Tarhana Kaç Gün Bekletilir? (Tüm Detaylar)

Yöresel bir lezzet olan tarhananın yapımı farklı yörelerde farklılık gösterse de oldukça besleyici, lezzetli ve sağlıklı bir besindir. Yapımı emek ve zaman isteyen bu lezzet kuru olarak tüketilebildiği gibi çorba olarak da tüketilebilmektedir. Anadolu’nun hemen her yöresinde kış hazırlığı olarak yapılan bu lezzet geleneksel yolla üretilmektedir. Fermente bir yiyecek olan besin, ekşimsi koku ve lezzete sahiptir. Ekşi lezzetin yerine tatlı bir lezzet isteyenler tarhananın bekletme süresini kısa tutmalıdır. Besin, mayalandıktan sonra beklediği gün kadar ekşilik kazanmaktadır. Peki, tarhana kaç gün bekletilir?

Tarhana Hakkında Genel Bilgilendirme

Farklı yörelerde kışın tüketmek için yapılan bu besin hem lezzetli hem besleyicidir. Hazırlama aşamaları yörelere göre farklılık gösterebilmektedir. Geleneksel yöntemle hazırlanan besin, belirli bir süre bekletilerek mayalandırılmaktadır. Mayalama yani bekleme süresi arttıkça ekşi lezzet artacaktır. Fakat ekşi lezzet istemeyenler bekleme süresini kısa tutabilir. Bekleme süresi, fermente olma süresidir. Geleneksel lezzetin yapımında buğday, yoğurt, çörek otu, kekik, tuz gibi temel malzemeler kullanılmaktadır. Kullanılan malzemeler ise yöreden yöreye değişiklik gösterebilmektedir.

Tarhananın yapımında buğday, kaynatılarak pişirilmesinin ardından yoğurt, çörek otu ve kekikle karıştırılıyor. Bazı yörelerde farklı malzemeler kullanılsa da yoğurt, ekşimesi için bir süre bekletilmektedir. Sıcak havada ağzı kapalı bir şekilde bekletilen yoğurt ekşiyerek sıvılaşıyor. Yoğurt ne kadar bekletilirse o kadar ekşilik kazanmaktadır. Pişirilen buğday yoğurtla karıştırıldıktan sonra beklemeye devam ediliyor. Hafif ekşi bir lezzet için genellikle 4 ile 5 günlük bekleme yeterli oluyor. 5 günden daha fazla bekleyen yoğurt ekşimeye devam ediyor. Tatlı bir lezzet isteyenler ise en fazla 3 gün bekletiyor.

Tarhana Neden 21 Gün Bekletilir?

Ekşi bir lezzet için tarhana kaç gün bekletilir? Geleneksel lezzeti hazırlamak hem zaman hem de emek istiyor. Belirli bir yapım aşaması bulunan bu lezzet mayalanması için bir süre bekletiliyor. Yapımında kullanılan yoğurt ne kadar bekletilirse lezzet o kadar ekşiyor. Buğday ve yoğurtla yapılan bu besin kuru ve temiz zemin üzerine seriliyor. İnce veya orta kalınlıkta serilerek güneşte kurutuluyor. Pişirilen buğday, yoğurt mayalandıktan sonra yoğuruluyor ve ağzı kapalı bir şekilde bekletiliyor. Yoğurt, geniş bir kabın içerisinde ağzı temiz bir bezle kapalı bir şekilde bekletiliyor. Tarhananın fermente süresini 21 güne tamamlamak isteyenler, 21 günlük bekleme süresi boyunca yoğurdu yoğurmalıdır. Tarhananın yoğurma aşamasında ekşi ayran kullanılmaktadır. 21 gün boyunca gün aşırı ayranla yoğurma yapılmaktadır. Böylelikle yoğurdun yüzeyinin kuruması önlenmekte taze ve ekşi bir lezzet haline gelmektedir.

Tarhana neden 21 gün bekletilir? Tarhananın bekleme süresi değişmektedir. Genellikle 3 ile 5 gün arasında bekletilmektedir. Fakat bazı yörelerde 21 gün bekletilmektedir. Bunun nedeni ise tarhananın ekşisini arttırmaktır. 21 gün geçtikten sonra kaşıkla serilmektedir. Serme işlemi yörelere göre farklılık gösterebilmektedir. Genellikle kaşık yardımıyla daha kolay serilmektedir. Güneşte açık havada kurutulmakta ve kış için saklanmaktadır.

Tarhana Kaç Gün Bekletilirse Tatlı Olur?

Sevilerek tüketilen geleneksel lezzet genellikle 3 – 5 gün arası bekletilmektedir. Fakat bazı yörelerde bekletme süresi uzamaktadır. Daha ekşi bir tat isteyenler 21 gün bekleterek yoğurdun mayalanmasını sağlar. 21 gün sonunda oldukça ekşi bir lezzet oluşur. Ekşi olarak hazırlanan besin genellikle çorba yapımında kullanılmaktadır. Çorbaya doğal bir lezzet kazandıran yoğurt, kış aylarında sağlığı korumaya yardımcı olur. 21 gün bekletilmiş tarhananın sağlığa faydaları:

Sağlığa pek çok faydası bulunan besin genellikle yetişkinler tarafından tüketilmektedir. Fakat bebeklerde de tüketilmek üzere hazırlanmaktadır. Peki, 21 gün bekletilen besin bebeklerde nasıl tüketilmektedir? 21 gün bekleyen besin ekşi lezzetiyle bebeklerde tercih edilmemektedir. Ekşi lezzetin yerine tatlı hazırlanan besin kullanılabilmektedir. Tarhana kaç gün bekletilir ve tatlı hazırlanır? Tatlı olarak hazırlanan bu besin 3 günden fazla bekletilmemelidir. Eğer yoğurdun fermente süresi uzatılırsa ekşiliği artar ve bebekler ekşi besinleri rahat tüketemez.

Bebekler için tatlı lezzetli tarhanalar hazırlamak oldukça kolaydır. 1 – 3 gün arası fermente süresi bulunan besin, güneşe serilerek kurutulmaktadır. Toz haline getirilerek çorba yapılabilmektedir. Aynı zamanda toz haline getirmeden direkt çorba yapılabilmekte ve blender yardımıyla kıvamı ayarlanabilmektedir. Tarhana kaç gün bekletilir diye merak edenler eğer çok ekşi bir lezzet istemiyorsa 1 – 3 gün arası bekletmelidir. Eğer ekşi bir lezzet istiyorsa 5 günden fazla bekletmelidir. Yoğun kıvamlı, ekşi lezzet için 21 gün bekleme süresi bulunmaktadır.

Exit mobile version