Ev Rahatlığında Terapi: Online Terapi İşe Yarar Mı?

Online Terapi ve Pandemi

online terapi nedir

Bugünlerde aklımızı sıkça meşgul eden bir konu da online terapi; sosyal medyada karşımıza çıkan online terapi hizmetlerinin reklamları, pandemi döneminden kaynaklı süregelen olumsuz duygu durum bizi bu konu hakkında çokça düşünmeye sevk ediyor. Pandemi döneminde oluşumuz hayat şartlarımızı 1 yıl  gibi uzun bir süredir kısıtlı bir şekilde devam ettirmemize sebep oluyor. Ne kadar normalleşme dönemlerinde olsak da hastane ve kliniklere girme konusunda çekincelerimiz var ve bu konuda oldukça haklıyız. Fakat beden sağlığı gibi ruh sağlığı da ihmale gelmez.

İnsanoğlu yaradılıştan beri kendini tehlikelere karşı koruma arzusu ile yaşamaktadır. Son yıllarda içinde bulunduğumuz bu süreçte hem kendimizi hem de sevdiklerimizi koruma güdüsü ile yaşamaya başladık. Bu durum birçoğumuzda kaygıyı ve korkuyu tetiklemeye başladı. Yaşadığımız mental yorgunluğun yanı sıra sosyalleşmenin en aza indirgendiği ve bireysel karantinalarımızda evde kaldığımız anlarda vücut yorgunluğunun olmamasından kaynaklı çeşitli uyku problemleri ile karşılaşmaya başlamamız yine oldukça normal ve beklenen bir durumdur. Gece geç saatlere kadar uykusuz kalmak ve sabah geç saatlerde kalmanın verdiği kronik yorgunluk ve baş ağrısı hissi çoğu zaman kendimizi sorgulamamıza sebep olmuş olabilir. Bu durumlara benzer durumlar yaşıyorsanız, psikolojik sağlamlığınızın bundan bir şekilde etkilendiğini söylememiz mümkündür.

Tüm bunların yanında çocuklarda da benzer durumlara rastlamak mümkündür. Somatizasyon bozuklukları olarak bir başlık altında topladığımız fizyolojik sebeplere bağlı olmaksızın görülen karın ağrıları, mide bulantısı, baş ve boyun ağrıları haliyle çocuk ve ergenlerde görülmesi olasıdır.

Ne Yapmalıyız?

Öncelikle yukarıda konuştuğumuz gibi pandemi döneminde gelişen ya da uzun zamandır var olan tüm sorunlar için yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Bazen içimizdeki o sesle konuştukça kendinizi daha da çıkmazda hissedebilirsiniz fakat dışavurum gerçekleştiğinde hiçbir sorunun çözümsüz olmayacağını görebilirsiniz. Terapiler, psikolog ve psikiyatristler kendinizi bulma yolculuğunda sizinle olacaktır. Dönemsel olarak online terapi imkanının fazlasıyla yaygınlaştığı bir dönemdeyiz. Bu bazen karmaşa yaratsa da önemli olan hizmeti yetkin bir uzmandan almaktır.

Online Terapi Nedir? Nasıl Yapılır?

Terapi hizmetini almaya karar verip kendinize en uygun olan terapisti bulduktan sonra kargo veya e-mail aracılığıyla ‘onam formu’ teslim etmeniz istenebilir. Fakat hem terapistin hem de danışanın gizli kanallar aracılığıyla internet üzerinde korunduğu uygulamalarda onam formu doldurmaya gerek olmaksızın terapi başlayabilir. Onam formu belli standartlara bağlı olmayan terapistlerin belirlediği hem sizi hem de terapistinizi korumaya yönelik belgedir. Terapinin başlangıcında ya da sürecin devamında terapistiniz sizi daha yakından tanımak için belirli envanterler ve testler talep edebilir bu olağan bir durumdur. Terapi odası ruhunun korunması oldukça önemlidir, mümkün mertebe terapi boyunca oturulan odanın hatta koltuğun iki taraf için de sabit kalması iyi olacaktır. Böylelikle ekranda görünen görselin değişmemiş olması yakınlık ve güven hissini ortaya daha kolay çıkarır. İnternet üzerinden seçilen kanallar terapistinizin belirlediği gizli sohbet kanalları (zoom, telegram vb.) olabilmektedir.

Unutmayın ki; terapistinizi seçerken ve kararınızı verdikten sonra yetkinliği ve yaklaşımı konusunda bilgi sahibi olmak en doğal hakkınızdır.

Hangi Durumlarda Online Terapi Önerilebilir?

Önerilebilir. Bu yalnızca pandemi dönemi için geçerli değildir. Özellikle de hayatı hızlı yaşadığımız düşünülürse, trafikte kalmayı ve randevu saatini evinizde beklemeyi düşünmeden tercih edebilirsiniz.

Online Terapinin Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?

Her terapide olumlu ve olumsuz görüşler olması mümkündür fakat her terapi deneyimi kişinin kendine hastır. Evinizde olması, uzakları yakın etmesi, tanıdık bilindik bir yerden konuşmak, çevrimiçi terapiyi güçlendiren unsurlardandır. Bunun yanında seans anında evde başkalarının bulunması, tam sessizliğin sağlanamaması ve duyulur endişesi bazen bizi zorlayan durumlar olabilir.

Çift ve Aile Terapilerinde Online Terapi Nasıl Olur?

Terapi esnasında çiftler ekran karşısına yan yana oturtulur. İki kişi ile konuşurken terapistiniz isimlerinize yönelik konuşabilir. Çünkü ekrandan tam olarak kime baktığı bazen yanlış anlaşılabilir. Aile terapilerinde özellikle ilk seanslarda çiftleri en çok etkileyen birkaç sorundan bahsedilmesi istenebilir. Böylelikle hem düşünme hem de değerlendirme için vakit olmaktadır. Terapistiniz yaklaşımı doğrultusunda bazı seanslarda sizlerle ayrı ayrı görüşmek isteyebilir. Ev dışında, işyeri, otopark, bahçe, araba içinde seanslar bu gibi durumlarda mümkün olabilir. Daha izole bir ortamda anlatmaya daha istekli ve yatkın olabiliriz.

Bu yazıyı online terapi ararken ya da aklınızda bu fikir hiç şekillenememişken okumuş olabilirsiniz. Umarım online terapi hakkında aklınızda bir çerçeve oluşmasına yardımcı olmuştur. Psikolojik sağlamlığımız, ruhsal dayanaklılığımız ömür boyu bizler için değerli olacaktır. Kendinize yardım etmek istiyorsanız terapi kendinize yapacağınız yatırım olacaktır. Yolunuzu bulmak istiyorsanız terapi hayata farklı bir bakış açısından bakmanızı sağlayacaktır. Bazen içimizden gelen o sesi ve düşünceleri susturmanın en iyi yolu onları paylaşmak olabilir. Terapistiniz sizi yargılamaz, destekleyici bir tavırla hayatta yolunuzu bulmanıza yardımcı olur. Herkesin belli zamanlarda yardıma ihtiyacı olabilir bu kendimizi güçsüz hissetmemize neden olmamalıdır. Unutmayın, yalnız değilsiniz.

Uzman Psikolog/Aile Danışmanı Büşra YİĞİT

Exit mobile version