenli kullanılan kimyon zamanla kalp ve damar sağlığını güçlendirir. Aynı zamanda kansızlık problemi yaşayan bireyler için kullanılması tavsiye edilmektedir.

Kimyonun Kullanımı Nasıl Olmalı?

Kimyon geniş kullanım alanına sahiptir. Mutfakta baharat olarak kullanılan kimyon aynı zamanda çeşitli yöntemlerle sağlık için de kullanılmaktadır. Kimyonun faydaları oldukça fazladır. Bu faydalardan etkilenmek için doğru ve düzenli kullanmak gerekir. Peki, doğu ve düzenli kimyon kullanımı nasıldır? Öncelikle kimyonun çayını deneyebilirsiniz. Kimyon çayının yapılması için tohum olarak satılan kimyonlar kullanılmaktadır. Bu tohumlar öğütülerek toz haline getirilir. Fakat toz haline getirilmiş kimyondan çay yapmak biraz zor olacaktır. Bu nedenle tohum halindeki kimyonla çay yapılması daha uygundur. Bir bardak kaynamış suya bir tatlı kaşığı kimyon tohumu konulur ve yaklaşık beş dakika kadar bekletilir.

Çay demlendikten sonra tüketilebilir. Günlük düzenli olarak tüketilen kimyon çayı, sağlık için faydalı olacaktır. Günde bir fincan tüketilmesi uygundur. Et, balık ve baklagillerde kullanılan kimyon da sağlık için faydalıdır. Yemeklerde doğrudan baharat olarak kullanılabilir. Baharat olarak kullanılan kimyon tozu hem kokusu hem de tadıyla yemekleri lezzetlendirecektir. Kimyonun faydaları arasında annelere de yer verilmektedir. Bal ile karıştırılan kimyonun anne sütünü arttırdığı bilinmektedir. Bir yemek kaşığı bal ile bir çay kaşığı kimyon karıştırılıp günde bir defa kullanılabilir. Eğer alerjik bir durum varsa doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

Genel olarak kimyon tüketiminin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat baharata karşı alerjisi olan bireylerin kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Kimyon çayını tüketmek isteyenler ise eğer hamileyse ya da bebek emziriyorsa doktora danışmadan çay tüketmemelidir. Kimyon çayını tüketen bireyler iki ya da üç hafta çay tükettikten sonra en az bir hafta ara vermelidir. Çünkü vücudun dinlenmesi gerekmektedir.

Exit mobile version