Adım Adım Medikal Pilates

Medikal pilates nedir diye mi sordunuz? O zaman adımlarımı takip edin… Hareketsiz yaşam şekli bireylerin omurga sağlığını bozan en önemli etkenlerden biridir. Hareketten kasıt günlük hareketler değil rutin egzersiz düzenine sahip olmamaktır. Çoğu birey günlük hayatında bel ve boyun fıtığı, eklem problemleri gibi durumlarla birlikte yaşama devam etmektedir. Oysaki bu problemler ile ve bunların getirdiği sıkıntılarla hayatı daha da zorlaştırmak zorunda değiliz. Bedenimizi dinlediğimizde bize her zaman neye ihtiyacı olduğunu çok net bir dille ifade eder aslında. Sadece bizler çoğu zaman bunu duymaz ve maalesef ki bedenimiz artık dayanamaz hale geldiğinde farkına varır ve mecburi önlemler almak zorunda kalırız. Bir problemin oluşmasını beklemeden o problemin var olmaması için önlemler almak bedenimize yapacağımız en büyük iyiliklerden değil midir aslında?

 

Medikal Pilates Nedir?

Medikal pilates bireylerin günlük hayatta karşılaşması mümkün birçok sağlık problemini önlemek ve iyileştirmek için kullanılan fizik tedavi uygulamaları sonrası destekleyici ve tamamlayıcı egzersiz programıdır.

Medikal Pilatesi Kimler Yapmalıdır?

Medikal pilates egzersizleri aslında tüm bireyler için uygulanabilir niteliktedir. Sadece bir omurga ya da eklem problemi sonrası yapılması gerekmez. Aslında bu gibi durumların önüne geçmek oluşumunu engellemek için tüm beden sağlığını düşünerek sürekli hale getirmek vücudumuz için yapacağımız en verimli yatırım olacaktır. Amacı kas ve iskelet sağlığını korumak olduğu için düzenli uygulandığı sürece olası klinik problemleri önlememize yardımcı olur.

Medikal Pilates ve Klasik Pilates Farkı

Genelde medikal pilates ile klasik pilatesin farklı uygulamalar olduğu düşünülmektedir. Aslında prensip ve pratikte fark yoktur. Medikal pilates ve klasik pilateste amaç aynıdır. Kas bütünlüğü, omurga sağlığı, kontrol, stabilizasyon, konsantrasyon, merkezleme gibi ana başlık pilatesin prensipleri her ikisinde de uygulanmaktadır.

Medikal Pilates Hangi Rahatsızlıkları Tedavi Eder?

Medikal Pilates Uygulamaları Nasıl Yapılır?

Bireyin neden medikal pilates uygulamasına dahil olduğu ile başlanır programa. Eğer klinik bir problem var ise öncelik onu iyileştirmektir. Bunun yanı sıra  beden bütünlüğü açısından her antrenman günü tüm vücut antrenmanı uygulanır.

Bireyin klinik bir problemi yokken uygulamaya dahil olması durumunda işler çok daha keyiflidir.  Haftalık 2 veya 3 gün ortalama 50 dakika süren seanslar düzenlenir. Seanslarda doğru nefes alıp verme, denge gibi prensipler başta gelir. Buda kişinin hem fiziksel hem de mental olarak rahatlamasına yardımcı olur.

Eğitmeninizi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Pilates egzersizleri  bir eğitmen eşliğinde yapılmalıdır. Tek başına yapıldığında bazı durumlarda yanlış pozlara girerek sakatlanmalara bedene yanlış yüklenmelere sebep olabiliriz. Bunun yanı sıra seanslar esnasında bazı durumlarda eğitmenin desteğine ihtiyaç duyabiliyoruz. Örneklendirmek gerekirse; kifozu olan bir kişi ekstansiyona giderken zorlanacağı için eğitmen kişi poza girerken omuzlarından destek vererek yardımcı olabilir. Bu gibi durumlar programların daha verimli hale gelmesini destekler. Bu sebeple eğitimine güvendiğiniz bir eğitmenle yola çıkmak olması gerekendir.

Seanslara başlamadan önce mutlaka eğitmen adayınızın hangi eğitim programlarına katıldığını öğrenmek isteyin. Bedeninizi emanet edeceğiniz kişinin bilgi birikiminden emin olmak en doğal hakkınız, sakın çekimser kalmayın. Eğitmenin vücut anatomisini çok iyi bilmesi gerekmektedir. Vücut fizyolojisinden anlamalı ve rahatsızlığa göre hangi hareketin hangi derecede doğru olacağı konusunda uzman olmalıdır.

Peki, eğitmenin hangi eğitimleri almış olması gerekiyor? Derseniz;

  1. İlk yardım eğitimi
  2. Spor psikolojisi ve sosyolojisi
  3. Anatomi ve fizyoloji eğitimi
  4. Genel antrenman bilgisi
  5. Spor beslenmesi
  6. Sporcu sağlığı
  7. Etkili iletişim
  8. Yerli veya uluslar arası federasyonlardan resmi antrenörlük eğitimi

Konunun uzmanı bir eğitmenle doğru bir programa dahil olarak mevcut sağlığınızı olduğu gibi en ileri ki yaşlarınıza taşımanız mümkün. Kendinize her zaman en yüksek değeri vermeniz gerektiğini unutmayın. Bedeninize iyi bakın.

Pilates Eğitmeni Gözde Tamer

Exit mobile version