Yapay Zeka: Dost mu Düşman mı?

Günümüzde popülerliği gittikçe artan konuların başında gelen yapay zeka hem dünyada hem de ülkemizde çok konuşulanlar arasında yerini aldı. Peki gerçekte nedir?

Yapay Zeka Nedir?

Bilgisayarın ya da bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer bir şekilde yerine getirme kabiliyeti yapay zekanın tanımını ortaya çıkarmıştır. Daha basit tanımıyla ise bilgisayarın insanlar gibi düşünmesini sağlar. Kimilerine göre tehdit unsuruyken kimilerine göre ise fırsat olarak değerlendirilmektedir.

 Yapay Zeka Nasıl Ortaya Çıktı?

Yapay zekanın kavramının fikir babası olan Alan Mathison Turing, “Makineler düşünebilir mi?” fikrinden yola çıkarak tartışma konusu başlatmıştır. 1943 yılında II. Dünya Savaşı sırasında mesajların deşifre edilmesi ihtiyacıyla üretilen cihazlar yapay zeka kavramını ortaya çıkarmıştır. “Yapay zeka” ismi ise resmi olarak ilk kez 1956 yılında bir konferansta John McCarty tarafından ortaya atılmıştır. 1959 yılında ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde John McCarty ve Marvin Minsky tarafından ilk yapay zekanın laboratuvarı kurulmuştur.

 Yapay  Zekanın Artıları Nelerdir?

 Yapay Zekanın Eksileri Nelerdir?

Günümüzdeki Örnekleri Nelerdir?

Halen geliştirilmekte olan ve dünya var oldukça geliştirilmeye devam edilecek olan bu teknoloji, birçok sektörde kullanılmaktadır. Bunlar;

Yazının sonlarına doğru şunları söylemekte de fayda var. İlerleyen zamanlarda bu teknolojinin hayatımıza daha çok dahil olacağı kesin. Hatta bununla ilgili birçok teori de mevcut. Sadece bir kurgu mu yoksa gerçekten dünyamız için bir tehdit mi kimse tam olarak emin değil. Ama görünen o ki dünya var oldukça hayatımızın bir parçası olmaya devam edecek.

Endüstri Mühendisi Kardelen Bal

Exit mobile version