Saç Dökülmesinin Nedeni D Vitamini Eksikliği Olabilir!

saç dökülmesi için d vitamini

Sağlıklı saçlara sahip olmak hem kadınlar için hem de erkekler için önemlidir. Fakat bazı durumlarda bireylerde saç dökülmesi görülür. Saç dökülmesi bir süre sonra bireyin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Saç dökülmesinin farklı birçok nedeni bulunmaktadır. Bireyin beslenme düzeni, bireyin uyku düzeni, hava değişimi, kullanılan şampuan değişimi, çeşitli sağlık problemi ya da bireyde vitamin eksikliği saç dökülmesi yapabilir. Saç dökülmesinde D vitamini eksikliği yaygın olarak görülmekte ve bilinmektedir.

D vitamini insan sağlığında önemli bir yere sahiptir. Eğer konu sağlıksa ve sağlıklı uzayan saçlarsa o zaman D vitamininin öneminden uzun süre bahsedilebilir. D vitamini, karaciğerde depolanmakta ve yağda çözünmektedir. D vitamini ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan biri D2 olurken diğeri de D3’tür. D2 vitamini bitki ve mantarlardan alınır. D3 vitamini ise hayvansal gıdalardan ve güneşten alınmaktadır. D vitaminin %95 oranı güneşten karşılanmaktadır.

Geriye kalan %5 oran ise diğer yollarla vücuda kazandırılır. Güneş ışığı almayan bireylerde saç dökülmesi daha fazla görülür. Çünkü güneş ışığı almayan bireylerde D vitamini oranı da düşüktür. Her ne kadar tüketilen besinlerle denge kurulmaya sağlansa da doğrudan güneş ışığı almak ve vücuda D vitamini kazandırmak daha önemli ve etkilidir.

Saç Dökülmesi ve D Vitamini İlişkisi

Bireylerde saç dökülmesinin görülmesi gayet normaldir. Mevsimsel geçişlerde hemen hemen her bireyde saç dökülmesi görülür. Bununla birlikte farklı sebeplerden kaynaklı saç dökülmeleri görülmektedir. Peki, saç dökülmesi yaşayan her birey endişe etmeli midir? Eğer bireyler saç dökülme problemiyle karşı karşıya kalıyorsa öncelikle kendini takip etmelidir. Saç dökülmesinin farklı birçok sebebi bulunmaktadır. Hava değişimi, su değişimi, kullanılan ilaçlar, stres, vitamin eksikliği… Öncelikle birey saç dökülme sürecini kontrol altına almalıdır. İki aydan fazla süreyle saç dökülmesi görülüyorsa doktora başvurulmalıdır.

Dökülen saçların miktarı fazlaysa ve saç telleri cansızlaşıyorsa daha kısa sürede doktora gidilebilir. Doktor, birkaç test doğrultusunda saç dökülmesinin sebebi bulacak ve bu doğrultuda tedaviye başlayacaktır. Saç dökülmesinin yaygın sebepleri arasında vitamin eksikliği yer almaktadır. Saç dökülmesinde D vitamini eksikliği önemli bir etkiye sahiptir. Peki, D vitamini ile saç dökülmesinin nasıl bir ilişkisi vardır? D vitamini, vücutta besleyici bir göreve sahiptir. Saç köklerini besler ve saç tellerinin canlı olmasını sağlar. Eğer D vitamini eksikliği varsa bireyde saç dökülmesi görülür. Tedaviye zamanında başlanmazsa saç dökülmesi giderek artar ve saç kökleri zarar görebilir. Bu nedenle doktor kontrolünde D vitamini takviyesi yapılabilir. Düzenli olarak alınan besin takviyesi sonrasında saç köklerinde canlanma olur ve bireye eski saçları kazandırılır.

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

D vitamini düşüklüğü çeşitli problemlerin yaşanmasına neden olacaktır. Bu problemlerin başında da saç dökülmesi gelmektedir. Saç dökülmesinde D vitamini eksikliği etkili bir yere sahiptir. D vitamininin %95’lik kısmı güneş ışığından alınmaktadır. Geriye kalan %5’lik kısmı ise tüketilen besinlerle karşılanır. Eğer güneş ışığında yeteri kadar kalamıyorsanız tükettiğiniz besinlerden D vitamini alabilirsiniz. D vitamininin bulunduğu besinler ise şu şekildedir;

D vitamini eksikliği yaşayan bireyler yukarıda yer alan besinleri tüketebilir. Yukarıda yer alan besinler hem sağlıklı beslenmenin temelini oluşturacak hem de günlük D vitamini ihtiyacını karşılayacaktır. D vitamini eksikliğinde güneşte belirli bir süre kalmak ve güneş ışığı almak her zaman daha etkilidir. Fakat gün içinde tüketilen besinlerde de yukarıda yer alan besinlere yer vermek gerekir.

Saç Dökülmesinde D Vitamini Eksikliği Tedavisi

 

D vitamini eksikliği tedavisi genellikle vitamin takviyesidir. D vitamini eksikliğinden kaynaklı sorunların başında saç dökülmesi gelmektedir. Saç dökülmesi yaşayan bireyler ise doktora başvurduğu zaman birkaç test yapılır. Test sonrasında öncelikle bireyin vitamin değerleri incelenir. Eğer bireyde D vitamini eksikse vitamin takviyesi yapılır. D vitamininin takviyesi yapılırken hap ya da iğne kullanılabilir. Bireyin değerleri ne kadar düşükse o doğrultuda ilaç verilir. Aynı zamanda ihtiyaç duyulursa beslenme planı oluşturulur ve tüketilen besinlerle vitamin takviyesi yapılır.

Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadar?

Günlük D vitamini ihtiyacı değişebilmektedir. 19 ile 50 yaş arasındaki bireylerin günlük alması gereken D vitamini değeri en az 600 IU olmalıdır. 50 yaş üzeri bireylerde ise günde en az 600 ile 800 IU arasında vitamine ihtiyaç duyulur. Bireyin kanındaki D vitamininin düzeyi 30ng/ML üzeri olması için günlük D vitamini alımı daha yüksek olmalıdır. Bu doğrultuda bireylerin ortalama 1500 ile 2000 IU arasında D vitamini alması gerekir. Böylelikle kandaki D vitamini seviyesi korunur. Eğer kandaki D vitamini seviyesinde azalmalar olursa bireyde çeşitli problemler hissedilmeye başlar. Saç dökülmesi ise bu problemlerin başında gelmektedir. Bireyler tükettiği besinlerle birlikte günlük 15 – 20 dakika arasında güneşte kalırsa günlük D vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacaktır.

Exit mobile version