Sağlıklı İlişki İçin Atılacak 5 Adım

Sağlıklı ilişki nasıl olmalı? Hangi adımları atmalıyız? Gelin birlikte bu detayları adım adım inceleyelim.

Yeni Normal İlişkiler

Virüsün kontrolünde sürekli değişen bir düzen var. Bu nedenle çok uzun zamandır kısmi ya da tam süreli evlere kapanıyoruz. Buna ”yeni normal” deniyor. Sürekli değişen bu düzenlerden hangisine ”yeni normal” diyoruz?  Net bir cevap vermek zor. Tam alışmaya başladığımız sırada düzen tekrardan değişiveriyor. Belirsiz olan bu durum ruh sağlığımızı koruma konusunda bizi zorluyor.

Stresimizi azaltmak için en önemli çözüm yolu olan sosyal yaşam artık yok denecek kadar az. Stres ise artmaya devam ediyor. Biriken negatif enerji kaybolmuyor. Maalesef yakın ilişkilerimize yansıyor. Bu durum partnerimizin olumsuz duygu, düşünce ve davranışlarına daha fazla maruz kalmamıza neden oluyor. Tahammülümüz azaldığı için sürtüşmeler de artıyor.

Doyum alamadığımız bu durumdan çıkış yolu tabii ki mevcut.

Sağlıklı İlişki Nasıl Olmalı?

“Sağlıklı ben”, “sağlıklı biz” için temel oluşturuyor. Temeli oluşturmak ise istikrarlı 5 adıma bakıyor.

“Sağlıklı Ben” İçin 5 Adım

Biriken negatif enerjiyi dışarı atmanın en sağlıklı yolu egzersiz yapmaktır.

Evden çıkmıyor olsak bile öz bakımımıza önem vermeliyiz. İşe giderken, arkadaşlarımızla buluşurken tercih ettiğimiz parfümümüzü evdeyken de kullanarak güzel anılarımızı canlandırabiliriz.

Kendi rutinimizi oluşturmalıyız. Uyku, yemek, spor, eğlence, çalışma saatlerimizi bir ajanda yardımı ile belirleyerek daha verimli ve aktif olabiliriz.

Tek başımıza da vakit geçirebilmeliyiz. Değerli hissetmemizi sağlayan, dinlendirici, keyif veren şeyler için kendimize özel vakit yaratmak ruhumuza iyi gelecektir.

İnsan sosyal bir varlıktır. Keyif aldığımız ve bize iyi gelen dostluklar, yaşam kalitemiz için önemlidir. Bu günlerde yüz yüze görüşemesek de sevdiklerimizi daha sık arayabiliriz.

“Sağlıklı Biz” İçin 5 Adım

Olumsuz yönde değişen duygu durumumuz istemeden karşımızdakini incitebilir. Öfkeli anlarda ve kendimize vakit ayırmak istediğimiz zamanlarda uzaklaşmaktan kaçınmamalıyız. Partnerimizin buna ihtiyacı olduğunda da ona karşı hoşgörülü olmayı ihmal etmemeliyiz.

Çift olarak sağlıksız bir iletişim içinde olduğumuzu düşünüyorsak, kullandığımız iletişim yöntemimizi değiştirmek faydalı olacaktır. Birbirimizi düzeltmeye çalışmak çatışmayı arttıracaktır. Hep suçluyorsam bir kere de takdir etmeyi deneyebilirim.

Ne olursa olsun birbirimize karşı saygımızı yitirmemeliyiz. Başta önemsenmeyen negatif kelimeler, ileride can acıtabilir.

Belirsizlik ve stres düzeyinin yüksek olduğu bu günlerde ilişkimizle ilgili önemli kararlar almamalıyız. İçinden çıkılamayan bir durum varsa profesyonel destek almak en doğrusu olacaktır.

Ev içinde yapılması gereken işler tek tarafın sorumluluğunda olmamalıdır. İş bölümü yaparak birbirimizin yükünü hafifletebiliriz. Kalan zamanda zevk alığımız ortak aktivitelerimizi gerçekleştirebiliriz. Flört dönemimizde beraber neler yaptığımızı, hoş paylaşımlarımızı hatırlayıp tekrarlayabiliriz.

Aile Danışmanı Ödül Özkan

Exit mobile version