Kombi Su Akıtıyor Ne Yapmalıyım?

Artık herkes evini ve suyunu ısıtmak için kombi kullanıyor. Bu nedenle, özellikle soğuk havalarda kombi arızası, sıcak bir ev için en kötü durum senaryosudur. Kombi su akıtıyor ise bu durum pek çok nedenin bir sonucu olabilmektedir. Kazandan su sızmasının çeşitli nedenleri vardır. Sızıntıyı önlemek için önce sızıntının nedenini belirlemelisiniz. Peki, kombiden su sızıntısının nedenleri nelerdir?

Kombi Neden Su Akıtır?

Kombiler pek çok sebeple su damlatabilmektedir. Kombi su akıtıyor neden? Sorusunun sebeplerini gelin birlikte inceleyelim.

Kazanda ortalama 1,5 bar su basıncı tavsiye edilmektedir. Bu basınç 1 barın altına düşerse ısıtıcı yeterli su ile beslenmeyecek ve sıcaklık düşecektir. Ancak bu basınç 1,5 barın çok üzerinde ise su dışarı akacağı için cihaz bu aşırı basıncı boşaltmaya çalışacaktır.

Kombiler, birbirine bağlı birkaç parçadan oluşur. Bu parçalardan herhangi biri arızalanırsa veya hasar görürse kombi düzgün çalışmayabilmekte ve su sızabilmektedir.

Diğer ekipmanlar gibi kombiler de düzenli bakım gerektirir. İleride kombinizin içine su sızmasına neden olabilecek sorunlar bu erken bakım sırasında önceden tespit edilebilir ve sorun başlamadan önlenebilir. Bazı sigorta şirketleri ücretsiz ev ısıtma ve klima sigorta hizmetleri sunmaktadır. Ev sigortanız varsa bu fırsattan yararlanmak için sigorta şirketinizle iletişime geçebilirsiniz.

Kombiler, borulama yani su tesisatı problemlerinden dolayı su sızdırabilmektedir. Böyle bir durumda genel bir kural olarak kombi arıza yapmaz. Bunun çözümü profesyonellerden geçmektedir. Tesisat sorununu çözmek için tesisatçıyı arayabilirsiniz. Yüksek kaliteli bir kazan, yukarıdaki sorunların çoğunu önleyebilmektedir. Bu nedenle satın alma aşamasında kombiyi detaylı olarak ele almak ve size en uygun kombiyi ve en az sorunu olan kombiyi seçmek gerekir.

Kombinin Su Damlatması Tehlikeli Mi?

Kombi su akıtıyor ve bu elbette tehlikeli ve bir an evvel çözüme kavuşturulması gereken bir sorundur. Kombinin birçok parçasında kaçak gibi sorunlar olabilmektedir. Bu gibi durumlarda öncelikle drenajın yeri yani suyun aktığı yer de çok önemlidir. Bu nedenle, sorunu hızlı bir şekilde tanımlamanız gerekir.

Eğer su kombiden akıyorsa bu kazan servisi yardımı ile, borudan geliyorsa tesisatçı yardımı ile yapılmalıdır…

İlk önce doldurma musluğunu kontrol edin. Açık kalabilir. Musluk kapalıysa, servisi arayın. Servis ekibi gelene kadar cihazda değişiklik yapmayın veya herhangi bir işlem yapmayın. Kombide su akışı varsa, su genellikle bir emniyet valfi ile sağlanır. Ancak, bu mutlaka bir emniyet valfi sorunu değildir.

Doldurma musluğu, plaka-ana eşanjör, genleşme tankı, emniyet ventili, pompa, blok gibi parçalarda sorunlar oluşmuş olması söz konusudur. Genleşme tankının havası eksik olmuş olabilir, hava prujörünün ağzı tıkalı da olabilir. Bağlantılarda hafif veya fazlaca gevşeme durumu söz konusu olabilir. Pek çok etken bu duruma sebebiyet verebilmektedir.

Kombi Su Akıtıyor Ne Yapmalısınız?

Kombiden su geldiğinde öncelikle suyun nereden aktığını kontrol etmeniz gerekir. Kombinin içinden su geliyorsa, satış sonrası servis talebinde bulunmak daha iyidir. Kombinin altındaki borudan su gelirse tesisatçı çağırmanız gerekir. Bu sorunları yaşıyorsanız, cihazınızla uğraşmayın.

Bir alt sekmenin açık olduğunu yani doldurma musluğunu açık unutursanız, önce alt sekmeyi yani doldurma musluğunu kontrol edin. Bu tırnak, ünitenin alt braketindeki bağlantı boruları arasında bulunmaktadır. Plastik saplı bir doldurma vanası kullanılarak kazana su doldurulmaktadır. Açık musluğu kapattığınızda su damlaları bir süre sonra durur. Sekmeyi kapatırken, sıktığınızdan emin olun. Aksi takdirde sorun devam edebilir. Kombinin altından su damlıyorsa, su seviyesini kontrol edin. Su seviyesi 2’yi geçerse cihazdan su akabilir. Basınçsızlaştırmadan önce, kombiyi kapatmak ve altına bir kap yerleştirmek gerekir. Basıncı azaltmak için kazanın altındaki vanayı sola çevirin. Dönerken su akar. Su vanadan dışarı akarken kovan fazla suyu kaybeder. Basınç değeri 1-1.5’e ulaştığında vanayı sağa çevirerek kapatın. Dekompresyondan bir süre sonra basınç tekrar yükselirse, bu bir kombi arıza sorunu olabilir. Bu durumda sebebini bulmak ve düzeltmek için bir tesisatçı çağırabilirsiniz.

Yapılması Gerekenler

Kombi su damlatıyor ise önce nereden damlattığını ve neden damlattığını çözmek gerekmektedir. İnceleyecek olursak:

  1. 3 Bar emniyet vanasından akan su
  2. Ana Bloktan akan su
  3. Genleşme tankından akan su
  4. Rakorlardan akan su
  5. Ana Eşanjörden akan su
  6. Plaka eşanjöründen akan su
  7. Sirkülasyon pompasından akan su
  8. Hava Pürjöründen akan su
  9. Sensörden akan su
  10. 3 yollu vana dan akan su
  11. Sekman bağlantısından akan su
  1. Genleşme tankı delik yada havası yok
  2. Ana eşanjör delinmiş
  3. Plaka eşanjör delik
  4. Doldurma musluğu bozuk

Tüm bu sebeplerden oluşan sorunlardan ötürü mutlaka servis çağırmalısınız.

Ana Bloktan Akan Su

Hava derecesinin çok düşmesi plastik boru parçasında genleşmesi sonucu çatlamasıyla başlayan sızdırmadır. Servis çağrılarak çözüm bulunabilmektedir.

Genleşme Tankından Akan Su

Çok nadir bazı modellerde görülen bir durumdur servis çağırmak gerekmektedir.

Rakorlardan Akan Su

Bu durum kombinin alt bağlantı elemanlarında oluşan hasar sonucu görülebilmekte ve bu sorunu servis çözebilmektedir.

Ana Eşanjörden Akan Su

Eşanjörün delinmesi veya contaların hasar görmesiyle oluşan arızadır servis çağrılmalıdır.

Plaka Eşanjörden Akan Su

Bu da ana eşanjördeki gibi ya dıştan delinmeyle ya da contalarda hasar sonucu oluşur servis çağrılması gerekmektedir.

Sirkülasyon Pompasından Akan Su

Conta arızası, kontra vidasında sızıntı veya pompa blokunda oluşan sızıntıdan kaynaklanabilmektedir. Servis çağırılması zorunludur.

Hava Pürjöründen Akan Su

Peteklerin temizlenmesinde veya kullanılan kimyasalın seçiminde yapılan hata sonucu hava pürjörü bozulmaktadır. Mutlaka servis çağrılmalıdır.

Sensörden Akan Su

Zamanla deforme olan sensörler oring contalarından sus sızdırırlar. Servis çağırılması lazımdır.

3 Yollu Vanadan Akan Su

3 yollu vana takımında bulunan coring contalarının hasarı sonucu akıtma meydana gelir. Servis çağırmak gerekmektedir.

Sekman Bağlantısından Akan Su

Oring contaların hasarından kaynaklı sekman aralarından su sızar. Servis çağırılmalıdır.

Exit mobile version