Soya Sütü Faydaları: Diyetisyen Kaleminden

Bir Diyetisyen olarak bu yazımda sizlerle; soya sütü nedir? Soya sütü faydaları nelerdir? Kaç kalori? Zararları var mıdır? Soya sütü nasıl yapılır gibi konuları paylaşacağım. Gelin birlikte detaylı olarak inceleyelim.

Soya Sütü Nedir?

Günümüzde dünya nüfusunun hızlı artışı ve doğal besin kaynaklarının azalmasına bağlı olarak bitkisel ve hayvansal protein kaynaklarının geliştirilmesi ve alternatif seçenekler aranmaktadır. Bu açıdan soya fasulyesinin soya sütü ve mamulleri şeklinde işlenerek insan beslenmesinde protein kaynağı olarak kullanılması son yıllarda üzerinde oldukça çok çalışılan konulardan biridir.

Özellikle hayvansal protein kaynaklarına yönelik artan süt çeşitlerinde soya sütü de önemli bir yer tutmaktadır.

Anayurdu Doğu Asya ülkeleri olan Soya, en eski tarım ürünlerinden biri olarak dünyanın birçok ülkesinde protein kaynağı olarak tüketilmektedir. Uzun yıllar boyunca hayvan yemi olarak kullanılan Soya’nın insan tüketimine sunulması 1950’lerden sonra olmuştur.

Soya’nın en önemli ürünlerinden biri olan Soya sütü, soyanın emilmesi, öğütülmesi ve kaynatılmasıyla elde edilen bitki bazlı bir bitkisel süt türüdür. Özellikle Uzak Doğuda, Çin’de uzun yıllardır bilinmekte ve evde hazırlanarak tüketilmektedir. Hatta dünyada bu kadar popüler hale gelmeden önce aromalı soya sütü çeşitleri (Kakaolu, kahveli, çikolatalı, çilek aromalı, kayısı aromalı vb.) Hong Kong, Tayvan ve Japonya’da marketlerde ticari olarak farklı isimlerle satılmaktadır.

Soya Sütü Nasıl Yapılır?

Soya sütü, soya fasulyesinin suda bekletildikten bir süre sonra püre haline getirilerek süzülmesi ve elde edilen suyun kaynatılmasıyla yapılmaktadır. Bu kadar popüler hale gelmesiyle beraber evde soya sütü yapımıyla ilgili tarifler de ortaya çıkmıştır. Ben de sizler için birkaç tarifi inceleyip genel bir tarif oluşturmak istedim.

Gerekli Malzemeler (1-1,5 litre Soya Sütü İçin):

  1. Öncelikle soya fasulyesinin üstüne 3-4 su bardağı kadar su ekleyip oda sıcaklığında 12-24 saat kadar suda bekletiyoruz. Birçok tarifte bekletme süresi bir güne kadar çıkıyor. Ancak fasulyenizin kalitesine bağlı olarak filizlenmelerin görüldüğü söylenmiş. Bu konuda dikkatli olun.
  2. Sonrasında suyu süzüp soya fasulyesini yıkayın, aşırı parçalamadan ovalayarak kabuklarını soyun. Hepsini soymak zor olabilir ancak kabukları çıkarttığınızda daha iyi bir tat ve doku elde edersiniz.
  3. Kabukları çıkarttıktan sonra soya fasulyesinin üzerine 5 su bardağı su ekleyip blenderdan geçiriyoruz. Bizim miktarlarımıza göre soya fasulyenizi ikiye bölerek blenderdan geçirebilirsiniz her seferinde 2,5 su bardağı su eklersiniz. Eğer blendırınız daha küçükse koyduğunuz soya fasulyesi miktarına göre suyu göz kararı ilave edebilirsiniz.
  4. Sonrasında tülbent veya ince gözenekli bir süzgeç yardımıyla bu karışımı süzüp suyunu çıkartın. Kalan tortuyu başka tariflerde kullanmak için kenara alabilirsiniz.
  5. Çıkan suyu bir tencereye alarak 15-20 dakika kaynatın. Sevdiğiniz yoğunluğa göre pişirmeden önce bu karışıma tekrar su ilave edebilirsiniz. Kaynarken oluşan köpüğü uzaklaştırın.
  6. Soya sütünü ocaktan alıp soğuduktan sonra içine aroma vermek amacıyla vanilya tozu/özütü, tarçın, doğal tatlandırıcılar ilave edebilirsiniz.

Evde Soya Sütü Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Soya Sütünün Besin Değerleri ve Kalorisi

Bitkisel proteinler içerisinde iyi bir aminoasit dengesine sahip olması, Vegan beslenmeye ve Laktozsuz süt tüketimine alternatif olmasıyla Soya sütü daha tercih edilir olmuştur. İnek sütü ve laktozsuz sütle bileşim olarak karşılaştırması aşağıda verilmiştir.

Görüldüğü üzere soya sütünün 100 ml’sindeki kalori miktarı, Kalsiyum ve Fosfor değerleri inek sütü ve laktozsuz süte göre daha düşüktür. Bununla beraber bitkisel kaynaklı olduğu için kolesterol içermemektedir.

Bileşen Soya Sütü İnek Sütü (Yağlı) Laktozsuz Süt
Protein (g) 3,4 3,3 2,8
Kalori (kcal) 33 61 44
Yağ (g) 1,5 3,3 2
Kolesterol (mg) 0 14 12
Karbonhidrat (g) 2,2 4,7 4,7
Kalsiyum (mg) 21 119 120
Fosfor (mg) 48 93 101
Demir (mg) 0,8 0,1 0
Tiamin (mg) 0,08 0,04 0,05
Riboflavin (mg) 0,03 0,16 0,14
Niasin (mg) 0,2 0,1 0,1

Soya Sütü Faydaları Nelerdir?

Mutlaka bilmeniz gereken soya sütü faydaları;

Soya Sütünün Zararları ve Tüketimini Kısıtlayıcı Faktörler

Soya sütünün zararlarından biri de soya sütünde ve diğer soya ürünlerinde bulunan izoflavon denilen bir proteinle ilişkilidir. Çalışmalarda fazla izoflavon tüketiminin  hayvanlarda üzerinde doğurganlığı azalttığı gözlenmiştir. Benzer şekilde 2008 yılında yapılan bir başka çalışmada, soya gıdalarını tüketmenin, sperm yoğunluğunu azalttığı görülmüştür.

Diyetisyen Büşra Solmaz

Exit mobile version