Yumurta Besin Değeri ve Enerji İçerikleri

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi, terbiyeli çorbalardan hamur işlerine neredeyse her gün her öğünde kullanılabilen bir malzeme sorsak kuşkusuz hepimiz yumurta deriz. Bazılarımız kokusundan hoşlanmaz, bazılarımız görüntüsünü sevmez ama yumurta herkesin yemesi gereken çok kaliteli bir hayvansal proteindir. Yumurtanın pek çok çeşidi olduğu için, besin ve enerji değerleri de pişirme yöntemlerine göre değişiklik gösterir. Ayrıca yumurtanın içinde sadece protein yoktur. Aşağıda sizler için pek çok yumurta çeşidini besin değeri ve enerji içeriklerine göre listeledim. Gelin birlikte detayı olarak inceleyelim.

Yumurta Hangi Besin Grubuna Girer?

Yumurta, protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle et grubu besinler arasında yer alır. Et grubu besinler arasında tavuk, balık ve peyniri de sayabiliriz. Hayvansal protein kaynaklarında genel olarak doymuş yağ oranı fazladır. Doymuş yağ tüketiminin fazla olması kolesterol yüksekliğine bağlı olarak kardiyovasküler hastalıklara neden olabilmektedirler. Yumurta da doymuş yağ içeren bir besin olmasına rağmen LDL dediğimiz kötü kolesterolü yükseltmediği görülmüştür.

Yumurtaların Besin Değerleri

En kaliteli ve en ucuz protein kaynağı olan yumurtanın besin değerlerine ve enerji içeriğine bir bakalım.

Çiğ Yumurta (50 gr)

Çiğ yumurta besin değeri şu şekildedir:

Çiğ Yumurta Akı (32 g)

Çiğ yumurta akı besin değeri şu şekildedir;

Çiğ Yumurta Sarısı (18 g)

Çiğ yumurta sarısı besin değeri şu şekildedir;

Haşlanmış Yumurta (50 g)

Haşlanmış yumurta besin değeri şu şekildedir;

Haşlanmış Yumurta Akı (30 gr)

Haşlanmış yumurta akı besin değeri şu şekildedir;

Omlet ya da Yağda Kızartma (100 g)

Omlet/yağda kızartma besin değeri şu şekildedir;

Tavuk yumurtası için besin içeriklerini bu şekilde karşılaştırabiliriz. Peki diğer yumurtalarda durum nasıl? Hangilerinin tüketimi sorun teşkil etmez? Bir bakalım.

Ördek Yumurtası (50 gr)

Ördek yumurtası besin değeri şu şekildedir;

Bıldırcın Yumurtası (50 gr)

Bıldırcın yumurtası besin değeri şu şekildedir;

Kaz Yumurtası (50 gr)

Kaz yumurtası besin değeri şu şekildedir;

Hangi Yumurtayı Tercih Etmeliyiz?

Tabi ki bütün yumurtalar tüketilebilir. Burada tüketim sıklığı ve miktarı önemlidir. Genel olarak seçeceğiniz yumurtanın, doymamış yağ asitleri içeriğinin daha az olması; kolesterol yüksekliği ve buna bağlı olarak da kalp ve damar hastalıkları riskini düşürür. Bunun yanında B12 ve demir gibi önemli vitamin ve mineral içeriğinin yüksek olması önemlidir.

Yeterli protein alımımız için önemli olan yumurtaları günlük tüketiminizde yer verin.

Diyetisyen Hümeyra Kocaarslan

Exit mobile version