Nane Yağının 7 Mucizevi Faydası

Nane Yağının Faydaları

Mutfakların vazgeçilmez baharatlarından birisi olan nane, sadece baharat olarak tüketilmez. Aynı zamanda yağ haline getirilerek de pek çok alanda kullanılır. Yapımı birkaç basit işleme gerçekleştirilir. Taze yapraklar ezilerek suyu çıkarılır ve ocakta bir miktar damıtılarak kavanozlarda saklanarak elde edilebilir. Çok yararlı olması ve hoş kokusu ile gerek mutfaklarda gerekse başka formlarda güzellik ve sağlık için tüketilebilir. Kullanıldığı her yerde ve her seferinde de neredeyse mucizevi bir etki ortaya çıkarır. Peki nane yağının faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

Nane Yağı Nasıl Kullanılır?

Nane yağının faydaları kullanım olanaklarıyla birlikte gelir. Bu kapsamda ilk olarak buhurdanlık olarak kullanılabilir. Buhurdanlık içindeki su sürekli sıcak kaldığı için içerisindeki aromalar havaya yayılır. Bu yüzden aromatik yağların kullanımı için oldukça idealdir. Buhurdanlığınıza 2-3 damla damlatarak solunum yolu rahatsızlıkları, mide bulantıları, dikkat dağınıklıkları, yorgunluk, halsizlik gibi durumlarda iyi gelmesi sağlanabilir.

İçerik, ağız yoluyla tüketilebilir. Kurusunu veya tazesini kullanabileceğiniz bütün yiyecek, içeceklerinize damlatabilir, ekleyebilir ve faydalarından yararlanabilirsiniz. Doğrudan cildinize de uygulayabilirsiniz. Badem, Hindistan cevizi, susam, zeytinyağı içerisine birkaç damla damlatarak karıştırabilirsiniz. Bu karışımı kaşıntı giderici, ağrı kesici, cildi besleyici olarak kullanabilirsiniz.

Nane yağının faydaları söz konusu olduğunda ilk ağrılar gelir. İçeriğindeki etken maddeler ağrı kesici, spazm giderici ve kas gevşetici özelliğe sahiptir. Serinletici ve canlandırıcı özelliklere sahiptir. Özellikle gerilim tarzı baş ağrılarında oldukça etkilidir. Ağrı yaşadığınız baş çevrenize birkaç damla damlatarak hafif şekilde masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Ağrılarınızın kısa sürede azaldığını fark edeceksiniz.

Yapılan araştırmalar, haricen uygulandığı taktirde miyofasiyal ve fibromiyalji ağrı sendromu durumlarında etkili olacağını göstermiştir. İçerik, topikal analjejik etkisi yapmakta ve ağrıların giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Ağrılar için içeriği kullanmak isteyenlerin doğal sabit bir yağ içerisine 2-3 damla damlatarak karıştırmaları ve cilt üzerine masaj yaparak uygulamaları gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken, içeriğindeki mentol etkisi ile bir miktar yakıcı olabilir. Bu yüzden gözlere, ağız ve burun çevresine temas ettirilmemelidir. Eğer alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız öncelikle bileğinizde ya da dirseğinizde deneme yapabilirsiniz. Yine küvetteki suya birkaç damla damlatıp ardından karışımlı su içerisinde dinlenebilirsiniz. Bu sayede ağrılarınız azalacaktır.

Soğuk algınlığı yaşayan kişilerde sinüs tıkanıklığı, boğaz ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkar. Nane yağının faydaları tam da burada devreye girer. Koklayarak sinüslerinizin açılmasını ve tahriş olmuş boğaz bölgelerinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. İçeriğinde antimikrobiyal maddeler virüslere karşı çalışmakta, solunum yollarının temizlenmesini sağlamakta ve rahatlamanıza yardımcı olmaktadır. Öksürük, burun tıkanıklığı gibi rahatsızlıklarda sıcak suya içeriği damlatarak buharını burnunuza, boğazınıza çekebilirsiniz. Düzenli aralıklarla yaparsanız rahatsızlığı çok daha kolay atlatabilirsiniz.

Soğuk algınlığında olduğu gibi mevsimsel alerjiye bağlı gelişen solunum sıkıntılarında da nane yağının faydaları kendini gösterir. Burun içi yollarına nüfuz ederek burun yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Mevsimsel alerji kaynaklı ortaya çıkan sürekli hapşırık, burun tıkanıklığı, nefes darlığı gibi sıkıntıların hafiflemesine yardımcı olur. Araştırmalara göre içeriğindeki mentol, kronik enflamasyonla beraber ortaya çıkan alerjik kolit, rinit ve bronşiyal astım durumlarında iyileştirici etkiye sahiptir. Buhurdanlık içerisine damlatılarak kokunun odaya yayılmasını sağlayabilir ve mevsimsel alerjilere karşı kendinizi güvende tutabilirsiniz.

Enerji, özellikle egzersiz yapanların en temel gereksinimidir. Bunun için çeşitli enerji içeceklerinden, takviye edicilerden yararlanılır. Oysa söz konusu içerik koklandığında hem hafızayı kuvvetlendirir hem de konsantrasyonu etkileyerek zihni açar. Fiziksel performans artışına vesile olur. Araştırmalara göre egzersizlerden önce içeriği koklamak, daha verimli nefes almaya yardımcı olmakta, bu da spor sırasında performans artışı sağlamaktadır. Daha iyi nefes alınabildiği için kan dolaşımı düzenlenmekte, konsantrasyon artışı yaşanmaktadır. Bunun için bir bardak suya 1-2 damla damlatıp içilebilir. Ya da 2-3 damla ense köküne damlatılarak masaj şeklinde uygulanabilir.

Nane yağının faydaları bahis mevzu olduğunda ilk akla gelenlerden birisi ağız sağlığıdır. Binlerce yıldız ağız ve dişlerin en iyi dostu kabul edilir. Bitkinin etken maddeleri aynı zamanda mantar ve bakteri hücrelerinin azaltılmasında, yardımcı olmaktadır. Bu da gerek ağız gerekse dişlerde oluşan sorunlarda olumlu etki yapmaktadır. Araştırmalara göre içerik, Candida albicans, Staphylococcus aureus, Escherichia coli ve Enterococcus fecalis gibi ağız içini etkileyen patojenlere karşı antimikrobiyal etki göstermektedir. Dilinizin altına bir damla damlatarak ya da bir bardak suya birkaç damla damlatarak ağzınızı bununla çalkalayabilirsiniz. Düzenli kullanımda ağız sağlığınızın arttığını rahatlıkla fark edersiniz. Zaten diş macunu üreticilerinin bu konuya özellikle yoğunlaşmalarının nedeni budur.

Saç Bakımına Nane Yağının Faydaları

Mentol, pek çok kozmetik ürününde olduğu gibi saç bakım ürünlerinde de favori etken maddelerden birisidir. Şampuan markaları özellikle tercih ederler ve bu sayede saçları güçlendirir. Antiseptik özelliği sayesinde kepek oluşumunun önüne geçer. Yapılan araştırmalarda, içeriğin kıl hücrelerinin güçlenmesine ve hızlı büyümesine yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Dilerseniz şampuanınızın ya da saç kreminizin içerisine birkaç damla damlatabilir, saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Duş sırasında 2-3 damlasını kafanıza damlatarak masaj yapabilirsiniz. Düzenli olarak saç bakımınızda kullanarak daha sağlıklı, daha canlı saçlara sahip olabilirsiniz.

Nane yağının faydaları arasında böceksavar etkisi de sayılabilir. Örümcek, karınca, sivrisinek, hamamböceği, fare, bit gibi haşereler, böcekler bitkinin kokusundan hoşlanmadıkları için bulunduğu yerlerde bulunmazlar. Özellikle doğrudan cildinize sıkıp sürdüğünüzde cildinizden uzak dururlar. Odalarınızda su ile karıştırıp püskürtebilir, böcekleri uzak tutabilirsiniz.

Bütün bunlar yanında mide bulantısı, kolik, güneş yanıkları, kaşıntı için de kullanabilirsiniz.

Exit mobile version