Ülkelerin Kahvaltı Alışkanlıkları

Kahvaltı, günün ilk öğünü olmakla birlikte, Türk kültürü tarafından çok benimsenmiş ve vazgeçilmez bir miras haline gelmiştir. Besin öğelerince dengeli bir kahvaltının; bilişsel performans ve kilo kontrolünde olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca çocuklarda okul başarısını arttırdığını destekleyen çalışmalar da bulunmaktadır. Peki, her kültürün kahvaltı anlayışı aynı mıdır? Tabi ki değil. Bu yazıda farklı ülkelerin kahvaltı alışkanlıkları ve kahvaltıda neler tükettiğini görünce şaşıracağınıza eminim. Belki tam sizin damak tadınıza hitap eden bir kahvaltı modeli bulabilirsiniz. Keyifli okumalar.

Farklı Ülkelerin Kahvaltı Alışkanlıkları

İngiliz Kahvaltısı

İngilizlerde kahvaltı kültürünün oluşmasında işçi sınıfının etkisi büyük denilebilir. İşçileri gün boyunca tok tutması için hazırlanan kahvaltılar, İngiltere için bir gelenek haline gelmiş. Kızarmış yumurta, bacon(domuz pastırması), sosis, sote mantar, ızgara domates, fasulye ve kızarmış ekmeğin yanında portakal suyu ya da sütlü çay tercih ediyorlar. İngilizlerin kahvaltısı fazla yağlı ve sağlıksız görünüyor, öyle değil mi?

İlginçtir; domuz eti, domuz kanı ve yulaf ya da arpa gibi bir tahıldan yapılan ‘black pudding’ adını verdikleri bir tür sosisi de sık sık tüketirler.

Amerikan Kahvaltısı

Kahvaltı alışkanlıkları İngilizler ile benzerlik gösteren Amerikalılar da kızarmış yiyecekleri tüketmeyi severler. Kahvaltıları; bacon, yumurta, krem peynir, donut, sosis, meyve, reçel, waffle ve pancake gibi yiyeceklerden oluşur. Ayrıca atıştırmayı da çok severler. Bu nedenle mısır gevreği gibi pratik kahvaltıdan hoşlanırlar. Kahvaltıda filtre kahve vazgeçilmezleridir. Obezite ve kronik hastalıklar sıralamasında hep en üstlerde olan Amerika’ya pek de şaşırmamak gerek, öyle değil mi?

Fransız Kahvaltısı

Fransa, peynirleri ile ünlü bir ülke olsa da, Fransızlar kahvaltıda peyniri pek tercih etmiyorlar. Peyniri öğle ve akşam yemeklerinde meze olarak tüketen Fransızlar, kahvaltıda tereyağlı ya da reçel dolgulu kruvasan türü hamur işlerinin yanında kahve ya da sıcak çikolata ile basit bir kahvaltı ediyorlar. Hafta sonu kahvaltılarında ise, krep ya da tarçınlı Fransız tostu tüketebiliyorlar.

Japon Kahvaltısı

Farklı bir yemek kültürüne sahip olan Japonya’nın kahvaltıda tükettiği besinler de tabi ki oldukça farklılık gösteriyor. Miso çorbası ile başlayan kahvaltıları, haşlanmış pirinç, kızarmış balık ya da yumurta, Japon turşusu, kurutulmuş deniz yosunu ve fermente edilmiş soya fasulyesi ile son buluyor. İçecek olarak matcha çayı tercih ediyorlar. Bu kahvaltı düşük kalorili olsa da, her damak tadına hitap etmeyebilir.

Meksika Kahvaltısı

Meksika denilince akla ilk gelen acı sos ve baharatlardır şüphesiz. Meksikalılar kahvaltıda da bu geleneği bozmuyor. Tortilla ekmeği vazgeçilmez yiyecekleridir. Yumurta, sosis, avokado, patates, kırmızı, yeşil ve sarı biberi çok fazla tüketirler. Huevos Rancheros isminde menemene benzer yiyecekleriyle ünlüdür.

Rus Kahvaltısı

Sabahları birçok milletin aksine Ruslar deniz ürünleri tüketmeye bayılırlar. Özellikle lakerda ve havyarı fazlasıyla tüketirler. Et ve yumurta tüketmeyi de ihmal etmiyorlar. Lakerdadan yaptıkları esmer ekmekleri de oldukça ünlü.

Alman Kahvaltısı

Türk kahvaltısına belki de en yakın kültüre sahip Almanlar da peynire çok düşkünler. Almanların en çok tükettikleri yiyecekler yoğun kremalı inek peyniri, reçel, tereyağı, meyve, Alman tilsit peyniri, kaz ciğer, yumurta ve Alman ekmeği olarak söylenebilir.

Türk Kahva^                                                                   ltısı

Taraflı olmak istemem ama, dünya çapında kabul görmüş sağlıklı beslenme önerilerine fazlasıyla uyan bir kahvaltı kültürümüz olduğunu söyleyebilirim. Peynir, yumurta, süt gibi olmazsa olmaz protein kaynakları, domates, salatalık, biber ve yeşillikler, sağlıklı yağlardan zeytin çeşitleri, antioksidan deposu bal ve siyah çay, tahin pekmez gibi çeşitli ve lezzetli alternatifler bulunur. Kahvaltı kültürümüzde değişmesini umduğum tek şey, beyaz ekmek yerine tam buğday ya da tahıllı ekmek tercih etmek olacaktır.

Diyetisyen Buse Akbıyık

Exit mobile version