Stratejik Bir Efsane: SWOT Analizi

SWOT Analizi Nedir?

swot-analizi-nedir-

Swot analizi nedir sorusunu tanımlamak gerekirse;

SWOT, Strength (Güçlü yönler), Weaknesses (Zayıf yönler), Opportunities (Fırsatlar), Threats (Tehditler) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kavramdır.

Analizi ise, işletmelerin ya da kişilerin güçlü ve zayıf yönlerini anlamamıza yarayan, dış çevreden gelen tehdit ve fırsatları tespit edip bunlara karşı önlem almak için kullanılan bir tekniktir. Strateji yönetimi araçlarından olan SWOT Analizi, strateji belirlemede en önemli basamak olarak görülüp, kolay ama güçlü bir çalışma olarak nitelendirilmektedir. Bütün bunlar doğru bir şekilde analiz edildiğinde hem kişisel olarak kariyerde fark yaratılabilir hem de işletme olarak başarı sağlanabilir.

Toparlayacak olursak aşağıda SWOT Analizini oluşturan unsurlar verilmiştir. Kısaca SWOT içerideki unsurları dışarıdan gelen unsurlarla karşılaştırmasını yapıp bu doğrultuda önlem alır. İç unsurlar güçlü ve zayıf yönler olarak karşımıza çıkarken dış unsurlar ise fırsatlar ve tehditler olarak nitelendirilir.

SWOT Analizinin Avantajları Nelerdir?

SWOT Analizi Nasıl Hazırlanır?

İlk olarak iç ve dış analiz yapılır. Yani SWOT Analizinde kelimeyi oluşturan her bir unsur sorgulanmalıdır. Tek tek güçlü ve zayıf yönler belirlenmeli, tehditler ve fırsatlar bu doğrultuda değerlendirilmelidir. Asıl önemli kısım ise bu unsurlar ele alınırken objektif bir yaklaşım sergilenmelidir. Bu da daha kısa sürede sonuç alınmasını sağlayacaktır.

İç Analiz

Amaç güçlü ve zayıf yönleri ortaya çıkarmaktır.

Güçlü Yönler

Kişisel SWOT Analizinde güçlü yönlerin tespiti için;

İşletmenizin SWOT Analizinde güçlü yönlerin tespiti için;

Zayıf Yönler (W)

Kişisel SWOT Analizinde zayıf yönlerin tespiti için;

İşletmenizin SWOT Analizinde zayıf yönlerin tespiti için;

Dış Analiz

Amaç tehditleri ve fırsatları ortaya çıkarmaktır.

Fırsatlar (O)

Kişisel SWOT Analizinde fırsatların tespiti için;

İşletmenizin SWOT Analizinde fırsatların tespiti için;

Tehditler (T)

Kişisel SWOT Analizinde tehditlerin tespiti için;

İşletmenizin SWOT Analizinde tehditlerin tespiti için;

Yukarıda sorulan sorulara verilen cevaplar aşağıda yer alan SWOT Analizi Matrisine yazılarak analizi tamamlayabilirsiniz.

Son olarak şunu söyleyecek olursak zamanla geliştireceğiniz her soru çeşidi size farklı bakış açısı kazandıracak, karşınıza çıkan fırsatları hemen tanımanızı sağlayıp tehditlere karşı daha tedbirli davranmanızı sağlayacaktır.

Endüstri Mühendisi Kardelen Bal

Exit mobile version