Sağlığın Tam Hali: Tam Buğday Ekmeği

Tahıl tüketimi deyince şüphesiz akıllara ekmek gelir. Ekmek, enerji ihtiyacını karşılamada çok önemli bir besindir. Ne var ki sağlığa faydaları az olan beyaz ekmek; ülkemizde daha fazla tercih edilmektedir. Bu yazımda tam buğday ekmeğinin üretimi, tarihçesi ve diğer ekmeklerden farkı, tam buğday ekmeğinin besin değerleri ve faydaları, tam buğday ekmeğinin tüketilmemesi gereken durumlar, günlük tüketilmesi gereken miktarı, 1 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori ve tam buğday ekmeği zayıflatır mı gibi konulardan bahsedeceğim.

Tam Buğday Ekmeğinin Tarihçesi

Ekmeğin tarihçesi çok eskilere dayanır. İlk insanlar tarafından keşfedilmiş ve o günden günümüze değerini katlayarak gelmiştir. O zamanlar ekmek medeniyetin bir göstergesi olarak kabul edilmiş, çünkü insanlar yemek aramak yerine farklı keşiflere yönelmiştir. 17. yüzyılda Ermeni ekmekçilerin İstanbul’da beyaz ekmek üretimi yapmaya başladığına dair belgeler bulunmaktadır. 19. yüzyıl sonrası maya hakkında bilgiler çoğaldıkça mayalı ekmek yaygınlaşmış ve tüketilmeye başlamıştır.

Tam Buğday Ekmeği Nasıl Üretilir?

 

Buğday 3 kısımdan oluşur:

  1. Kabuk (kepek)
  2. Endosperm
  3. Rüşeym(öz)

Kepek kısmı yaklaşık %14.5’luk kısmı oluşturur. Liften, B vitaminleri ve antioksidanlardan zengin olan kısımdır.

Endosperm kısmı tanenin yaklaşık %83’lük kısmını oluşturur ve karbonhidrat deposudur. Vitamin ve mineralden fakirdir.

Rüşeym (öz kısmı) ise yeni bir bitki yaratma potansiyeli olan tohumdur. Tanenin %2’lik bir kısmını oluşturur. Protein, sağlıklı yağlar, mineraller ve vitaminlerden zengindir.

Beyaz un elde edilirken buğdayın kepek ve öz kısmının ayrılırken buğday besleyiciliğini ciddi anlamda kaybeder. Sadece karbonhidratça yoğun olan endosperm kısmının kalmasıyla ekmeğin besin değeri düşük hale gelir.

Aşağıdaki tabloda beyaz ekmek ile tam buğday ekmeğinin besin değerleri yer almaktadır.

Besin Unsuru Tam Buğday Ekmeği

(100 g)

Beyaz

Ekmek

(100 g)

Enerji (kcal) 309,0 343,5
Lif (g) 10 2,8
Selenyum (mg) 70,7 33,9
Kalsiyum (mg) 32 5
Demir (mg) 3,4 0,6
Magnezyum (mg) 124 14
Potasyum (mg) 337 168
Fosfor (mg) 345 62
Çinko (mg) 3,4 0,5
B1 vit. (Tiamin) 0,5 0,1
B2 vit.(riboflavin) 0,4 0,2
B6 vitamini 0,5 0,04
Folik asit (μg) 50 10
E vitamini (mg) 1,4 0,2

Tam Buğday Ekmeğinin Faydaları

Tam Buğday Ekmeğinin Tüketilmemesi Gereken Durumlar

Günlük Tüketilmesi Gereken Tam Buğday Ekmeği Miktarı

Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER, 2015)’e göre ekmeğin bir porsiyonu 2 ince dilim (50 gram) olarak belirlenmiştir. ‘Ekmek ve Tahıllar İçin Önerilen Günlük Toplam Porsiyon Miktarı’ ise;

olarak belirlenmiştir.

1 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

1 dilim tam buğday ekmeği;

1 porsiyon (2 dilim, 50 g) tam buğday ekmeği;

Tam Buğday Ekmeği Zayıflatır Mı?

Hiçbir besin tek başına zayıflatmaz. Fakat tam buğday ekmeğinde bulunan lifler, sindirim süresini uzatır, uzun süreli tokluk sağlar. Bu da iştah kontrolüne, dolayısıyla şişmanlığı önlemeye yardımcı olur. Ekmeğin yapısının sert/yoğun olmasından dolayı uzun süre çiğnenmesi gerekir ve bu esnada tokluk hormonu olarak adlandırdığımız ‘leptin hormonu’ etkisini gösterir ve tokluk sinyali beyne daha erken ulaşır.

Diyetisyen Buse Akbıyık

Exit mobile version