Kudret Narının Besin Değeri ve 10 Faydası

Kudret narı, Latince adı Momordica charantia olan bir bitkidir. Yenebilir bitki türlerinden birisi olarak tropikal bir bitki olarak Asya, Afrika ve Karayipler’de yetiştirilmektedir. Pek çok çeşidi vardır ve bunlar şekilleri, tatları ile farklılık gösterir. Hindistan kökenli bir bitki olduğu kabul edilir ve Doğu ve Güneydoğu Asya’da yoğun olarak bulunur. Özellikle 14. Yüzyılda Çin’de yaygınlık kazanmıştır. Bütün bu bölgelerin mutfaklarında yoğun olarak kullanılmaya devam etmektedir. Bitki, otsu ve dikensi bir yapıdadır. 5 metreye kadar uzayabilir. Üç ila yedi derin ayrık lobdan oluşur. Yaprakları 4-12 cm arasında değişir. Her bitki ayrı ayrı sarı renkte erkek ve dişi çiçeklere sahiptir. Kuzey yarım kürede çiçeklenme haziran-temmuz aylarında olur ve eylül-kasım ayları arasında meyve olgunlaşır. Son dönemde popülaritesi gittikçe artmakta, yetiştiriciliği ve tüketimi konusunda geniş bir araştırma yapılmakta, ilgi odağı olmaktadır. Peki kudret narı faydaları nelerdir?

Kudret Narı Faydaları ve Besin Değeri

Kudret narı içeriği bakımından oldukça zengindir. Besin öğeleri arasında potasyum, magnezyum, demir, çinko, manganez gibi mineraller ile bolca C vitamini yer alır. Bunlar dışında niasin (vitamin B 3), piridoksin (vitamin B 6), pantotenik asit (vitamin B 5) gibi B vitamini kompleksleri bulundurur. İçeriğinde yüksek miktarda lif vardır ve bu, güçlü bir diyet kaynağı olmasını ağlar. Ayrıca ıspanaktakinin iki katı beta-karoten, kalsiyum ve buzdaki gibi potasyum bulundurur.

Kudret Narı Nasıl Kullanılır?

Kudret narı farklı şekillerde kullanılabilir. Her formunun faydaları kullanım yerine göre oldukça etkilidir. Taze meyve olarak tüketmek için olgunları balla karıştırılabilir. Kavuniçi rengini alan meyve, tabakta ezilir ve bir miktar bal eklenir. İyice karıştırılarak elde edilen karışım, sabahları aç karnına 1 çorba kaşığı yenilerek tüketilebilir.

Tazesinin olmadığı durumlarda çekirdekleri temizlendikten sonra küçük küçük doğranır. Ardından bir kilo bal ile karıştırılır. Ağzı kapalı şekilde 1 ay kadar muhafaza edildikten sonra bir miktar sulanacaktır. Elbette şeker hastası olanların bu karışımı tüketmeleri sakıncalı olabilir. Bu kişiler bal yerine zeytinyağı kullanabilirler. Zeytinyağı, bitkinin içerisindeki etmenleri daha kolay emecektir.

Saf zeytinyağı içerisinde bitki 1 ay bekletildikten sonra her sabah bir çorba kaşığı karışım, bir çorba kaşığı süzme balla karıştırılarak aç karnına tüketilebilir. Bu karışım, haricen de yanıklarda, kesiklerde, yaralarda kullanılabilir.

Kudret Narını Kimler Tüketmemeli?

Günlük dozajında tüketilmesi halinde kudret narı herhangi bir yan etki yapmaz. Fakat her şey gibi bu bitkinin de fazla tüketilmesi ya da bazı özel durumlarda tüketilmesi sakıncalı olabilir. Bu yüzden risk gruplarını göz önünde bulundurmak gerekir.

İlk olarak hamileler ve emziren annelerin tüketmemesi gerekir. Özellikle hamilelerin zaten çoğu bitkiseli tüketmesi düşük riski doğurabildiği için sakıncalıdır. Böyle bir durum ya da şüpheniz varsa öncelikle doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.

Yine hipoglisemik hastalar ve kan sulandırıcı ilaç kullananların dikkatli olmalarında fayda vardır. Kullandığınız ilaca göre doktorunuza danışarak onayı dahilinde kullanmanız gerekir.

Şeker hastalığı için ilaç kullanan veya düşük kan şekerine sahip kişilerin de kullanırken dikkatli olmaları gerekir. Bütün bunlar risk gurubundadır ve tüketmemeleri daha isabetlidir.

Kudret Narı Faydaları

Kudret narı son dönemin mucizevi bitkilerinden birisidir. Hatta kansere çözüm olup olamayacağı dahi tartışılmaktadır. Her ne kadar bu konuda çalışmalar devam etse de mevcut haliyle pek çok faydasının olduğu malumdur. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Bronşit, astım gibi solunum yolu rahatsızlıklarının semptomlarının azaltılmasında yardımcı olmaktadır.

Exit mobile version