Karnabahar Faydaları ve Muhteşem Graten Tarifi!

Karnabaharın Faydaları ve Besin Değerleri

karnabaharın faydaları ve besin değerleri

Karnabaharın faydaları ve besin değerlerinden bahsederken yanınızda kağıt, kalem bulundurmayı unutmayın. Harika bir karnabahar graten tarifi geliyor!

Karnabaharın vitamin ve mineral değerlerini ayrıntılı olarak incelemek gerekirse, günlük önerilen C vitamininin %78’ini, K vitamininin %20’sini, B5, B6 ve B9 vitaminlerinin ortalama %10’unu ve potasyumun %9‘unu karşılar. Karnabahar ayrıca antioksidan açısından da karotenoid ve ve flavonoid içerir. Bu antioksidanlar kalp rahatsızlıklarını ve kolon, akciğer, göğüs ve prostat kanserlerine karşı koruyucu etki gösterir.

Karnabahar ayrıca 45 mg kolin içeriğine sahiptir Bu değer kadınlar için alınması gereken miktarın %11’ini; erkekler için ise %8’ini oluşturur. Kolin, beyin gelişimi ve sinir sistemi sağlığı için çok önemlidir. Kolesterolün karaciğerde birikmesini engeller. Kolinin yeterli miktarda tüketilmesi nörolojik hastalıklardan olan demans ve alzheimer gibi durumların da önüne geçebileceği yapılan bazı araştırmalarla raporlanmıştır.

Bu Akşam Karnabahar İle Ne Pişirelim?

Vitamin mineral kayıpları olmaması için mümkün olduğunca kızartma ve kavurma gibi yöntemlerden uzak durulmalıdır. Buğulama, haşlama veya soteleme gibi çeşitli yollarla pişirilebilir. Peki biz bu akşam ne pişirelim?

Karnabahar Graten Tarifi

Malzemeler

Yapılışı

  1. İlk önce karnabaharı 10-15 dakika kadar haşlıyoruz.
  2. Bir kapta bütün malzemeleri karıştırıp içine en son karnabaharları ekliyoruz.
  3. Güzelce karıştırıp, harmanlıyoruz.
  4. Borcama koyup önceden ısıttığımız 200 derecelik fırına atıyoruz.
  5. 40-45 dk. üzeri biraz kızarana kadar pişiriyoruz.
  6. Ardından rendelenmiş kaşarı ilave edip peynir kızarana kadar yani 15-20 dk fırınlıyoruz.

Afiyet olsun!

Diyetisyen Beyza Erdoğan

Exit mobile version