Türk Kahvesinin Zararları da Vardır!

Türk Kahvesinin Zararları Nelerdir?

türk kahvesinin zararları

Türk mutfağı, değişen güncel modern koşullar neticesinde sürekli olarak gelişen ve dünya üzerinde en çok tercih edilen mutfakların da başında gelmektedir. Birçok farklı ürün içeriği ile dikkatleri üzerine çeken Türk mutfağı, içecek ve meşrubat sektöründe de oldukça öne çıkmaktadır. Söz konusu bu içeceklerden bir tanesi de Türk kahvesidir. Dünya üzerindeki kahvelere bakıldığında telvesiyle birlikte servis edilen tek kahve türü Türk kahvesi olarak bilinmektedir. Özellikle Türk toplumu için çok büyük bir önem arz eden ve başlı başına bir kültür ögesi olan Türk kahvesi, kırk yıllık hatırı ile bilinen ve çeşitli kültürel merasimlerin de vazgeçilmez içeceği olarak öne çıkmaktadır. Genel olarak Türk kahvesinin zararları şunlardır;

Sağlık yönünden pek çok farklı faydaları ile öne çıkan Türk kahvesi, diğer her türlü şeyin çoğu zarar olduğu gibi fazla tüketiminde oldukça zararlıdır. Uzmanlar gün içerisinde 2 fincandan fazla miktarda tüketilen Türk kahvesinin insana oldukça büyük bir zarar verdiğine dikkat çekmektedir. Genel olarak Türk kahvesinin zararları olarak baktığımızda birçok farklı etmen direkt olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk kahvesinin zararları denildiğinde akla gelen ilk şey kahvenin tansiyona olan etkisidir. Genel olarak yapılan araştırmalara baktığımızda bilhassa günde 5 ila 6 fincan Türk kahvesi tüketen kişilerin yüksek tansiyon hastası olma ihtimalinin de çok daha fazla olduğu net bir şekilde gözlenmektedir. Başka bir deyişle söz konusu Türk kahvesinin çok fazla tüketimi yüksek tansiyon problemlerine de yol açtığı bilinen bir gerçektir.

Türk Kahvesinin Kalbe ve Kemiklere Etkisi

 

Söz konusu Türk kahvesinin kalbe birçok farklı etkisi bulunmaktadır. Genel olarak fazla tüketimi çok ciddi çarpıntı problemlerine yol açtığı bilinen bir gerçektir. Türk kahvesinin çok yüksek oranda tüketimi kalbi hızlandırır ve kalbi yorabilir. Bu ve buna benzer durumlar da çeşitli durumlarda kalp riskini artırabilmektedir.

Dünya üzerindeki diğer pek çok farklı kahve türüne göre Türk kahvesi, diğer kahve türlerine göre daha serttir ve bu sertlik neticesinde de Türk kahvesinin zararları dediğimiz problemler açığa çıkmaktadır. Gün içerisinde sık sık tüketmiş olduğumuz Türk kahvesinin içerisinde bulunan çeşitli bileşimler kalsiyum iyonunun emilimine engel olmaktadır. Kalsiyum mineraline ek olarak çinko ve demir minerali emiliminin de önüne geçmekte olan Türk kahvesinin yüksek oranda kemik erimesine yol açabilir. Bunun neticesinde de kemik erimesi sorunundan şikayetçi olanların durumunu da giderek kötüleştirebilir.

Türk kahvesinin zararları içeriğinde inceleyebileceğimiz bu kısım içerisinde aslında kafein içerikli tüm içecekler toplanabilir. Temel olarak gerginlik, uykusuzluk, huzursuzluk, konsantrasyon bozukluğu ve baş ağrısı kafeinin yan etkilerinden olarak bilinmektedir.

Türk Kahvesi ve Ülser ve Diyabet Riski

Türk kahvesinin zararları olarak baktığımızda bunlardan bir tanesi de ülser riskidir. Türk kahvesi genel olarak mide asit salgısını artırır ve bu olay da ülser oluşum riskinin güçlenmesine de doğrudan neden olmaktadır. Bundan dolayı hekimler ülser hastaları için günde 1 fincandan fazla Türk kahvesi içilmesini yasaklamaktadır. Bütün bunların yanı sıra yenilen yemeğin hemen üzerine Türk kahvesi içilmesi de çok doğru bir tercih değildir. Zira yemekten sonra şekerimiz bu şekilde yükselmiş olur ve buna binaen Türk kahvesi içildiğinde de kandaki şeker çok daha hızlı bir şekilde yükselir. Bundan dolayı uzmanlar diyabet hastalarının günde bir fincandan fazla sade Türk kahvesi içilmesine izin vermemektedir. Bundan dolayı Genel sindirim sistemi ve mide hastalıklarına karşı oldukça olumsuz yönde etki edebilecek olan yüksek kafein tüketimine de dikkat edilmeli ve Türk kahve tüketimine de belirli bir sınır konulmalıdır.

Böbrek Taşı Oluşumu ve Kadınlarda Doğurganlığa Etkisi

 

Türk kahvesinin zararları içerisinde böbrek taşı oluşumu ve kadınlarda doğurganlığa da çeşitli etkileri bulunmaktadır. Türk kahvesi içerisinde yüksek oranda oksalat bulunmaktadır. Oksalat ise doğrudan böbrek taşı oluşumuna neden olmaktadır. Söz konusu böbrek taşlarının %75’inin oksalattan oluştuğu bilinmekte ve bundan dolayı ülkemizde de çok büyük bir çoğunluğun yaptığı gibi Türk kahvesinin yanında su içilmesi oldukça elzemdir.

Çeşitli iddialara göre bayanların günde üç fincan ve üzerinde Türk kahvesi içmesi de kadınlarda doğurganlık oranının %15 oranında düşmesine sebep olmaktadır. Genel olarak fazla kafein tüketimi de bebek bekleyen anne bireyler için de oldukça sakıncalı olarak bilinmektedir. Zira genel araştırmalara göre çok fazla kafein tüketen annelerin düşük yapma riski artmakta ve aynı zamanda doğacak olan bebeğin kilosuna kadar bile etki edebilmektedir. Bundan dolayı hekimler, hamile bireylere Türk kahvesi içmemelerini veya minimum düzeylerde içmelerini telkin etmektedir. Bütün bunların yanı sıra emziren annelerin de kafein tüketimine dikkat etmesi çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü anne sütüyle beraber kafein de bebeğe geçebilmekte ve kafeinin yan etkileri, yetişkin bireylerden çok bebek ve çocukları etkilemektedir. Bundan dolayı her şeyin fazlası zarar olduğu gibi Türk kahvesinin de yüksek miktarlarda tüketilmemesi insan sağlığı için çok önemlidir.

Exit mobile version