Temettü Emekliliği Bir Gelir Kaynağı Mı?

Uzun vadeli bir yatırımcı olmak isteyenlerin bilmesi gereken terimlerden biri temettüdür. Peki nedir bu temettü, temettü emekliliği? Gelin birlikte inceleyelim.

Temettü Nedir?

Temettü, bir şirketin dönem içerisinde elde ettiği kardan hissedarlarına kar payı dağıtmasıdır. Şirketin yıllık bilançosuna göre belirlediği net kardan veya buna özel yedek ayrılan yedek akçelerden dağıtılabilmektedir. Anonim şirketlerde kar payı genel kurul kararıyla dağıtılmaktadır. Sözleşmeye konulan bir madde sayesinde bazı pay çeşitlerine temettü ile ilgili ayrıcalık tanınmaktadır. Bu tarz durumlarda önemli olan kar payı dağıtılırken oran ayrıcalıkları dikkate alınmalıdır.

Temettü almak için ilgili şirketin hisse senedine sahip olmanız gerekmektedir. Bu sahipliğin getirdiği ortaklık, şirketin temettü ödeme günü geldiğinde bu hakkı elde etmenizi sağlamaktadır. Şirketin temettü ödeme gününden bir gün önce hisse senedi alsanız dahi temettü hakkından yararlanmanız için yeterli olacaktır.

Temettü veren şirketler daha ziyade uzun vade yatırımcıları tarafından tercih edilmektedir. Bunun nedeni ise; Verimliliği yüksek olan şirketlerin yatırımcı ve yatırımcı adaylarına daha fazla güven aşılamasıdır.

Bu konuda güncel gelişmelerden haberdar olmak için temettuzade.com u ziyaret etmeniz en doğru bilgiye ulaşmanızı sağlayacaktır.

Temettü Emekliliği Nedir?

Temettü emekliliği, finansal özgürlüğümüzü sağlamak için yaptığımız yatırımdır. En az 10 yıl veya daha fazla süre zarfında borsada işlem gören, büyüme oranı ve karlılığı yüksek olan şirket hisselerini satın alarak geleceğe yapacağınız yatırımdır aslında. Belirli bir plan dahilinde sahip olacağınız hisselerin temettülerini gelir olarak değerlendirme durumudur bir bakıma da.

Kendi işinizi de yapsanız maaşlı çalışan da olsanız belli bir yaşa geldiğinizde çalışamayacak olacaksınız ya da işsiz kalacaksınız, bu aşikâr. Bu tarz durumlarda Devlet, emekli maaşı ve işsizlik maaşı olarak bu durumu çözümlemektedir ancak bu yeterli olacak mı? Tam da burada temettü emekliliği devreye girmektedir.

Temettü emekeliliğinde yola çıkarken dikkat etmeniz gereken en önemli 2 unsur şunlardır;

Bu 2 maddeyi de özetlemek gerekirse; Şirketlerin en az 5 yıllık temettü getirilerini incelemek, araştırmak, güvenilir ve düzenli büyüyen şirketlere yatırım yapmak en doğru hamle olacaktır.

Temettü bir gelir kaynağı mı? Sorusunun cevabı aslında detaylı araştırma ve doğru bir planlama ile cevaplanabilmektedir.

Exit mobile version