Uyku Problemi ve Beslenme Arasındaki İlişki

Doğru beslenme ile uyku problemini nasıl azaltabiliriz? Sonbahardan kış dönemine geçişte güneşin etkisini kaybetmesiyle birlikte geceler uzayıp gündüzler kısalmaktadır. Bu değişimle birlikte vücudun biyolojik saatinin etkilendiği ve geceleri salgılanan melatonin hormonunun yetersiz kalabildiği bilinmektedir. Melatonin hormonu vücudun biyolojik saatini koruyan ve ritmini sağlamayan bir hormondur. Güneş ışığının etkisi azaldıkça vücuda zindelik vermekte olan serotonin hormonu yetersiz kalarak bireylerde çabuk yorulma ve uykusuzluk gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Özellikle sporcuların müsabakalarda ve ya bir kamp periyodu sırasında yaşadıkları kaygı ve stres yüzünden antrenmana bağlı vücut sıcaklığı, kan basıncı ve hormon düzeyinde meydana gelen değişiklikler ciddi uyku problemlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle, sporcular için kaliteli bir uyku “optimum performans” için oldukça gereklidir. Aynı zamanda, yeterli süre uyumaları antrenman sonrası iyileşme sürecinin hızlanmasını ve yaralanma riskinin en aza indirgenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Öte yandan, sessiz, karanlık ve rahat bir uyku ortamı ile birlikte uygun bir beslenme programı da uyku kalitesi üzerinde oldukça önemli ve pozitif etkiler sağlamaktadır.

Tüm bu bilgiler doğrultusunda hem sporcular hem de bizler için mevsimsel geçişlerde uykumuzu düzene sokmak büyük önem taşımaktadır.

Peki, Doğru Beslenme İle Uyku Problemini Nasıl Azaltabiliriz?

Diyetisyen Övgü DOĞRUYOL

Exit mobile version