Volümetrik (Hacimsel) Diyet Nedir?

Volümetrik (Hacimsel) Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

volümetrik diyet

Volümetrik diyet, US News & Report’un yayınladığı 2020’nin en iyi zayıflama diyetleri sıralamasında ilk 5’te yer alan ve son zamanlarda başarı oranıyla dikkat çeken bir diyet sistemidir. Sürdürülebilir bir beslenme sistemi bulmak konusunda zorlanıyorsanız, bu sistem size yardımcı olabilir. Yeme planı Beslenme Bilimleri Profesörü olan Barbara Roll tarafından geliştirilen bu sistem uzun vadede güvenli, etkili ve sürdürülebilir olduğu için beslenme uzmanlarından yüksek puanlar almıştır.

Bu diyet sınır ve yasaklar yerine; enerji bazında düşük olan gıdalardan doyana kadar yeme mantığına dayanır. Yağ, protein, karbonhidrat miktarına göre değil, hacimce büyük, kalori olarak düşük, besin değeri açısından ise besleyici ve doyurucu olan besin gruplarının tüketilmesi esas kuraldır.

 

Bu sistemi uygulayan kişiler için dolu hissetmek problem olmamalıdır. Volümetrik Diyet yeterince sahip olduğunuz tatmin duygusu olan tokluğu desteklemek için tasarlanmıştır. Kümes hayvanları, deniz ürünleri, tofu, fasulye gibi yağsız protein seçenekleri, meyve, sebze, çorbalar ve diğer düşük yoğunluklu yiyecekler iştah kontrolü konusunda yardımcıdırlar.

Volümetrik diyet sistemi besinleri 4 ana grup şeklinde yoğunluk bakımından kategorilere ayırır.

  1. Kategori (çok düşük yoğunluklu): Nişastalı olamayan meyve ve sebzeleri, yağsız süt ve et suyu bazlı çorbayı içerir.
  2. Kategori (düşük yoğunluklu): Nişastalı meyve ve sebzeler, tahıllar, kahvaltılık gevrekler, az yağlı et, az yağlı peynir, baklagiller ve az yağlı karışık yemekleri içerir.
  3. Kategori (orta yoğunluklu): Sebze ve meyvelerden; havuç, patates, muz, karpuz, kavun, et, yağlı peynir, pizza, patates kızartması, salata sosu, ekmek, simit, dondurma, kek gibi ürünleri içerir.
  4. Kategori (yüksek yoğunluklu): Krakerler, cipsler, çikolata, beyaz unlu mamuller, kuruyemişler, tereyağı ve sıvı yağ gibi ürünleri içerir.

Kilo Vermede Yardımcı Olabilir Mi?

 

Bireyde oluşturulmak istenen tokluk hissi ile enerji miktarı düşük, lif oranı bakımından yüksek besinlerden bol miktarda tüketilmesi sonucu kalori açığı yaratarak zayıflamanın hedeflendiği bu diyet sistemi, egzersiz ile desteklediğinde başarılı sonuçları ortaya çıkarmaktadır.

Obesity dergisinde 2012’de yayınlanan Drexel Üniversitesi’nin çeşitli kilo verme yöntemlerini araştırdığı çalışmada 132 katılımcının hepsi kilo verirken; Volümetrik yeme planını uygulayanlar, çalışmanın sona ermesinden 2 yıl sonra bile kilo vermede en büyük başarıya sahip olan üstün bir sonuç elde ettiler.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir başka çalışmada 186 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada; 2008 yılında yayınlanan bulgulara göre daha yüksek yoğunluklu diyet uygulayanların 6 yılda yaklaşık 14 kilo aldıklarını, düşük enerji yoğunluklu diyet uygulayanların ise yaklaşık 5 kg kadar kazandıkları gözlemlendi. Araştırmacılar, enerji yoğunluğunu azaltmanın hem kısa hem de uzun vadede kilo alımını ve obeziteyi önlemenin bir yolu olduğunu doğruladı.

Volümetrik Diyet Sistemini Hangi Esaslara Göre Uygulamalıyım?

Avantajları

Dezavantajları

Volümetrik Diyeti Kimler Uygulamamalı?

Daha yüksek kalorili, yüksek yağ oranı içeren, ya da daha yüksek karbonhidratlı diyetlere ihtiyaç duyan sporcular için istenen performans ve hedefe ulaşma problemleri yaratacak bir seçenek olabileceği için uygulanmaması önerilir.

Sonuç olarak; Volümetrik Diyet genel olarak pozitif etkileri bulunan bir sistemdir. Fakat bu diyetin size uygunluğunu bir uzman kontrolünde karar vererek, bilinçli şekilde uygulamanızı tavsiye ederim.

Diyetisyen Gamze Tırnaksız

Exit mobile version