Tarçının 5 Farklı Hastalığa Faydası

Ağacın Kabuğundan Elde Edilen Baharat: Tarçın

tarçın nedir ne işe yarar

Defnegil ailesinin üyesi olan tarçın aslında bir ağaçtır. Tropikal topraklarını seven tarçının yetiştiği coğrafyalar ise Malezya, Endonezya ve Brezilya’dır. İç kabuklarını kısmından baharat olarak kullanılması için çıkarılmaktadır. Pek çok yemeğe lezzet katmaktadır. Sadece tatlılarda değil aynı zamanda tuzlu yemeklerin ve atıştırmalıklarında içerisine eklenmektedir. Mutfaklarda önemli bir yere sahipken sağlık içinde çok faydalıdır.  Kokusu ile dikkat çeken tarçından elde edilen esanslarda parfümlerde de kullanılmaktadır. Esanslar ile ağacın çiçeklerinden alınmaktadır. Tarçın denince akla ise çeşitleri gelmektedir. Genellikle toz halinde kullanılmaktadır. Başka bir çeşidi ise çubuk tarçındır. Farklı olmasının nedeni farklı bir ağaç türünden elde edilmesidir. Peki tarçının faydaları nelerdir?

Geçmişi incelendiği zaman antik çağlara kadar uzanmaktadır. O dönemlerde Mısır’a ithal edildiği bilinmektedir. En önemli nokta o eski çağlarda çok değerli bir hediyeymiş. Başta krallar ile antik çağ tanrılarına getirilirmiş. Yapılan bir kazı çalışmasında tapınakta tarçın bulunduğu kayıtlara geçilmiştir.

Tarçının Faydaları Nelerdir?

Ortaçağ dönemlerinde ise boğaz ağrısından iltihaplı eklem ağrılarına kadar hastalıkların tedavisinde kullanılan bir baharat olmasının yanında çok sayıda araştırmanın konusu olmuştur. Elde dilen sonuç ise sağlıklı bir yaşam tarçının düzenli bir şekilde tüketmesidir.  Kan dolaşımını düzenlemektedir.

Kokusu, lezzeti ve rengi baharatlar içerisinde dikkat çeken tarçının içerisinde antioksidanlar yüksek miktarda bulunmaktadır. Son yıllarda flavonoidlerin sağlık için çok önemli olduğu belirtilmektedir. Tarçın içerdiği flavonoidler ile de vücudu korumaktadır.

Antioksidanlar vücutta oluşan serbest radikallerini önleyerek hücrelerin zarar görmesini önlemektedir. Kanser oluşumunda serbest radikaller rol oynamaktadır. Böylelikle kansere yakalanma oranını düşürür iken vücuttan da enfeksiyonların uzaklaşmasını sağlamaktadır.

Virüs, mantar ve bakteriler vücutta enfeksiyon oluşmasına neden olmaktadır. Bazen ağrılara bazen ise vücudun farklı bölgelerinde şişlikler oluşmaktadır. Bu enfeksiyonların etkilerinin oluşmasını engelleyerek olası hasarlarında önüne geçilmiş olmaktadır. Eğer hastalık sürecinde tüketilmeye başlandı ise tedavinin daha başarılı olabilmesini sağlayabilmektedir. Her yönü ile sağlık dostu bir besindir.

Kilo vermek ve istenilen forma sahip olmanın yolu beslenmeden geçmektedir. Kilo verme süresinde rahatlıkla tarçının tüketilebileceği belirtilmektedir. Kan şekerini dengelediği için açlık hissini ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca gelen tatlı krizlerinin de gelmesini önlemektedir.

Sindirim sistemini düzenlemektedir. Özellikle kabızlık problemi ile şişkinlik yaşayan kişilerin rahatsızlıklarının iyileştirmektedir. En önemli özelliklerinde biri ise kalorisinin çok düşük olmasıdır.

Kolesterol seviyesin düzenleyerek kötü olarak ifade edilen kolesterolün iyileştirmektedir. Bu faydalarının yanında ise kemik gelişimini de sağlamaktadır.

Tarçının Cilde ve Saça Faydaları Nelerdir?

Ciltte meydana gelen döküntülerin iyileşmesini sağlamaktadır. Çeşitli nedenlerden oluşan tahrişler içinde çok etkili bir baharattır. Akne ile siyah noktaların oluşmasını önlerken yok olmasını konusunda da büyük bir yardımcıdır. Hücreler zaman içerisinde yaşlanmaktadır. Tarçın sayesinde bu hücrelerin yaşlanması geciktirici etkisi de bulunmaktadır.  Saç bakımında ise tarçın içeren maskeler kullanarak sağlıklı ve ışıl ışıl görünmesini sağlamaktadır. Daha hızlı bir şekilde de uzamaktadır.

Saç maskesi hazırlanışında ise zeytinyağının içerisine tarçın ile bal ekleyerek güzelce karıştırdıktan sonra saçınıza sürebilirsiniz. 15 dakika kadar beklenmesi yeterli olmaktadır. Daha sonra durulayabilirsiniz.

Dudak bakımı içinde mükemmel bir seçenektir. Baharatın içerisine eklenen tarçın sonrasında dudağa sürülmektedir. İki üç dakika beklenmelidir. Sonrasında güzelce temizleyebilirsiniz. Bu peelingin faydaları ise ölü hücreler atarak ve dolgun bir görünüme sahip olmasını sağlamaktadır.

Emziren Anneler Tarçın Tüketmeli Mi?

Yeni doğan bebekler için anne sütü en önemli besindir Tarçının bu dönemde tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü anne sütünü arttırmaktadır. Annenin vücudundaki rahatsızlıkların iyileşmesinde oldukça etkilidir. Bu dönemde oluşan çatlaklardan cilt sorunlarına kadar hem oluşmasını önlemekte hem de sorunların ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Ama tüketilmeden önce bebeğin tarçına alerjisi olup olmadığı öğrenilmelidir. Böylelikle anne ve bebek sağlıklı olabilirler.

Tarçının Faydalı Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

İçerisinde çok değerli bileşenlerin bulunduğu tarçın hastalıkların önlenmesi ve tedavi sürecinin daha kolay bir şekilde geçilmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu hastalıkların içerisinde;

Alzheimer:

Beyin içerisinde tau adı verilen proteinler bulunmaktadır. Eğer bu protein büyürse Alzheimer’a neden olduğu bilinmektedir. Tarçın tau proteininin büyümesini engelleyerek hastalığa yakalanma ihtimalini düşürmektedir.

Parkinson:

 

Nöronlar vücuttaki hücrelerin birbirleri ile iletişim kurabilmeleri için çok önemli bir fonksiyona sahiptir. Hem nöronları hem de motor ve duyusal aktiviteleri koruyarak Parkinson hastalarının daha kaliteli bir yaşam sürebilmeleri için yardımcı olmaktadır.

Kanser:

Güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu için başta serbest radikaller olmak üzere kanser hücreleri ile savaşmaktadır. Böylelikle hücreler çoğalamayarak kansere yakalanma olasılığı da düşmektedir.

Diş ve Diş Eti Problemleri:

Ağızda tüketilen yiyecek ve içeceklere bağlı olarak bakterileri yok ederek ağız kokusunu da giderilmesini sağlamaktadır.

Diyabet:

Kan şekerinin çok yüksek olması tehlikeli bir durumdur. Kan şekerini düşürmektedir.

Tarçın Nasıl Tüketilmelidir?

Çok farklı şekillerde tarçın tüketilmektedir. Gün içerisinde de rahatlıkla çay olarak içilebilmektedir. Bir kahve kaşığı kadar tarçının üzerine 350 ml kadar kaynar su eklenir. 15 dakika demlenmesi için bekledikten sonra bir süzgeç yardımı ile süzerek içebilirsiniz.

Tatlılarınıza içine katarak farklı bir lezzet katarken sağlık açısından daha uygun hale getirebilirsiniz. İçtiğiniz suyun içerisinden yemeklerinize kadar ekleyebilirsiniz. 4,5 bardak suyun içerisine çubuk tarçınlar atabilirsiniz. Bu suyu 15 gün içerisinde içmelisiniz. Başka bir seçenek ise süt ve tarçındır. Ilık ya da sıcak fark etmeksizin bir bardak sütün içerisine bir çay kaşığının yarısı kadar tarçın ekleyerek hazırlayabilirsiniz. Gün içerisinde en çok 2 kere içilmelidir. Bu karışım ile gün içerisinde kendinizi tok hissedeceksiniz.

Faydaları saymak ile bitmeyecek bir baharat olan tarçın yemeklerin içerisinde mutlaka kullanılmalıdır. Böylelikle daha lezzetli tatların tadına bakarken sağlığınızı da koruma altına alabilirsiniz.

Exit mobile version