Minimalist Ev Tasarımı 101

Minimalizm Nedir?

Minimalizm, Minimalist son yıllarda karşımıza en sık çıkan kavramlardan; peki ya evlerimizde bu minimalizm yaşam felsefesini nasıl uygularız. Minimalist ev tasarımı nasıl yapılır? Sizler için bu konuyu ele aldım.

Karmaşık şeylerin güzel olduğunu düşünmek insanların ortak yanlışıdır.

-Descartes   

Minimalizm için ‘sadecilik’ diyebiliriz. Minimalizm de görünüş, aslında bir değerdir. Eğer bir işlevi yoksa, o zaman bu malzeme görünüşe dahil edilmemelidir. Bu felsefenin kurallarından en önemlisi gelen bir şey, gitmesi gereken bir şey anlamına geliyor olmasıdır… Gereksiz eşyalarınızı özgürleşmenize engel olarak görmeyi başardığınızda, bu felsefeyi çok daha kolay evinize uygulayabileceğinizi söyleyebilirim. Yapılan araştırmalara göre içinde bulunduğunuz fiziksel alan ve zihinsel durumunuz arasında bir ilişki var. Bu felsefeyi benimseyen kişiler tüm hayatları dışında yaşam alanlarını da bu felsefeye göre tasarlıyor. Böyle bir ortamda bulunmak, zihinsel olarak sade, yalın, net ve dinç bir zihne sahip olmanızı sağlıyor. Ayrıca yine araştırmalara göre çalışma alanlarını bu şekilde dekore eden kişiler odak sorunu yaşamıyor.

Minimalist Ev Tasarımı Nasıl Yapılır?

Minimalizm, ev tasarımında son yıllarda yaygın olarak tercih edilen ama uygulaması bir o kadar zor olan stillerden biridir. Mümkün olduğu kadar şatafattan kaçınarak sadelik ve az eşyayla çok iş başarmaktır. En az malzeme ile en ekonomik sonuç elde edilir, sadelik esastır, düzen ve denge temaları ile sağlanır. Renk seçiminde ışığı yansıtan yumuşak renkler kullanılır. İç mekanda bunu sıkıcılıktan ve tekdüzelikten kurtarmak için tasarımda doku seçimleri ve renk seçimleri çok önemlidir. Çoğu detay renkler ile ilgilidir. Bu tasarımı yaşam alanınıza uygularken kendinize soracağınız en önemli soru bir eşyanın size ne kadar gerekli olup olmadığı ve yaşam kalitenizi etkilemiyor ise yani gerekli değilse o eşyayı kullanmamanız gerektiğidir.

Minimalist Tasarıma Nereden Başlamalıyız?

         

Unutmayın önemli olan bir denge yakalamak, istediğiniz rengi dengeli biçimde kullanabilirsiniz…

     

     

       

Eğer mevcut eşyalarınızı bu felsefe ile düzenlemek istiyorsanız şunu unutmayın. Yeni mobilyalar almanıza gerek yok. Gereksiz eşyalarınızdan kurtularak rahatlık ve konforunuzu öncelik yaparak ve bazı ufak dokunuşlarla bu çizgiyi yakalayabilirsiniz. Farklı mobilyalar, anlaşılmaz objeler kullanmanıza gerek yok. Düz, sade ve basit parçaları dengeli bir şekilde bir araya getirdiğimizde minimalizm ortaya çıkar diğer yapılacaklar ise sizin yaratıcılığınıza kalmış dengeli dokunuşlardır.

İç Mimar Gülce Yılmaz

Exit mobile version