Ticari Mekanlar Ve Ofis Tasarımı

Ticari mekanlar ve ofis tasarımı çok önemli bir prestij meselesidir. Çalışma hayatının en önemli alanı ofisler ve diğer ticari mekanlardır. İç mimari tasarımda en fazla emek harcadığımız mekanlar arasındadır.

Bu alanları tasarlarken uyguladığımız bir kaç tasarım önerisi ve dikkat etmeniz gerekken noktalardan bu yazımda bahsettim. 

Ofis tasarımlarında, kendinize sormanız gerekken ilk soru işletmenizin işlevi yani bir finans şirketi misiniz? Veya bir çağrı merkezi mi?

Öncelikle işletmenizin işlevine ve iş tanımına bakmalıyız. İşletmenizde kaç kişi çalıştıracağınızda bu konuda bizlere yol gösterir. Çünkü bir işletmenin kendini ileri taşıması için çalışan elemanlarda gelecek müşterilerin ilk izlenimi kadar önem arz eder. Çalışan herkesin verimini yükseltecek ticari mekanlar ve ofis tasarımı işletmeniz açısından çok önemlidir.

Şık Ofisler Ve Ticari Mekanlar Tasarımı

Ofis tasarımlarında yine işletmenin hizmet ettiği müşteri profili, çalışan profili, sayısı ve insan sirkülasyonu işletmenin iş tanımının yanında baktığımız en önemli etmenlerdendir. Ticari mekanlar ve ofis tasarımı uygularken, tasarımlarının doğru bir şekilde yapılması bu etkenlerle ilişkilidir. Önceliğimiz rahat ve verimli bir çalışma ortamı sağlamak… Ofis ve çalışma odalarında, çalışma verimini yükselten renkler kullanılmalıdır.

Bu mekanlarda, özgüven duygusunu öne çıkardığı için mor renginin açık tonları da tercih edilebilir. Veya gücü temsil eden, konsantrasyon sağlayan siyah ve kahverengi… Ayrıca otorite simgesi olan lacivert veya toprak tonları da kullanılabilir. Çoklu çalışma mekanlarında açık renkler, mavi- sarı renkleri ve tonları ile birlikte ufak vurgular beyazla hakim olabilir. Ofisler marka değerini arttıracak hem de çalışanların huzur, konfor ve verimliliğini en üst düzeye çıkaracak şekilde tasarlanmalıdır.

Bu ticari alanları tasarlarken markanın dışarı yansıttığı imaj ve yapacağı işler için çok önemlidir.

Ofis Tasarımlarını kabaca iki grupta inceleyebiliriz. Ofis tasarımlarında fazla obje kullanımı olmaması gereksiz eşyadan kaçınılması gerekmektedir. Başta bahsettiğimiz işletmenin iş tanımı ile tasarımlar her ofis için farklı yapılmaktadır. Özetleyecek olursak her ofis farklı tasarlanması gerekken bir süreçten geçmektedir.

Açık ofis planlaması, kurumsal ihtiyaçlarına göre birden fazla çalışanın bir arada çalışmasını sağlayacak bir düzen oluşturacak şekilde yapılır. Yaygın olarak görülmesinin sebebi iş verimliliğini arttırmak ve çalışanların birbirleriyle iletişim halinde olması için bir çok firma açık ofisi seçmektedir. Fakat daha sonrasında yapılan araştırmalar açık ofisin çalışanı rahatsız ettiğini göstermektedir. En çokta gürültüden dolayı odaklanamama problemi yaşattığı görülmektedir. Bu sebep ile çok özenle tasarlanması gerekken ticari mekan biçimidir.

Açık Ofis seçimleri bazı sektörler için uygun olsa da başta bahsettiğimiz etmenler ile karar verilmelidir. İç mekan ofis tasarımlarında, Doğru bir açık ofis tasarımı yapmak için bir İç mimar ile çalışmanız size kolaylık sağlayacaktır.

Mekan içinde aydınlatma projeleri imtina ile yapılmalıdır. Ayrı ve kapalı ofis tasarlamaya göre daha ekonomiktir. Mekan içi aydınlatma çalışma alanlarını hedef alacak şekilde ayarlanmalıdır. Işığın yoğunluğu, açısı gibi ayrıntılarda çok önemlidir. Havalandırma sistemleri doğru şekilde konumlandırılmalıdır. Bu ofis şeklinde en ufak bir hata çalışma verimini büyük ölçüde etkileyecektir. Hem tekil çalışmaların, zaman zaman ise toplu fikir paylaşımının yapıldığı, toplantıların gerçekleştiği ofis alanlarında bu iki alanı iç içe tasarlamak oldukça kullanışlı bir fikir…

Türkiye’de kapalı ofis oranı yüzde 32

Bir tasarım şirketinin yaptığı araştırmaya göre,

Özel çalışma odaların olduğunu belirtiliyor.

Mahremiyet ve konsantrasyon gerektiren işler için birebir ancak mekanların metrekare açısından çokta büyük olmaması sebebiyle açık ofis daha modern ve daha rağbet gören bir seçenek… Bu tasarımlarında da modern ve mekanı ferah göstermek çok önemli öncelikle mekan içindeki renkler ve aydınlatma büro mimarisi açısından şık ofis tasarımları yapmamıza da olanak sağlıyor.

Şık Ofis Tasarımı
Açık Ofis İçinde Kapalı Ofis Tasarımı

Kapalı ofisleri, açık tasarlanan ofislerde farklı mimari sistemler ile kapatılmış şekilde görmemiz mümkün… Duvar örülerek yapılmasının aksine içeriyi gizleyen farklı mimari sistemler görmekte mümkün. Fikir alışverişinde daha şeffaf bir ortam sağlar.

Küçük büro tasarımlarında çok görebileceğimiz, pastel tonlar ve soft renkler ile ilgi tamamen işlere yöneltilmektedir.

Küçük ofis tasarım örneklerine,

Bakıldığında ortamın ferah ve aynı zamanda işlevsel tasarlanması gerektiği çok nettir.

Kapalı Ofis tasarımlarında da skala son derece geniştir. Ticari mekan ve ofis tasarımlarında tasarladığımız ofisin sosyalleşme alanları oldukça önemli… Çalışan kişilerin pozitif enerji alabilecekleri, dinlenebilecekleri ve sosyalleşebileceği alanlar bir ticari mekanda olmazsa olmazlardan… Bunla beraber açık ofiste bölmelerle mahrem alanlar oluşturmanız, son derece etkili bir verim almanızı da sağlar.

Bölmeli, Açık Çalışma Alanı Tasarımı

Ticari Mekanlar Ve Ofis Tasarımlarında Sosyalleşme Alanları

Çalışanların mola verdikleri zamanları geçirebilecekleri, birbirleri ile sosyalleşebilecekleri pozitif alanlar tasarlamak gerekmektedir. Ticari mekanlarda daha huzurlu bir atmosfer yaratılmasına neden olur. Ofis tasarımında da hem renk tercihleriyle hem de dinamik tasarımıyla oldukça şık, dinlendirici aynı zamanda da pozitif enerji yayan bir dinlenme ve sosyalleşme alanı yaratılması gerekmektedir.

Bu alanları tasarlarken mekana renkler ve yüzeylerde (tavan, zemin gibi…),

Çeşitli tasarım ilkeleri ile boyut hissiyatı oluşturarak mekana çeşitli şekillerde hareket katılması mümkün. Aynı zamanda çalışma alanlarının aksine renkleri daha doygun ve vurgulu kullandığımız alanlar… Renkleri kullanırken bu renklerle hareket ve denge ile tasarlanmalıdır. Kullandığımız oturma elemanları ne çok rahat olmalı ne de çok rahatsız olmadır. Doğru ergonomiler seçilmelidir.

Aktif Olarak sektörde faaliyet gösteren ofisler çoğunlukla açık ofisler tercih etmektedir.

Bu ofislerden verim almak için çalışan ve emek sarf eden uzmanlar için mahrem alanlar oluşturmak gerekmektedir. Ve kullanıcının konforunu düşünmek işletmenin çıkarları açısından da işletmenin verimi açısından da çok önemli bu yüzden mutlaka bir tasarımcı ile çalışmanız sizin, markanız ve çalışma ekibiniz açısından çok önemli… Çünkü yapılacak en ufak bir hata bir kişinin verimini değil tüm ekibin verimini etkileyecektir.

İç Mimar Gülce Yılmaz

Exit mobile version