Kontakt Lens için 8 Önemli Unsur

Kontakt Lens Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Miyop, astigmat ve hipermetrop gibi göz kırma kusurlarının tedavilerinde üç farklı seçenek mevcuttur. Bu seçenekler gözlük, kontakt lens ve uygun hastalara yapılabilen göz lazer operasyonları prosedürleridir.

Hastalık ilk teşhis edildiğinde kişi 18 yaşından küçük olduğu için ve göz gelişimi tamamlanmadığından dolayı tek tedavi seçeneği olarak gözlük kullanımı yapılmaktadır. 18 yaşından büyük hastalarda ise kontakt lens kullanımı yaygın olarak görülmektedir.

Kontakt lensler kişinin göz numaraları tespit edildikten sonra kişi bu lensleri kullanmaya uygunsa göz doktoru tarafından reçete edilmektedir.

Kontakt lens, gözümüzün en dış bölgesi korneanın üzerine takılan ve gözün ön bölgesinde ekstra bir mercek görevi görerek net görmemize yardımcı olan yapay merceklerdir. Ancak birçok kişi göz renginin olduğundan farklı görünmesi için de bu lensleri tercih edebilmektedir.

Kontakt lensler işlevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmek için çok ince yapıda üretilirler. İç yüzeyi kornea bölgesine temas eder dış yüzeyi ise ışığın kırılımını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmek için hastanın göz yapısına özel olarak üretilmektedirler.

Kontakt Lens Seçimi Nasıl Yapılır?

Hastada eğer göz kuruluğu varsa veya alerjik belirli durumlar mevcutsa öncelikle bunlar tedavi edildikten sonra hastaya kontakt lensler reçete edilir.

Doktor hastaya uygun kontakt lensi belirlemeden önce keratometrik ölçümlerle birlikte kornea yapısını dikkatli bir biçimde incelemektedir. Sonrasında hastanın gözüne deneme lensleri takılarak hastanın uygunluğu belirlenir.

Kontakt lenslerin kullanımının konforlu bir şekilde gerçekleştirilebilmesi  ve gözde batma hissi yaşanmaması için ön ve arka yüzey çap eğimlerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu bağlamda arka yüzey eğiminin kornea ile birbirlerine uyumlu olması önemlidir. Bir başka önemli nokta ise lensin gözde durduğu dış yüzey ile uyumunu gösteren çap değeridir. Çap değeri olması gerekenden fazla veya az ise lens göz yüzeyinde ya çok sıkı durur ya da çok gevşek.

Göz yüzeyini sıkan kontakt lensler göz kuruluğuna neden olabilirken, kornea üzerinde skar oluşturma riskleri de vardır. Göz yüzeyinde gevşek duran lensler ise göz kapağının hareketleriyle görmede bulanıklık yaratabilirler.

Dikkat Edilmesi Gereken 8 Önemli Madde

Exit mobile version