Mazot Lekesi Nasıl Çıkar?

mazot lekesi nasıl çıkar

Mazot petrolün damıtılması sonucu elde edilen bir madde olup bir tür yakıt olarak kullanılmaktadır. Yaklaşık 250  ̊C derecede kaynatılarak buharlaştırılan petrolden üretilen üçüncü ana üründür. Mazot, motorin adı ile de tanınmaktadır. Son yıllarda dizel araç kullanımının artmasıyla daha da çok rağbet gören bir yakıt türü olmuştur. Mazotun yapısı yağlıdır ve tüm yağlı lekelerde olduğu gibi mazot lekesi de hem kıyafetlerden, hem el ve yüzden hem de bulaştığı tüm yüzeylerden oldukça zor çıkmaktadır. Özellikle gözenekli yapısı olan kumaşlardan temizlenmesi daha da zor olan bu lekeler için sıradan temizlik malzemeleri yetersiz kalmaktadır. Peki mazot lekesi nasıl çıkar?

Kullanılan standart deterjanlar yerine asidik çözeltiler kullanılması oluşan bu lekelere karşı daha başarılı sonuçlar vermektedir. Ayrıca mazotun bulaştığı yüzey üzerinde kurumadan önce müdahale edilmiş olursa lekeyi çıkartmak da bir o derece kolaylaşacaktır.

Bulaştığı Yüzeyden Mazot Lekesi Nasıl Çıkar?

Bulaştığı yüzeyden temizlenmesi oldukça zor olan mazot lekesi, kumaş üzerinde bıraktığı ağır kokular nedeniyle de büyük bir sorun oluşturmaktadır. Hem lekeden hem de bu ağır kokudan kurtulmak için pek çok yöntem mevcuttur. Ancak en etkili ve kullanımı en yaygın olan yöntem karbonat ve sodanın karıştırılması ile edilen çözücünün lekeye uygulanmasıdır.

Karbonat ve soda çözeltisinin hazırlanışı ve uygulanışı şu şekilde yapılmaktadır:

Kullanımı oldukça yaygın olan bir başka mazot lekesi çıkarma yöntemi ise koladır. Bu yöntem için ise:

Lekenin üzerine bol miktarda kola dökülür. Yaklaşık 20 dakika beklenir. Ardından temizleme özelliği güçlü olan bir çamaşır deterjanı ile yıkanır.

Piyasada satılan yağlı lekeler üzerinde etkili olan birçok farklı kimyasal da bulunmaktadır. Bu kimyasalları leke üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz. Ardından her ürünün kendine has yıkama teknikleri doğrultusunda çamaşırlarınızı yıkayarak istenmeyen lekelerden kurtulabilirsiniz.

Seyreltik Çözeltiler Oluşturarak Mazot Lekesi Çıkarma Yöntemleri

 

Başka bir mazot lekesi çıkarma yöntemi de beyaz sirkedir. Beyaz sirke içerdiği güçlü kimyasal yapısıyla yağlı lekelerin çıkarılmasında oldukça etkili bir yöntemdir. Beyaz sirkenin leke üzerine uygulanma aşamaları ise şu şekildedir:

Özellikle halı, kanepe veya koltuk gibi yüzeylere bulaşmış olan mazot lekesi için ise en etkili yöntem amonyaktır. Bu yüzeylere yapılacak olan uygulama ise şöyledir:

Yukarıda sıralanan birbirinden farklı birçok mazot lekesi çıkarma yöntemlerinden istediğinizi uygulayarak bu lekelerden kurtulabilir, kıyafetlerinizin ve eşyalarınızın sorunsuz şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Exit mobile version