Bölgesel Zayıflama Egzersizle Mümkün Mü?

Vücudun tek bölgesindeki fazlalıklardan kurtulmak için bölgesel zayıflama fikri oldukça revaçta. Pek çok yerde kol inceltme hareketleri, karın inceltme hareketleri, göbek eritme egzersizleri ve daha niceleriyle karşılaşıyoruz. Peki fizyolojik olarak bölgesel zayıflama mümkün müdür?

Düzenli Egzersiz Yağ Yakımını Arttırıyor!

Düzenli yapılan egzersizlerle yağsız vücut kitlesi artarken yağ dokusu miktarı azalır. Vücuda alınan enerjiden daha fazla enerji harcandığında enerji açığı oluşur. Bu açığın kapatılabilmesi için depolanan yağlar yakılmaya başlar. Böylece tüm vücuttaki yağlar azalmaya başlar.

Vücudun Yağ Yakma Mekanizması

Yağ dokusu, vücut için oldukça önemli bir enerji deposu olmakla beraber zorlu egzersizle kullanılabilmektedir. Hücrelerin enerjiye ihtiyacı olan durumlarda yağ hücreleri parçalanarak enerji üretimine katılabilecek formlarda kan dolaşımına katılmaktadır. Enerjiye ihtiyacı olan hücreler bu yağları kullanmaktadır.

Yani egzersizlerle tek bölgeye odaklanarak bölgesel zayıflama söz konusu değildir. Tek bölge çalıştırılsa bile vücudun her yerinden yağ yakılarak orantılı bir zayıflama sağlanacaktır.

Aslında bu sayede vücut kendi dengesini korumuş olur. Bölgesel zayıflama sağlanabilseydi gerek günlük hayatta gerekse egzersiz sırasında vücuttaki yağ dokusu dengesini korumak oldukça zor olurdu. Çalıştırılan ve sürekli enerjiye ihtiyacı olan bölgeler hızlıca küçülürdü. Bölgesel zayıflama mümkün olmadığı için nerede enerji ihtiyacı olursa olsun tüm vücutta yağ yakılmakta ve dengesizlik önlenmektedir.

Araştırmalar Bölgesel Zayıflama İçin Ne Diyor?

Tek bölgenin çalıştırılıp sonuçların karşılaştırıldığı bu çalışmalarda deri kalınlığında, yağ oranında belirgin değişimlere rastlanmamıştır. İncelme tüm vücutta sağlanmıştır.

Bazı bölgelerdeki yağların daha zor yakılmasıysa cinsiyet, genetik, kanlanma gibi farklılıklarla açıklanabilmektedir. Bazı yağlarda parçalanma reseptörlerinin az bulunması da parçalanmalarını zorlaştırarak yağ yakımını yavaşlatır. Bu durum yağ dokularındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır.

Kas ve Yağ Dokunun Birbirine Dönüşmesi Mümkün mü?

Yağlar ve kaslar farklı hücre tiplerinden oluşur. Bu farklı tip hücrelerin birbirine dönüşmesi imkansızdır. Kaslar egzersizle birlikte büyüme eğilimindedir. Bu büyüme kas hücrelerinin sayısının artmasıyla değil hücrelerin hacim olarak büyümesiyle sağlanmaktadır. Egzersiz bırakıldığındaysa aynı şekilde kaslar küçülmeye gider ve daha az enerji harcar. Bu durumda ihtiyaçtan fazla enerji alınırsa küçülen kasların oluşturduğu boşluğu yağ hücreleri kaplar. Haricinde yağ ve kas dokusu hücrelerinin birbirine dönüşümü söz konusu değildir.

Bölgesel Zayıflama Etkisi Gösterecek Farklı Uygulamalar Var Mı?

Vücutta bölgesel zayıflama mümkün olmamakla birlikte minimal de olsa incelme sağlanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Örneğin çok tekrarlı dayanıklılık egzersizleriyle kas tonusu arttırılarak daha ince bir görünüm sağlanabilmektedir. Bunun yanında sıcaklık değişimi (sıcak-soğuk duş) ya da masaj gibi uygulamalarla kan dolaşımı arttırılabilmektedir. Böylece yağ yakım işlemi daha kolay uygulanmaktadır. Bu uygulamalarla yağ yakımı zor olan bölgelerin normal seviyede yağ yakımı gerçekleştirebilmesi amaçlanmaktadır.

Düzenli ve doğru egzersizle tüm vücutta orantılı zayıflama sağlayabilirsiniz.

Fizyoterapist Emine Özge İpşir

Exit mobile version