Alışverişte Mindful Olabilmek

Yazının başlığını okuyunca birçok kişinin yazının geri kalanını oldukça merak ettiğinin farkındayım. Hazır bu aralar kafamızı çevirdiğimiz her an gözümüze sokulan indirimler varken, özellikle de kasım indirimlerini atlatsak da Black Friday yaklaşırken tekrar bu tehlikeye karşı Alışverişte Mindful olabilmek konulu bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

Mindfulness Nedir?

 

Son zamanlarda birçok kişinin dilinden düşmeyen mindfulness kelimesi ve teknikleri almış başını gidiyor zaten. Peki nedir bu mindfulness dediğimiz şey diye başlayacak olursak en basit tanımıyla, “şimdiki an” demektir. Yani şu anda etrafında ve kendinde gerçekleşenleri olabildiğince oldukları gibi fark etmektir.

Zihninden geçen düşünceleri görmek, yaşadığın duyguları, vücudundaki hisleri oldukları gibi algılamak ve normalde yaptığın gibi gerçekleşenleri isimlendirmediğin ve yargılamadığın için tepki vermeden onlarla kalabilmektir.

Belki de, peki bu durumun alışverişte bize nasıl bir faydası olacak ki? dediğinizi duyar gibiyim. Ancak ortalama bir tüketicinin ürünleri satın alırken ki kararlarının yaklaşık %60lık bir oranının içgüdüsel ve anlık olduğunu biliyor muydunuz? Ya da aldıklarının yarısını uzun yıllar boyunca tuttuklarını ama kullanmadıklarını?

Son zamanlarda özellikle de pandemiden dolayı geçirdiğimiz zorlu karantina sürecini düşünürsek online yapılan alışverişlerle bir şeyler almak tüketiciler için oldukça kolay ve çabasız bir aktivite olmaya başladı. Kendinizi iyi hissetmediğiniz, moraliniz bir şeye bozulduğunda veya sinirlendiğinizde hop hemen sevdiğiniz bir markanın uygulamasında veya internet sitesinde dolaşarak hızlı ve kolayca sipariş verebiliyorsunuz. Üstelik sonra onlar da çok kısa bir sürede ayağınıza kadar gelmiş oluyor. Ya da instagramda gezerken, gelen bir maille yine aynı şekilde kendinizi alışveriş yaparken bulabiliyorsunuz.

Alışverişte Mindfulness Tekniklerini Kullanabilmek – Alışverişte Mindful Olabilmek

Peki bu başta bahsettiğimiz mindfulness tekniklerini alışveriş yaparken nasıl kullanacağız?

Klinik Psikolog Ece Mengütay

Exit mobile version