Uno Nasıl Oynanır? Oyun Kuralları ve Tüm Detayları

Uno Nasıl Oynanır?

Günümüzde pek çok çeşitli masa oyunları, dünyanın birçok farklı bölgesinde oldukça popüler bir şekilde oynanmakta ve bireylerin bir araya geldiği zamanları oldukça zevkli bir hale getirmektedir. Özellikle aile üyelerinin ve arkadaşlarının birlikte oynayabildiği söz konusu bu oyunlar, pek çok farklı tarz ve formda da karşımıza çıkabilmektedir. Bilhassa son zamanlarda dünyayı kasıp kavurmakta olan uno oyunu da bu tarz masa oyunlarının en son örneklerinden bir tanesidir. Peki, uno nasıl oynanır? Arkadaşlarınızla veya ailenizle birlikte büyük bir zevkle oynayabileceğiniz UNO oyunun pek çok önemli temel kuralı da mevcuttur.

Uno Oyun Kuralları

Uno nasıl oynanır sorusunu cevaplarken kuralları ile birlikte biraz daha detaylı ele alalım istiyoruz. Günümüzde oldukça popüler bir şekilde oynanan ve yediden yetmişe her bireye hitap eden uno kart oyunu, pek çok farklı kuralı da bünyesinde barındıran oldukça basit oynanışa sahip ve zevkli bir masa oyunudur. Pek çok farklı stil ve tarzda oynanabilen söz konusu UNO oyunu içerisinde de oldukça önemli bir puanlandırma sistemi mevcuttur.

Uno oyunu, temel olarak minimum iki kişi ile Amerika Birleşik Devletleri menşeili bir çeşit masa oyunudur. Esasında kuralları oldukça basit olan söz konusu oyun, 6 yaşından itibaren her bireyin oldukça kolay bir şekilde oynayabileceği eğlenceli bir oyundur. Çeşitli oyuncak mağazalarında veya internet tabanlı olarak satış yapan çeşitli sitelerden oldukça kolay bir şekilde edinebileceğiniz oyunda, temel kural oyuncunun elindeki kartları en hızlı şekilde bitirmesidir. Totalde 4 adet ana renk ve 108 adet karttan oluşmakta olan UNO oyunu; kırmızı, sarı ve mavi renklerden ve 0’dan 9’a kadar da rakamlardan bir araya gelmiştir. Oyunun devamlılığını sağlamakla yükümlü olan söz konusu bu kartlar dışında da 5 farklı ekstra kart bulunmaktadır.

Uno Oyunu Kaç Kişilik?

Temel olarak minimum iki kişi ile oynanabilen uno kart oyunu içerisinde ekstra olarak bulunan kartlar;

İlk olarak oyun başlarken, her oyuncu arkası kapalı olarak duran kartlardan birer adet kart çeker. En yüksek olandan en düşük olana kadar, en yüksek olan 1. sırada olacak şekilde kartların dağıtılması işlemi devam eder. Bu süreç içerisinde her oyuncuya 7 adet kart verilir. Geri kalan tüm kartlar ise kenara alınır. Kenara alınan bu kartlara ise, ‘‘Çekme Destesi’’ adı verilir.

Çekme destesinde en üst yer alan kart açılır ve en soldan başlanacak şekilde oyun devam ettirilir. Daha sonra atılan kartlarla eşlenen kartların atılması istenir. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse, oyuncu desteden kart alarak o anki eli pas geçer. Böylece oyuncunun elinde kartlar birikmeye başlar. Oyuncunun elinde bulunan kartların hızlı bir şekilde dağıtılması ve elde hiç kart kalmaması oyunun temel oynanışını oluşturmaktadır. Söz konusu kartların masaya atılabilmesi için; kartların ya renklerinin ya da üzerinde yer alan sayıların aynı olması gerekmektedir.

Uno Kaç Kart Dağıtılır?

Temel olarak oyuncu başına 7 adet kart dağıtılması ile başlayan söz konusu uno kart oyunu içerisinde oyun sıra ile devam etmesine rağmen hem sayı hem de rengin aynı olması durumunda sıra gelmemiş olsa dahi herhangi bir oyuncu müdahale edebilir. Söz konusu UNO oyunun sonucunda da elde tek bir kart kalması durumunda ve en son kalan kart atılırken de oyuncunun ‘‘UNO!’’ diye bağırması gereklidir. Herhangi bir oyuncunun elinde kart kalmadığı taktirde tur bitmektedir. Eğer oyun oynanırken söz konusu puanlandırma metodu kullanılmakta ise, oyuncuların puanları bir kağıda yazılır. Son olarak da 500 puana sahip olan oyuncu ortaya çıkana kadar oyun devam eder ve 500 puan alan oyuncu oyunu kazanır.

Kart Özellikleri Nelerdir?

Uno kart oyunu bünyesinde pek çok farklı kart vardır ve söz konusu bu oyun kartlarının da pek çok farklı özellikleri mevcuttur. Mevzu bahis bu oyun kartlarının özellikleri aşağıdaki gibidir.

Uno Puanlama Nasıl Yapılır?

UNO kart oyunu bünyesinde üzerinde sayı olan tüm kartlar, 0 ila 9 puan arasında puanlandırmaya tabidir. Söz konusu kartların puanları;

Exit mobile version