Reyhan Şerbeti Faydaları ve Lezzetli Tarifi

reyhan bitkisi

Reyhan, ballıbabagiller familyasına ait bir bitkidir. Halk arasında fesleğen olarak da bilinmektedir. Ilıman bölgelerde yetişen reyhan tek yıllık bir bitkidir. Reyhan, yemeklerde kullanılmak üzere üretilmektedir. Salatalarda ve çeşitli yemeklerde baharat olarak kullanılmaktadır. İçinde bulunan etken maddeler sayesinde sağlıklı bir bitkidir. Yetişkin reyhanların boyu 20 cm ile 60 cm arasında değişmektedir. Reyhanın yaprakları açık yeşilden koyu yeşile doğru değişir. Yapraklı bir bitki olan reyhanın yaprakları yumuşaktır. Yaprakların boyu 5 cm kadar uzayabilirken genişliği de 3 cm kadardır. Bu yazımızda reyhan şekeri faydaları, besin değerleri ve lezzetli reyhan şerbeti tarifi paylaşacağız.

Reyhan bitkisi soğuğa karşı dayanıklı değildir. Bu nedenle sıcak havaları daha çok sever. Reyhanın tohumu, çiçekleri ve yaprakları kullanılmaktadır. Yerli Anadolu bitkisi olan reyhan çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Keskin ve hoş bir kokusu vardır. Bir porsiyon yani 100 gram reyhanın besin değeri ise şu şekildedir;

Reyhan, içinde çeşitli vitaminleri de barındırmaktadır. A vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum gibi değerleri içinde bulunduran reyhan bitkisi oldukça sağlıklı bir besindir.

Reyhan Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Reyhan bitkisi farklı şekillerde kullanılmaktadır. Taze yaprakları yemeklerin ve salataların içinde kullanılabilmektedir. Aynı zamanda çiğ olarak da tüketilebilmektedir. Reyhan çayı da bazı bölgelerde kullanılmaktadır. En yaygın kullanım şekli ise kurutulmuş reyhandır. Reyhanın kuru hali baharat olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde reyhan şerbeti de yaygın olarak tüketilmeye başlandı. Taze toplanan reyhanlardan elde edilen şerbet birçok fayda sağlamaktadır. Şerbet, Türk toplumunda yaygın olarak kullanılıyor. Reyhandan elde edilen şerbet de farklı mutfaklarda kullanılmaya devam ediyor. İçinde bulunan vitamin ve minerallerle hem besleyici hem de sağlıklı bir içecek olan şerbet günlük olarak tüketilebilir.

Reyhan Şerbeti Tarifi

Reyhanla şerbet yapmak aslında zor bir işlem değildir. Şerbet için ihtiyacınız olan malzemeler ise şu şekilde;

Kolaylıkla temin edebileceğiniz malzemelerle şerbet hazırlamak oldukça kolay. Şerbetin yapım aşamasında içme suyu kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü içme suyunun tadı daha yumuşak ve kokusuzdur. Aynı zamanda reyhanların sıcak suda fazla bekletilmemesi önerilmektedir. Sıcak suda fazla bekleyen reyhanlar acı tadını suya bırakacak ve şerbetin de acı olmasına neden olacaktır. Şerbetin yapımı:

Reyhan ile şerbet hazırlamak oldukça kolay bir işlemdir. Şerbetinizi sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. İsterseniz buz kalıplarının içine koyarak buzdolabınızda dondurabilir, istediğiniz zaman içeceklerinizi tatlandırmak için kullanabilirsiniz.

Reyhan Şerbeti Faydaları

Reyhan şerbeti faydaları sayesinde insanlar daha güçlü bir bünyeye sahip olabiliyor. Şerbet, hemen hemen herkes tarafından içilebiliyor. Kolaylıkla yapabileceğiniz ya da kolaylıkla temin edebileceğiniz şerbetin sağlığa faydaları ise şu şekilde sıralanmaktadır;

Şerbet kullanımı bizim toplumumuzda yaygındır. Reyhan ile yapılan şerbet de sağladığı faydalar ile bilinmekte, kullanılmaktadır. Reyhandan yapılan şerbetin kansızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Kansızlık problemi yaşayan bireylerde düzenli kullanıldığı zaman bu problemin çözüldüğü görülmektedir. Şerbet, kan şekerinin düşmesini ve dengelenmesini sağlar. Kan şekeri yüksek çıkan bireylerde düzenli kullanılması tavsiye edilmektedir. Kan şekeri yükseldiği zaman bireyde baş dönmesi ve bayılmalar görülmektedir. Şerbet tüketen bireylerde kan şekeri normal olacağı için baş dönmeleri ve bayılmalar görülmez.

Reyhandan yapılan şerbetin içinde şeker olmazsa olmazdır. Fakat şeker oranı en aza indirilirse ya da hiç şeker kullanılmazsa ağız içinde oluşan yaralarda etkilidir. Ağız içindeki yaraların tedavisinde, diş eti iltihaplarının tedavisinde şerbet kullanılabilir. Şerbetin bilinen faydalarından biri de yağ yakımı için etkili olmasıdır. Zayıflama sürecindeki insanlar tarafından kullanılan şerbet bu süreci destekler. Besinlerin daha iyi sindirilmesini sağlar.

Sinir ve stres, insanlarda baş ağrısı ve uykusuzluk gibi sorunların görülmesine neden olur. Baş ağrıları, uykusuzluk, halsizlik gibi problemlerin yaşanmaması adına şerbet tüketilebilmektedir. Tüketilen şerbet, sinir sisteminin doğru ve düzenli çalışmasına yardımcı olacaktır. Bu sayede bireyde stres azalarak uyku bozuklukları ortadan kalkmaktadır. Ayrıca baş ağrısını geçirici özelliği bulunmaktadır. Arı sokmalarına karşı faydalı olan şerbet aynı zamanda vücudu besler. İçinde bulunan değerler sayesinde vücuda direnç kazandıran şerbet hem lezzetli hem de sağlıklıdır.

Reyhan Şerbetinin Zararı Var Mıdır?

Reyhandan elde edilen şerbetin sağlığa ciddi bir zararı yoktur. Fakat şerbetin bilinçli kullanılması önemlidir. Şerbet her ne kadar sağlıklı bir içecek olsa da mutlaka doğru kullanılmalıdır. Eğer şekeri düşük bireyler şerbeti fazla tüketirse bu tüketimden kaynaklı sarsılmalar olabilmektedir. Aynı zamanda fazla tüketilen şerbet nedeniyle sindirim ve bağırsak sisteminde bozukluklar görülebilmektedir. Şerbetin sağladığı faydalardan yararlanmak için mutlaka bilinçli tüketmek önemlidir. Sağlıklı şerbet için şeker oranını az tutmak gerekir. Mümkünse şeker kullanmamaya özen gösterilmelidir. Şeker oranı arttıkça istenilen etki de azalacaktır. Bu nedenle şekere çok yer vermemek gerekir.

Exit mobile version