Kişniş Nerelerde Kullanılır? (Tüm Detaylarıyla)

Kişniş Nedir?

kişniş nedir

Kişniş, ismi bir hayli duyulan fakat evlerde daima misafir edilmeyen yiyecek ve baharatlardan bir tanesidir. Bilimsel adı coriandrum sativum olarak bilinmektedir. Coriandrum kelimesi Yunancada tahtakurusu anlamına gelen koris sözcüğünün kökeninden gelmektedir. Böyle söylenmesinin sebebi ise, bitkinin toprağın üst tarafındaki halinin tahtakurusu gibi bir kokuya sahip olmasından ve tahtakurusu için bir mücadele niteliğinde kullanılmasından ötürü zannedilmektedir. Diğer bir isimle aşotu olarak bilinmektedir. Konumuz; kişniş nerelerde nasıl kullanılır? Ancak tarihin detaylarına da biraz inmek istiyoruz.

Türklerin kişnişi çok uzun zamandan beri kullandığı ve tanıdığı bilinmektedir. Çin’in tarih kaynaklarında Uygurların kişniş tarımı yaptığı bilgisi bulunmaktadır. 11. Yüzyılda Orta Asya Türkleri kişnişin ismini yumgak tene olarak belirtiyorlarmış. Bu kelimeler, yani yumgak yumak anlamında, tene ise tane manasında kullanılıyordu. Anadolu’da ise 11. Yy. sonrası kullanılan kişniç ismi değişerek kişniş kalıbını almıştır.

Epey uzun zamandan beri Asya ve Doğu Akdeniz ülkeleri kişniş tarımını yapmaktadır. Amerika, Asya ve Akdeniz ülkelerinde ise kişnişin yabani haliyle karşılaşılmaktadır. Anayurdunun Doğu Akdeniz ülkeleri olduğu zannedilmektedir. Kişniş ile Ebers papirüsü ve bir Hint dili olan Sanskritçe eserlerde karşılaşılmaktadır. Mısır mezarlarında bile bulunan bu bitkinin Milattan Önce 1000 yıllarında tarımı yapıldığı bilinmektedir. Çin’de ortalama 2000 senedir ilaç ve baharat olarak kullanılan kişnişi, Romalılar ve Yunanlılar yalnızca ilaç görevi ile kullanıyordu. Kişniş, epilepsi ve veba hastalıklarının tedavisi için, yatıştırıcı ve afrodizyak olarak ve üstelik sancısız bir doğum amacıyla kullanılmıştır. İbn-i Sina iltihaplı göz ödemleri ve göz iltihapları tedavisi için kişnişin suyundan ve yapraklarından faydalanmıştır.

Kişniş Faydaları

Günümüzde pek çok şifalı bitkinin popülerliğinin artması ile yaygın kullanılması, faydalarından yararlanılması ve kişiler arasında tavsiye edilmesi günden güne önem kazanarak artmaktadır. Pek bilinmese de bahsettiğimiz üzere kişniş aslında bu bitkilerin arasında çok uzun zaman önce yerini almıştır. Ama gitgide yaygınlaşan teknoloji ağı, ulaşılabilen veriler, kaynaklar ve ürünler sayesinde bu bitkileri öğrenmek, faydalarına aşina olmak ve deneyimleyip görmek mümkün hale gelip bilgi sahibi olmak kolaylaşmaktadır. Kişniş de bu tip bitkilerin kategorisinde yer almaktadır.

Gerek güzel görüntüsü, gerek ait olduğu bitki ailesi, gerekse pek çok özelliği ile kişnişin kendine özgü bazı faydaları mevcuttur. Kişniş faydaları sıralanacak olursa;

Kişniş Nerelerde Kullanılır?

Geldik asıl konumuza… Söz ettiğimiz üzere kişniş, pek çok rahatsızlıkta şifa sağlayabilen bir bitkidir. Kişnişin kullanımı gerçekleştirilen temel problemleri şöyle sıralayabiliriz;

  1. Yorgunluk
  2. Gaz şişkinliği
  3. Ağrılar
  4. Sindirim bozuklukları
  5. Kramp

Kişnişin kullanıldığı alanlar ise şu şekildedir;

Kişniş besin değerleri ise şunlardır;

Kişniş Nasıl Kullanılır?

Kişniş bitkisinin yararlanılabilecek birçok yöntemi mevcuttur. Hem çayı, hem yağı ile şifa kaynağı haline gelen bu bitki, adeta doğadan bize hediye edilmiştir. Pratik ve kolay bir şekilde hazırlayarak tüketip kullanma imkânına sahip olduğumuz kişnişin kolay tarifleri şunlardır;

Kişniş Çayı

2 gram kişniş tohumuna 150 mililitre kadar sıcak su ilave edilir, 5 dakika demledikten sonra süzülür. Sıcak bir biçimde tat katılmadan içilir.

Kişniş Yağı

Kişniş tohumu damıtılma yöntemiyle ayrıştırılarak yapılır. Kendine has tadı ve kokusu mevcuttur.

Kişnişin Farklı Kullanım Seçenekleri

Türlü rahatsızlıklar için farklı tarifler ile bazı yöntemler uygulanarak hazırlanmaktadır. Çeşitli bitkiler ve bazı malzemeleri kullanıp basit bir biçimde sorunlara özel olarak yapılan tarifler çok etkili olmaktadır. Peki, kişniş başka nerelerde kullanılır?

  1. Kramp Çözme, Gaz Şişkinliği Çayı

Gerekenler: 5 gram kişniş tohumu, 2-3 gram arası limon meyvesinin kabuğu

Yemek sonraları sıcak bir şekilde tatlandırma yapmadan 1 çay fincanı oranında içilmelidir.

  1. Bir Diğer Kramp Çözücü, Gaz Şişkinliği Çayı

Gerekenler: 10 gram portakal ağacı yaprağı, 10 gram papatya çiçeği, 10 gram limon meyvesi kabuğu, 20 gram kişniş tohumu

Öğlen ve akşam yemeği sonrası 1 fincan oranında içilmelidir.

  1. Sindirim Sorunları İçin, Ağrı Giderici, Bitkinliğe İyi Gelecek Çay

Gerekenler: 50 gram kişniş tohumu

Yemek sonraları sıcak bir şekilde içilmelidir.

  1. Gaz Şişkinliği İçin ve Sindirimi Kolaylaştıran Çay

Gerekenler: 20 gram anason tohumu, 20 gram kimyon tohumu, 20 gram rezene tohumu, 20 gram yabani melek otu yaprağı, 20 gram kişniş tohumu

Yemek yedikten 30 dakika sonra veya akşam vakti 1 çay fincanı oranında sıcak bir biçimde içilmelidir.

Not: Bilinen bir yan etkisi bulunmayan kişnişin yalnızca yüksek ölçülerde kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Ciddi hastalıklarda, teşhis konulmamış şüphe içeren bazı rahatsızlık ve problemlerde uzman bir doktorun tanı koyması, denetleyip kontrol altına alması ve onun gözetimi ile kullanılması ve tedavi görevi görmesi önerilmektedir.

Sağlıklı günler dileriz.

Exit mobile version