Semizotu Besin Değeri ve 11 Faydası

Semizotu Nedir?

semizotu-pimpirim-otu-nedir

Semizotugiller familyasına ait olan bitki aynı zamanda pirpirim olarak da anılmaktadır. Yeşil yapraklı sebzeler arasında yerini alan semizotu oldukça sağlıklıdır. Bitkinin kökeni Ortadoğu ve Hindistan’dır. Fakat Dünya üzerinde birçok bölgede yetiştirilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda yeşil yapraklı sebzeler arasında içeriğinde en fazla OMEGA 3 barındıran sebzedir. Besleyici ve sağlıklı bir sebze olan semizotu besin değeri ve faydaları nelerdir?

Semizotu Besin Değeri

Semizotu 42 kaloridir. 100 gram semizotu besin değeri ise aşağıdaki gibidir;

Semizotu, içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde oldukça faydalı bir bitkidir. Düşük kalorili olması sayesinde özellikle zayıflama sürecindeki bireyler tarafından kullanılmaktadır. Zayıflama sürecindeki bireyler doğru ve dengeli beslenmeli, vücut direncini korumalıdır. OMEGA 3 ağırlıklı olan semizotu ise içinde bulunan maddeler sayesinde vücudu korur.

Semizotu, geçmişten günümüze yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir. Mutfağımızda önemli bir yere sahip olan semizotunun sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalardan yararlanmak isteyenler bu sebzeyi doğru ve düzenli kullanmaya özen göstermelidir. Semizotu çiğ olarak tüketilebilmektedir. Her sebzede olduğu gibi semizotu da ısı gördüğü zaman içinde bulunan değerlerin bir kısmını kaybedecektir. Semizotunun bu değerleri kaybetmemesi ve insan sağlığına doğrudan etki etmesi için çiğ tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Semizotu, mayıs ayından itibaren sofralarda yerini alabilir. Toprak üzerinde yayılarak genişleyen semizotu yeşil yapraklı bir sebzedir. Yeşil yapraklarında sağlık için faydalı vitamin ve mineraller bulunur.

Semizotu faydaları ise aşağıda yer aldığı gibidir;

  1. Kalp sağlığını korur.
  2. Vücuda direnç kazandırır.
  3. Kolesterolü dengeler.
  4. Kanser hücrelerine karşı koyar.
  5. Böbrek kumunun ve taşının dökülmesine yardımcı olur.
  6. Kabızlığı önler.
  7. Yorgunluk, halsizlik ve depresyon gibi problemlerin önüne geçer.
  8. Bireylerin zayıflama sürecini destekler.
  9. Cildi besler, cilde canlılık kazandırır.
  10. Göz sağlığını korur.
  11. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Semizotu, birçok vitamin ve minerali içinde bulundurur. Özellikle OMEGA 3 kaynağı olarak bilinmektedir. OMEGA 3 ise beyin gelişimi, hormonların düzenli çalışması için önemlidir. OMEGA 3’ün birçok faydası bulunmaktadır. Tüketilen sebzeler arasında en çok OMEGA 3 semizotunun içinde bulunmaktadır. Doğru koşullarda hazırlanmış semizotu sayesinde vücudun ihtiyacı olan besin değerleri vücuda kazandırılmış olur. Semizotu, kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Kalp ve damar rahatsızlığı olan bireylerde kullanılması tavsiye edilmektedir. Vücuda direnç kazandıran semizotu çeşitli rahatsızlıklara karşı vücudu korur. Kolesterolü dengeleyici özelliği ile bilinen semizotu, kanser hücrelerine karşı koruyucu özelliği ile de bilinmektedir. Böbreklerinde kum ve taş döken insanlar bu süreci oldukça zor atlatır. Bu sürecin daha kolay bir şekilde atlatılması için semizotu tüketilmelidir. Semizotu, kabızlığa iyi gelir. Düzenli tüketildiği sürece bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığın önüne geçer.

Semizotunun Cilde Faydaları

Semizotu cilde iyi gelmektedir. Kullanılmaya başlandıktan bir süre sonra cildin daha sağlıklı ve canlı görünmesini sağlar. Cildi besleyerek canlılık kazandırmaktadır. Uzmanlar tarafından cilt sağlığı için de tüketilmesi önerilmektedir.

Öte yandan göz sağlığının korunmasında etkili olan semizotu, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağışıklık sistemi güçlü olan bireyler tarafından tüketilirse hastalıklara karşı ayrıca direnç kazandıracaktır. Birçok açıdan fayda sağlayan sebze güvenle tüketilebilmektedir.

Özellikle mevsim geçişlerinde insanlarda halsizlik ve yorgunluk olur. Sürekli uyku halinin olması, depresyon hali insanın günlük yaşamını kısıtlamaktadır. Semizotu, bu gibi problemlerin önüne geçer. Kalorisi düşük olan semizotu özellikle zayıflama sürecindeki insanlar tarafından kullanılmaktadır. Diyet yapan bireyler bu süreçte vitamin ve mineral kaybı yaşar. Semizotu ise içinde bulunan değerler sayesinde kaybedilen vitamin ve mineralleri vücuda kazandırır.

Semizotu Nasıl Temizlenir?

Semizotunun kullanımı oldukça basittir. Semizotunu evde kendi bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Eğer isterseniz saksılarda da yetiştirebilirsiniz. Aktarda semizotu tohumu satılmaktadır. Tohumu kolaylıkla ekebilir, herhangi bir uğraş sarf etmeden otun büyümesini sağlayabilirsiniz. Semizotu mevsimi geldiği zaman manav ve marketlerde sebzenin satıldığını görürsünüz.

Topladığınız veya aldığınız semizotunu güzelce yıkamalısınız. Eğer suda bir süre bekletirseniz daha iyi temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Temizlediğiniz semizotunu farklı şekillerde kullanmanız mümkün. Öncelikle semizotunu çiğ olarak tüketmenizde fayda var. Çiğ olarak tüketilen semizotunun tüm besin değerleri korunmuş olur. Fakat ısıya maruz kaldığı zaman besin değerlerinin bir kısmını kaybetmiş olur.

Semizotunu salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda yoğurt ile karıştırarak çiğ tüketebilirsiniz. Yoğurt ile yediğiniz zaman daha sağlıklı ve doyurucu öğün yapabilirsiniz. Semizotu çorba olarak tüketilebilmektedir. Çorbasının yapımı oldukça kolaydır. Haşladığınız semizotunu yoğurt ve sarımsakla cacık yapabilirsiniz. Haşlama sırasında vitamin ve minerallerin bir kısmını suya bırakacağı için suyu yemeklerde kullanabilirsiniz.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Semizotunun sağlığa zararı bulunmamaktadır. Aksine doğadan toplanan semizotunun birçok faydası bulunmaktadır. Tüketilen semizotunun doğal olması önem taşımaktadır. Farklı şekillerde kullanılan sebzenin bilindik ciddi bir yan etkisi yoktur. Fakat semizotunun çok fazla tüketilmemesi önemlidir. Semizotu tüketirken doğru ve düzenli kullanmaya özen göstermek gerekir. Günlük bir öğünde bir porsiyon yenilebilmektedir. Salatalarda kullanılabilmekte ve ana yemek olarak tüketilebilmektedir. Birçok faydayı sağlığa kazandıran semizotu besleyici bir besindir. Özellikle çocuklarda kullanılması önerilmektedir. Çünkü semizotu içinde bulunan OMEGA 3 sayesinde çocukların beyin gelişimini olumlu etkiler.

OMEGA 3 ve çeşitli vitaminleri içinde barındıran semizotu, insan sağlığını destekleyici özelliğe sahiptir. Eğer çok fazla tüketilirse ishale neden olabilmektedir. Karın ağrısı ve mide bulantısı da nadir olarak görülmektedir. Fakat bu yan etkiler hiç yok denecek kadar azdır.

Exit mobile version