Okul Öncesi Dönemde Okuma Yazma Öğretilmeli Mi?

Merhaba değerli ebeveynler size bu yazıyı yazma amacımdan bahsedeyim. Son zamanlar da okul öncesi eğitim kurumlarının “Çocuğunuza okuma yazma öğretiyoruz” sloganıyla öne çıkma, bence ticari olarak kazanç sağlama çabasındalar. Bu durumu size karşı koz olarak kullanmalarını engellemek ve erken yaşta okuma yazma öğrenme zararlarından bahsetmek amacıyla bu yazıyı ele aldım.

Okul öncesi dönem son zamanların daha gözde olan bölümü olmakla birlikte pandemi sürecinde hiç ara vermeden eğitime devam etmesiyle de göz önüne geldi. Bu süreçte kendilerine pay biçmek isteyen özel okulların “okuma yazma öğretimi yapıyoruz” algılarına kapılmamamız gerekmektedir. Okul öncesi dönemde 2013 OÖEP’ ye göre çocuklarımıza okuma yazma öğretimi yapılmamaktadır. Ancak bu durumda çocuklarımız okuma yazmayı öğrenemeyecek diye bir durum da söz konusu değil.

Okul öncesi eğitimde öğretmenler akademik olarak okuma yazmaya hazırlık dersleri almakta okuma yazma öğretimi derslerini ise sınıf öğretmenliği öğretmenleri almaktadır. Bu iki kavram birbirinden keskin çizgilerle ayrılmaktadır. Aksi halde ilerleyen yaşlarda öğrenme problemleri ile karşılaşabilmektedirler.

Okuma Yazmaya Hazırlık Ne Demek?

Okuma yazmaya hazırlık sürecinde asıl amaç çocuklarımıza farkındalık yaratmaktır. Bu farkındalıkta görsel algı, görsel sunu ve işitsel algı yöntemleri ile kazandırılmaktadır.

Görsel Algı

  1. El-göz koordinasyonu
  2. Şekil-zemin ayrımı
  3. Şekil sabitliği
  4. Mekanda konum
  5. Mekansal ilişkiler

İşitsel Algı

  1. Dinleme
  2. Konuşma
  3. Sesleri ayırt etme
  4. Seslerle nesneleri ya da resimleri eşleştirme

Görsel Sunu ve Diğer Çalışmalar

  1. Problem çözme çalışması
  2. Bellek ve Dikkat çalışması
  3. El becerisi çalışması
  4. Güven ve Bağımsız davranış çalışması

Bu çalışmalar çocuklarınızın okul öncesi eğitim kurumlarında alması gereken eğitimdir. Bununla beraber sosyal hayatı yaşamalı ve En önemlisi bol bol oyun oyun oyun oynamalı…

Erken Yaşta Okuma Yazma Öğrenme Zararları

Çocuklarımıza erken okuma yazma öğretirsek;

Bu ve bunun gibi birçok örnek ile çeşitlendirilebilir. Her şeyden önce bahsettiğim durumlar her çocukta aynı şekilde ortaya çıkacaktır diyemeyiz. Ancak tekniğe uygun okuma yazma öğretilmeyen çocuklarda bu durumlar görülmektedir.

Sayın ebeveyn çocuklarınız sizler için ne kadar değerli ise biz eğitimciler içinde o kadar değerlidir. Lütfen çocuğunuzu hangi kuruma gönderirseniz gönderin öğretmeninizin en az Lisans mezunu olmasına dikkat edin. Lisans mezunu ise eğitim fakültesi mi yoksa sağlık fakültesi mezunu mu kontrol etmeyi unutmayın. Eğitim fakültesi öğretmen yetiştirir. Sevgiyle kalın. Çocuklarımız ile bol bol oyun oyun oyun oynamayı unutmayınız.

Sonuç olarak okuma yazma öğretmek sınıf öğretmeninin uzmanlık alanıdır.

Okul Öncesi Öğretmeni Samet Coşkun

Exit mobile version