Üzerlik Tohumu Faydaları ve Sağlığa Etkisi

Üzerlik Bitkisi Nedir?

üzerlik tohumu

Asya, Afrika ve Amerika’nın sıcak bölgelerinde yetişen üzerlik, Türkiye’de de yetişmektedir. Türkiye’de en çok Orta Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Nazar otu olarak da bilinen üzerlik, eski inanışlara göre insanları nazardan korumak adına kullanılmaktaydı. Üzerlik bitkisinin boyu 35 cm kadar uzamaktadır. Bitki çok dallıdır ve dallarda beyaz çiçekler açar. Otsu bir step bitkisi olan üzerlik, çok yıllık bir bitkidir. Üzerliğin meyvesi ise basık küre şeklindedir. Peki üzerlik tohumu faydaları nelerdir?

Sağlıklı bir yaşam için bitkilerden yararlanmayı tercih edenler üzerlik bitkisinden güvenle faydalanabilir. Üzerlik, günümüzde yaygın olarak bilinmekte ve kullanılmaktadır. Çok eski yıllara baktığınız zaman üzerlik bitkisinin bu kadar geniş kullanıldığını göremezsiniz. Çünkü o yıllarda insanların olanakları daha kısıtlıydı. Günümüzde üzerlik bitkisinin nelere iyi geldiği, bitkinin nasıl kullanılması gerektiği detaylı olarak bilinmektedir.

Üzerlik Tohumu Faydaları ve Sağlığa Etkisi

Üzerlik tohumu içinde birçok etken madde bulunur. Bu maddeler bir araya geldiği zaman insan sağlığını destekleyici özelliğe sahiptir. Üzerlik bitkisinden elde edilen tohumlar geniş kullanım alanına sahiptir. Üzerlik, sağlık için faydalı bir bitkidir. Bitkinin yaprakları, çiçekleri farklı alanlarda kullanılır. Bitkinin tohumu ise sağlık için oldukça etkilidir.

İnsanlar sağlıklı bir yaşam için bitkilerden yardım alır. Doğal içeriği ile birçok vitamin ve minerali vücuda kazandıran bitkiler arasında üzerlik bitkisi de bulunmaktadır. Çeşitli sağlık problemlerinin önüne geçmek, daha dirençli bir bedene sahip olmak için üzerlik tohumu kullanılabilir.

Üzerlik tohumu faydaları ise şu şekildedir;

 

Üzerlik tohumunun solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Nefes darlığı yaşayanlar, burun tıkanıklığı yaşayanlar üzerlik tohumu kullanarak bu sorunu ortadan kaldırabilir. Üzerlik tohumunun içinde bulunan maddeler antioksidan özelliği oluşturmaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde vücuda direnç kazandırır. Vücudu çeşitli rahatsızlıklara karşı korur.

Üzerlik tohumu ile zayıflama mümkün müdür? Üzerlik tohumu düzenli ve doğru kullanıldığı sürece bağırsak hareketlerini düzenler. Düzenli ve sağlıklı çalışan bağırsaklar, vücuttaki besinlerin daha kolay atılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda bağırsaklarda oluşan rahatsızlıklara faydalıdır. Özellikle soğuk kış günlerinde grip, nezle, öksürük, burun akıntısı gibi rahatsızlıklar görülür. Üzerlik tohumu, bu gibi rahatsızlıkların önüne geçmektedir.

Regl dönemi oldukça zor bir dönemdir. Regl döneminde ağrılar oluşur. Bu ağrıların hafiflemesi için üzerlik tohumu kullanılabilir. Üzerlik tohumu sayesinde regl sancıları hafifler, regl dönemi daha düzenli aralıklarla gerçekleşir. Üzerlik tohumu aynı zamanda hormonların düzenli çalışmasını sağlar. Hormonların düzenli çalışmaması birçok rahatsızlığın oluşmasına neden olur. Üzerlik tohumu önce hormonları düzenler ve daha sonra da oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçer.

Saçları cansız olan bireylerde saç köklerinin güçlenmesini, saçların daha canlı ve bakımlı olmasını sağlar. Depresyon, sürekli uyku hali, stres gibi problemlerin önüne geçer. Üzerlik tohumu aynı zamanda baş ağrısına iyi gelmektedir. Vücutta oluşan iltihapların tedavi edilmesinde etkilidir. İltihapları kısa zamanda vücuttan uzaklaştırır.

Üzerlik Tohumu Faydaları İçin Nasıl Kullanılır?

 

Üzerlik tohumu kullanımı kolaydır. Tohumu aktardan ya da marketlerden temin edebilirsiniz. Aynı zamanda internet üzerinden de tohum siparişi verebilirsiniz. Üzerlik tohumunu kullanmak için öncelikle güvenilir bir şekilde tohumu temin etmeniz gerekiyor. Üzerlik tohumu en çok çay olarak tüketiliyor. Çay olarak tüketilen tohum, içinde bulundurduğu besin değerlerini daha kolay bir şekilde vücuda kazandırıyor.

Üzerlik Tohumu Çayı

Üzerlik tohumu çayı için ihtiyacınız olan su ve tohum. Bir bardak kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı üzerlik tohumu koyarak demlemelisiniz. 10 dakika demlemenin ardından süzerek çayınızı içebilirsiniz. Tohumu kaynayan suyun içine attığınız zaman 5 dakika kadar birlikte kaynatmanız gerekmektedir. Böylelikle tohum tüm besin değerlerini suya bırakır. Çayın içine şeker atılmaması tavsiye edilir. Fakat istek üzerine çok az tatlandırmak amacıyla şeker kullanılabilir.

Üzerlik Tohumu Tütsüsü

Üzerlik tohumunun kullanıldığı bir diğer yöntem ise tütsüdür. Üzerlik tohumu tütsüsü insanların kötü enerjiden kurtulmasını, rahatlamasını sağlamaktadır. Tütsü için tohumu fazla kullanmamaya özen göstermelisiniz. Eğer tohumu fazla kullanırsanız yoğun bir koku oluşacaktır ve bu yoğun koku sizi rahatsız edecektir.

Üzerlik Tohumunun Yan Etkileri

Üzerlik tohumu oldukça faydalı bir tohumdur. Birçok faydayı insanlara kazandırdığı gibi doğru ve düzenli kullanılmadığı zaman zarar verebilir. Doğada bulunan bitkilerden farklı şekillerde yararlanılır. Bu bitkiler bilinçli bir şekilde kullanılmazsa sağlığa zarar verecektir. Üzerlik tohumu da bilinçli kullanılması gereken bir tohumdur.

Üzerlik tohumunun yan etkileri arasında çok ciddi yan etkilerin bulunduğu söylenemez. Fakat doğru kullanılmayan tohumun bazı zararları vardır. Eğer üzerlik tohumunu normalden fazla kullandıysanız mide yanması, sindirim sistemi bozuklukları ve bağırsak problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Üzerlik tohumunun çocuklarda kullanılmaması tavsiye edilir. Aynı zamanda hamile ve emziren annelerin de üzerlik tohumunu doktora danışmadan kullanmaması tavsiye edilir. Bünyesi zayıf bireylerde kaşıntı ve kızarıklık gibi yan etkiler oluşturabilir. Bu yan etkiler çok az insanda görülmüştür. Ciddi kronik rahatsızlığı bulunan bireylerde üzerlik tohumu mutlaka doktora danışılarak kullanılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam için tohumdan bilinçli faydalanmak gerekir.

Exit mobile version