Zerdeçalın Faydaları ve Hastalıklara Karşı Duruşu

Antik Bir Baharat Olan Zerdeçal Nedir?

Zencefilgil ailesinin üyelerinden biri olan zerdeçal Güney Doğu Asya’da yetiştirilmektedir. Özellikle Hint kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Yalnızca yemeklerde değil düğünlerde ve önemli törenlerde de kullanılmaktadır.  Bu neden ile Hint safranı olarak da adlandırılmaktadır. Yapısı incelendiği zaman kök kısmından toz halde elde edilmektedir. Zerdeçalı kullanmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. İsterseniz sarı ile turuncu arasındaki bir renk tonuna sahip toz halini ya da köklerini alabilirsiniz. Eğer kök almayı tercih ediyorsanız ilk önce çok iyi bir şekilde kurutulmalıdır. Sonrasında ise toz hale getirilerek tüketilebilmektedir. Kuruması bir buçuk ile 2 hafta arasına sürmektedir. Peki, zerdeçalın faydaları nelerdir?

Zerdeçalın en dikkat çeken özelliklerinin başında rengi gelse de tadı da büyük bir merek konusudur. Hem acı hem de ekşi bir tadı vardır. Yendiği zaman ağızda zencefili andırsa da portakal, narenciye aroması da gelmektedir.  Kokusu çok keskindir. Çevresel etmenlerden kolay bir şekilde etkilenebilmektedir. Saklama koşulları ise ısıdan ve ışıktan uzakta olması çok önemlidir. Zaman içerisinde aromasını kaybetmeye başlar.

Faydaları ise saymakla bitmeyecek mucizevi bir ilaçtır. Antik bir baharat olarak da tanımlanmaktadır. Hindistan’da beş bin yıl önce kurulan Ayurveda Tıbbı ’nda zerdeçal en temel baharatlardan biridir. Geçmişte o dönemlerde önemli bir şifa kaynağıdır.

Yaş ilerledikçe hastalıklara yakalanma ihtimali çok daha artmaktadır. Küçük yaşlardan itibaren düzenli olarak tüketilmelidir. Bugüne kadar yapılan çalışmalardan bir yan etkisi olduğu belirlenmemiştir. Ancak doz tüketimine dikkat edilmelidir. Fazla tüketilmesi halinde istenemeyen durumlar ile de karşılaşma ihtimali bulunmaktadır.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Zerdeçalın içerisinde bulunan bileşenler incelendiğinde iltihap önleyici ve antioksidan etkisi olduğu belirlenmiştir. Doğada yetişen bitkiler içerisinde içerdiği curcumin etken maddesi ile en faydalı bitkilerin başında yer almaktadır.

Serbest radikaller pek çok hastalığın nedeni olabilmektedir. Sağlıklı olmanın yolu ise bu radikallerden korunabilmekten geçmektedir. Bu noktada curcumin önemli bir aktif bileşen olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü serbest radikallerin yok ederek vücudun korunmasını sağlamaktadır. Başka bir ifade ile bir zırh gibi koruma altına almaktadır.

Kolesterol ve şeker seviyesini dengeler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Kilo vermek isteyen kişilerinde tüketebileceği bir bitkidir. Kan şekeri seviyesini düzenlediği için acıkma sürelerini kısaltmakta ve tatlı yeme ihtiyacını da karşılamaktadır. Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.

Geçmişte zerdeçal depresyon tedavisinde kullanılan bitkilerden biriymiş. Doğal bir antidepresandır ve içerisinde B6 vitamini içermektedir. Bu vitamin seratonin hormonun salgılanması sağlayarak kişinin mutlu hissetmesini de sağlamaktadır.

Vücudumuzda hücreler arası sinyal iletiminde sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesinde hormonların büyük bir rolü vardır. Zerdeçalın faydaları içerisinde vücudun hormon dengesini sağlayarak koruma altına almaktadır.

Sindirim Sisteminin Doğal İlacı: Zerdeçal

Günlük enerji ihtiyacının karşılanması için yemek yenmektedir. Yaşamsal fonksiyonların düzenli bir şekilde devam edilmesi içinde çok önemli bir role sahiptir. Bazen ise tüketilen yiyeceklere bağlı olarak sorunlar ile karşılaşılabilmektedir. Zerdeçal sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Özellikle kabız olan kişilere tüketilmesi önerilmektedir.

Safra kesesi sindirim sisteminin önemli bir organıdır. Safra üretimin arttıran zerdeçalın besinleri daha rahat bir şekilde sindirilmesini sağlamaktadır.  İçerisinde zengin asitler sayesinde midenin pH ve asit oranlarının dengelemektedir. Ayrıca hazımsızlık yaşanıyor ve şişkinlikte varsa tüketebilirsiniz.

Zerdeçalın Faydaları ve Cilt Sağlığına Etkileri

Cilt vücuttaki en hassas yapıya sahip olan bir orandır. En ufak bir değişiklikten olumsuz bir şekilde etkilenebilmektedir. Zerdeçalın cilt için çok faydalı bir bitkidir. Egzama ve akne sorunları yaşayan kişiler maskeler hazırlayarak ciltlerine uygulayabilirler. İltihapları önlerken var olan yaraların iyileşmesini sağlamaktadır.

Zaman içerisinde ciltte çizgiler oluşmaya başlamaktadır. Hücreleri yenileme özelliğine sahiptir. Böylelikle cildiniz genç görünür iken yaşlanma belirtilerinin görülmesini de geciktirmektedir.  Zerdeçal ciltte oluşabilecek hastalıkların oluşmasını ve ilerlemesini de önlemektedir.

Ren tonunun farklı olması ciltte sıkça karşılaşılan bir durumdur. Böyle bir durumda ise zerdeçalın kullanıldığı doğal karışımlar hazırlayarak renk tonunun dengeleyebilirsiniz.

Cildinize uygulamadan önce alerji testi yapılmasında fayda vardır. Eğer uygulama esnasında bir kaşıntı ya da yanma hissedilir ise uygulamaya devam edilmemeli ve çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır.

Zerdeçal Vücudu Hangi Hastalıklardan Korumaktadır?

İçerisinde çok önemli ve değerli bileşenlere sahip olan zerdeçal vücudu çeşitli hastalıklardan korumaktadır. Bu hastalıklar ise;

Cilt, kolon ve meme kanserinde çok etkin olduğu yapılan incelemeler sonucunda görülmüştür. Düzenli bir şekilde tüketilirse de kansere yakalanma ihtimalini çok daha düşük olmaktadır.

Yemeklerde Nasıl Tüketilebilir?

Faydaları saymak ile bitmeyen zerdeçal hakkında merak edilen sorulardan bir tanesi de yemeklerde nasıl kullanılabileceği hakkındadır. Yemeklerinizin içerine baharat olarak ekleyebilirsiniz. Pilavdan omlete kadar pek çok yemekte kullanılmaktadır. Bunun yanında ise zerdeçal çayı hazırlayabilirsiniz veya ballı sütün içine ekleyerek içebilirsiniz. Soslarda ve salatalarda tercih edebilirsiniz. Gün içerisinde yoğurt ve zerdeçalı karıştırarak tüketebilirsiniz.

Exit mobile version