Kabızlığa İyi Gelen 15 Etken

Kabızlık İçin Beslenme Önerileri

kabızlık için beslenme tavsiyesi

 

Salgın hastalıktan dolayı fiziksel aktivitemizin azaldığı, beslenme düzenimizin bozulduğu şu günlerde kabızlık sorununu daha sık yaşamaktayız. Kabızlığın çeşitli nedenleri vardır, genellikle tüketilen besinlerin sindirim sistemi boyunca yavaş hareket etmesinden kaynaklanır. Diğer sebepler ise; dehidratasyon, sağlıksız beslenme, yanlış diyet uygulamaları, ilaçlar, hastalıklar, hareket azlığı, yaşlılık, gebelik veya psikolojik sebepler olabilir. Belirtiler arasında haftada üç kereden daha az dışkılama, ıkınma, yumrulu veya sert dışkı, karında şişlik, bulantı, iştahsızlık, eksik boşaltma hissi, tıkanmışlık hissi veya dışkı oluşumunun olmaması yer alır. Semptomların türü ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar kabızlığı nadiren yaşarken bazıları için bu kronik bir durumdur. Peki, kabızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Kabızlıkta öğünleri atlamamak, yeterli ve dengeli beslenmek başlıca etkili faktördür. Kabızlığı gidermeye yardımcı olabilecek birçok meyve, sebze, bakliyat ve tohum vardır. Posa (lif) içeriği yüksek bir diyet; dışkıya hacim ve ağırlık katıp yumuşatır, su emilimini arttırarak bağırsağa su çeker, bağırsaktaki basıncı azaltır ve bağırsak hareketlerini uyarmaya yardımcı olur. Besinler iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır. Bol sıvı alımı da çok önemlidir. Düzenli egzersiz, kabızlık semptomlarını iyileştirmede ve sağlıklı bir bağırsak alışkanlığı geliştirmede başka bir kritik faktördür. Tuvalet düzeninin oluşturulup ihtiyacın ertelenmemesi önemlidir. Stres kontrolü de kabızlığın hafifletilmesinde büyük önem taşır.

Kabızlığı gidermede ve düzenli bağırsak alışkanlığı geliştirmede yardımcı olabilecek etkili besinler şunlardır:

Bahsettiğim kabızlığa iyi gelen yiyecekler aşırıya kaçmak ve uzun süreli tüketmek, bağırsağın bağışıklık kazanmasına ve normal koşullarda dışkılayamamasına neden olabilmektedir. Bahsedilen akut kabızlığı geçirebilecek ve önlenmesini sağlayabilecek önerilerden oluşmaktadır. Diğer önemli konu ise kabızlığın hastalıklardan dolayı kaynaklanabildiği ve bu yüzden bir belirti olabileceği unutulmamalıdır. Haftalarca devam eden kabızlığın nedeni belirlenmeli ve tedavisi yapılmalıdır.

Diyetisyen Merve Doğan

Exit mobile version