Romantik İlişkilerde Sınırlar

İlişkide sınırlar… İnsanlar için en önemli şeylerden biri başka birileri tarafından sevilmek, değer görmek onlar için önemli olduğunu hissedebilmektir. Bu bağlamda kadın ve erkek bir araya gelerek birlikte bir ilişki inşa ederler ve o inşa ettikleri şeyi büyütüp devam ettirmeye çalışırlar. Bu durum sevgi, saygı, ilgi, hoşgörü, aşk, dürüstlük ve sadakat gibi birçok unsuru içinde barındırır.

İnşa edilen her sağlıklı kadın-erkek ilişkisi içerisinde ‘biz’ olma bilinci vardır. Atılan adımlar, verilen kararlar hep birbirlerini düşünerek verilir.

Fakat ‘biz’ olurken hemen herkes tarafından atlanan bir nokta vardır; ‘ben’. Bir ilişki içerisinde evet bir olma, ait olma, birlikte olma duygusu durumu esastır. Ama biz olurken ben de orada mıyım diye bakmak gerekir.

Aslında dışardan bakıldığı zaman hoş ve güzel görünen bir şey bir süre sonra sorgulanan bir hal alabilir. O seviyor diye hep onun sevdiği şeyleri yemek, sevdiği yerlere gitmek, sevdiği filmi izlemek, bir şeyleri onun tercihine bırakmak gibi şeyleri yapıyor olmak ve onu mutlu etmenin size de yaşattığı mutluluğu görmek iyi hissettir. Fakat bu durum bir süre sonra ritüel halini alınca karşı tarafın istediği şeyleri reddetme, istememe halini alabilir. Bu noktada başta hoş gelen ve mutlu eden kararlar, aktiviteler bir süre sonra ‘neden benim istediklerimi yapmıyoruz, yemiyoruz, gitmiyoruz’ şeklinde başlayıp ‘sen bana saygı duymuyorsun, tercihlerimi önemsemiyorsun’ şeklinde devam eder ve büyür.

İlişkide Sınırlar ve Örnek

İlişkide sınır dediğimiz şey aslında kendinizi yok saymamak. Evet karşılıklı birbirinizi mutlu etmek ama aynı zamanda kendinizden de ödün vermemek. Daha iyi anlaşılması adına basit bir örnek vermek gerekirse;

Bu şu anda basit görünse de bir süre sonra böyle durumlar arttıkça ve büyüdükçe problemlerde büyüyecektir. Yapılması gereken kendi zevklerimizden, sevdiklerimizden, görüşlerimizden, fikirlerimizden ödün vermeden, onlardan vazgeçmeden ve karşı tarafında zevklerine, isteklerine, fikirlerine saygı göstererek, onu olduğu kişi olarak kabul ederek ortak bir noktada buluşabiliyor olmaktır. Özet olarak aslında sınırlar, kişilerin benliklerini, fiziksel ve duygusal varlıklarını koruyabilmeye, manipüle edilme ihtimalinin önüne geçmesine yardımcı olur. Bu nedenle her bireyin sınırlarının farkında olması ve sınırlarına sahip çıkması çok kıymetlidir.

Uzman Klinik Psikolog Merve Usta

Exit mobile version