Patlıcanın Besin Değerleri ve Faydaları

patlıcan hakkında bilgi

Birçok farklı faydaları olduğu bilinen patlıcan sebzesi, insan vücudundaki çeşitli görevlere direkt olarak etki etmektedir. Sağlık açısından da çeşitli yararları oldukça öne çıkmaktadır. Güçlü kemik oluşumuna etkili olan, osteoporoza karşı koyan ve anemi belirtilerini engellemesiyle tanınır. Bu sebze, çok uzun yıllardır Türk Mutfağı içerisinde bulunmaktadır. Peki, patlıcanın faydaları ve besin değerleri nelerdir?

Özellikle Osmanlı Mutfağı ile birlikte ülkemiz sınırları içerisinde her türlü yemek içerisinde kullanılmaktadır. Bu sebze, zamanında padişah sofralarında dahi kendisine sık sık yer bulmayı başarmıştır. Çeşitli popüler diyetler içerisinde de yer almakta olan sebze, nitelikli yüksek besin değeri ve besleyici içeriğe sahiptir. Günlük hayatta da en çok tüketilen sebzelerin de başında gelmektedir. Kansızlığa iyi geldiği ve kalbe çok büyük faydaları olduğu bilinmektedir. Çeşitli kızartma ve salataları yapılan patlıcanın birçok farklı spesifik özelliği ve bazı çeşitli doğal faydaları da bulunmaktadır.

Patlıcan ve Genel Özellikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Patlıcan, genel olarak bireylerin bağışıklık sistemi destekleyici ürünü olarak da görülmektedir. Kemik güçlenmesine ve kansızlığa karşı çok etkili olmasıyla bilinen bir sebzedir. Ülkemizde de gün içerisinde en çok tüketilen sebzelerin de başında gelmektedir. Oldukça geniş ve zengin bir besin içeriği olan söz konusu bu sebze, ülkemizde de her türlü market ve Pazar içerisinde bulunabilmekte ve gayet kolay bir şekilde satın alınabilmektedir.

Mor renkli olması ile tanınan ve sıcak iklim sebzesi olması ile öne çıkan bu sebze, soğuk havayı sevmeyen yapısı ile bilinir. Özellikle imambayıldı ve karnıyarık yemekleri ile Türk Mutfağı içerisinde de yer alır. Kültürümüzde büyük bir yer edinmiş olan söz konusu bu sebze, çeşitli salata yapımlarında da sık sık kullanılmaktadır. Anavatanı ise Hindistan olarak bilinir. Dünya üzerindeki çeşitli tropik bölgelerde çok yıllık bitki olarak görülürken, diğer iklim kuşağı bölgelerde tek yıllık olarak gözlenir. Eski zamanlarda söz konusu bitkinin yayılışı Hindistan bölgesinden Afrika’ya doğru gerçekleşmiştir. Avrupa bölgesine ise 16. yüzyıl içerisinde İspanyol denizciler tarafından getirilmiştir ve halkın tüketimine sunulmuştur.

Patlıcanın Besin İçeriği

İçerik olarak birçok farklı vitamin içeriği olan patlıcan sebzesi, gün içerisinde sofralarımızdaki yemek ve salatalarda sık sık kullanılmaktadır. Oldukça zengin ve geniş bir besin içeriğini bünyesinde barındırmaktadır. Alanında yetkinlik sahibi birçok diyetisyenin de danışanlarına önermiş olduğu diyetlerinin içerisinde yer almaktadır. 100 gramın 24 kalori değeri ile dikkatleri üzerine çeken sebze, dünya üzerinde de en çok üretilen bitkilerin başında gelmektedir.

Oldukça popüler çeşitli rutin diyetler içerisinde de yer alan sebze, A vitamini ve fosfor içeriği ile büyük oranda tercih edilen bir sebze konumundadır. Yüksek besin içeriği ve nitelikli besleyici yapısı ile bilinir. Patlıcanın oldukça farklı çeşitleri bulunmakta ve bunların büyük çoğunluğu ülkemizde de satılmakta ve sofralarımızı da süslemektedir. Sebze, bünyesinde barındırmış olduğu nikotinle beraber vücutta çeşitli metabolizma faaliyetlerini tetiklemekte ve alerjen yapısı olabildiğini gözlerden kaçmamalıdır. Bu gibi sebeplerle bu sebzenin tüketiminde profesyonel desteğe de çok önem verilmeli ve sebzenin gün içerisinde tüketim kriterlerine de çok dikkat edilmelidir.

Patlıcan Sebzesinin Besin Değerleri Nelerdir?

Özellikle çeşitli vitaminlerce zengin olan söz konusu patlıcan sebzesi, çeşitli yemeklerimiz içerisinde yer almakta ve oldukça zengin besin değeri ile dikkat çekmektedir. Çok geniş bir vitamin ve mineral besin değerini bünyesinde barındıran sebze içerisinde; C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, Tiamin, Niasin, magnezyum, fosfor, bakır, potasyum, folik asit, manganez ve çeşitli diyet lifleri de yüksek oranda barınmaktadır. Neredeyse sıfıra yakın bir oranda doymuş yağ ve kolesterol içermeyen sebze; yüksek oranda protein ve karbonhidrat içeriğiyle de dikkat çekmekte ve enerji verici özelliklerini de bünyesinde bulundurmaktadır. Bundan dolayı da çeşitli diyetisyenlerin en önemli diyetleri arasında yer almakta ve genel beslenme takvimi içerisinde en çok tercih edilen sebzelerin de başında gelmektedir.

Patlıcanın Faydaları

Exit mobile version