Kızılcık Faydaları, Besin Değerleri ve Şerbeti

kızılcık meyvesi nedir

Kızılcık adıyla bilinen bitki kızılcıkgiller familyasına aittir. Ağaç formundaki bitkinin diğer adı ergendir. Kızılcık ağacının boyu en fazla 8 metreye kadar uzamaktadır. Genellikle 5 metre kadar bir boya sahiptir. Ağacın yaprakları yeşildir ve yaprakların iki yüzü de tüylüdür. Kızılcık ağacının çiçekleri şubat ve mart ayında açmaktadır. Çiçekler sarı renktedir. Ağacın kırmızı meyveleri bulunur. Bu meyveler kirazı ve eriği anımsatmaktadır. Tohumlarla çoğalan ağaç, kuru ve balçıklı topraklarda yetişmektedir. Kızılcık meyvesi ekşi bir tada sahiptir. Tazeyken yenilebildiği gibi kurutulup da yenilebilir. Kızılcığın mutfakta yeri farklıdır. Çorbalarda, yemeklerde, soslarda, reçel ve marmelat yapımında kullanılmaktadır. Kızılcık, bir bütün olarak incelendiği zaman oldukça faydalı bir bitkidir. Kızılcığın dallarından, gövdesinden, meyvesinden, çiçeklerinden ve yapraklarından faydalanılır. Peki kızılcık faydaları nelerdir?

Kızılcık Ağacının Faydaları Nelerdir?

Kızılcık, ülkemizde yetişen bir ağaç türüdür. Kızılcık ağacının meyvelerinden sağlık alanında faydalanılmaktadır. Ağacın diğer kısımları farklı alanlarda kullanılırken kızılcık ağacının sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Kızılcık besin değerleri bir porsiyon (100 gr) üzerinden hesaplandığı zaman aşağıdaki gibidir.

Kızılcık ağacının meyvelerinin 100 gramında bulunan değerler yukarıdaki gibidir. Bu meyveler aynı zamanda çeşitli vitamin ve mineraller de içermektedir. A vitamini, C vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir içeren meyveler sağlığı destekler özelliktedir. Mutfaklarda yerini alan kızılcık faydaları ve sağlığa etkisi ise şu şekilde;

Kızılcık, içeriğinde bulunan maddeler sayesinde insan sağlığını desteklemektedir. İdrar yollarında enfeksiyon olan bireyler kızılcık tükettiği zaman bu rahatsızlığın tedavi edilmesine yardımcı olur. Kızılcık, kırmızı bir meyve olarak kalp ve damar hastalıklarının önüne geçerek kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda kızılcığın kansere karşı dirençli olduğu belirlenmiştir. Kızılcık tüketimi, vücuttaki kanser hücrelerinin etkisiz hale gelmesini sağlamaktadır. Diş sağlığınızı korumak için kızılcık kullanabilirsiniz. Diş çürümelerinde, diş eti iltihaplarında etkili bir besindir. Aynı zamanda solunum yolunda oluşan rahatsızlıklar için de kızılcık kullanılmaktadır.

Kızılcık Nasıl Kullanılır?

 

Kızılcık kullanımı oldukça basittir. Kızılcığı toplayabilir ya da aktarlardan, marketlerden temin edebilirsiniz. Topladığınız kırmızı meyveleri yıkadıktan sonra yiyebilirsiniz. Meyveyi doğrudan yemek her zaman daha sağlıklıdır. Çünkü bu şekilde tüketilen meyvenin besin değerlerine herhangi bir zarar gelmez ve bu değerler doğrudan bireye kazandırılır. Eğer meyvelere işlem uygulanırsa etki biraz azalmaya başlar. Topladığınız ya da temin ettiğiniz taze meyveleri günde birkaç adet yiyebilirsiniz. Aç veya tok karnına yemeniz fark etmemektedir. Kızılcık ağacından elde ettiğiniz meyveler mevsimliktir. Bu nedenle yılın belirli dönemlerinde meyve yiyebilirsiniz. Fakat kuru meyve tüketimi daha avantajlı olacaktır.

Topladığınız meyveleri kendiniz kurutabilir ya da kurutulmuş meyveleri doğrudan temin edebilirsiniz. Kurutulmuş meyveler de doğrudan yenilebildiği gibi çay olarak da demlenmektedir. Kızılcıktan çay yapmak istediğiniz zaman bir su bardağı kaynamış suyun içerisinde 5 – 6 adet meyve atarak 5 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynama işleminden sonra çayı dinlendirip içebilirsiniz. Günde 1 fincan içmeniz yeterli olacaktır. Kızılcık, mutfaklarda da kullanılmaktadır. Çorbalarda tat vermesi için kullanıldığı gibi reçel ve marmelat yapımında da kullanılır. Sizler de evde kendiniz reçel ve marmelat yapabilir, günlük olarak tüketebilirsiniz.

Kızılcığın Zararı Var Mıdır?

Kızılcık zararları arasında birkaç yan etki bulunuyor. İçeriği sayesinde sağlığa faydalı olan meyvenin doğru kullanılması gerekiyor. Eğer bireyler kan sulandırıcı, tansiyon ilacı, kalp ilacı gibi ilaçlar kullanıyorsa kızılcık tüketmemeye özen göstermelidir. Eğer kızılcık tüketmek istiyorsa doktora danışmalıdır. Aynı zamanda böbrek taşı düşürenler de kızılcık tüketimine dikkat etmelidir.

Kızılcık Şerbeti Nedir?

 

Kızılcık şerbeti, kızılcıktan toplanan meyvelerle hazırlanmaktadır. Ölçüleri ise şu şekildedir;

Meyveler temizlendikten sonra derin bir kabın içerisine alınmalıdır. Sıcak su ilave edilmeli ve kısık ateşte kaynatılmalıdır. Eğer karanfil kullanılacaksa kaynamaya başladıktan sonra karanfiller içine atılmalı ve 15 dakika kadar pişirilmelidir.

Kaynama işlemi sonrasında meyveler bir tülbentten ya da ince bir süzgeçten geçirilir. Elde edilen sıvıya şeker ilave edilir. Daha sonra bu karışım buzdolabına koyulur ve soğuk servis edilir. Kızılcık şerbeti bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini de düzenler. Şerbetin soğuk içilmesi gerekmemektedir. İster üzerine sıcak da tüketilebilir. Kızılcık şerbetinin mideye iyi geldiği bilinmektedir. Böbrek sağlığını koruyan şerbet aynı zamanda ağız ve diş sağlığını da korumaktadır.

Zayıflama dönemindeki bireyler tarafından tüketilebilir. Vücutta yağ yakımı işlemini hızlandıran şerbet, metabolizmayı da düzenler. Kızılcık şerbeti tüketenlerde stres azalması görülür. Şerbet, sakinlik vererek bireylerin rahatlamasını sağlar. Kızılcık her birçok faydayı insanlara kazandırır. Meyvesi taze olarak tüketilebilir, yemeklerde kullanılabilir, çay olarak içilebilir, şerbet yapımında kullanılabilir. Sağlıklı ve faydalı bir ağaçtır.

Exit mobile version