Melatonin Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur?

Melatonin Ne İşe Yarar?

melatonin nedir ve ne işe yarar

Covid19 pandemisinde de adını sıkça duyduğumuz “melatonin”. Uyku / uyanıklık durumu ve sirkadiyen ritmi ayarladığı için genel olarak ‘’uyku hormonu’’ olarak bilinse de vücudumuzda pek çok işlevde rol oynar. Beyinde bulunan epifiz bezinden salgılanan bir hormondur. Triptofan adlı bir aminoasit bazı biyolojik yolaklarla mutluluk hormonu olarak bildiğimiz serotonine, serotonin de devamında melatonine dönüşür. Bitkilerde ise bu süreç biraz daha farklı ilerler ve bitkilerdeki melatonin formuna fitomelatonin adı verilir. İnsanlar melatonini vücutlarında endojen olarak üretebildikleri gibi hayvansal besinlerden veya fitomelatonin içeren bitkisel besinlerden de alabilir.  Gecenin normal ışığında, karanlıkta salınımı artmaktadır. Akşam havanın kararması ile salınımı başlamakta ve gece 23.00 – 05.00 arasında en yüksek değerlerine ulaşmaktadır. Ancak günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle yapay ışıklara özellikle mavi ışık olarak adlandırılan ekran ışıklarına (tablet, telefon, bilgisayar, televizyon) maruz kalmak melatonin salınımını azaltmaktadır. Ayrıca vücudumuzdaki melatonin üretiminin yaşla birlikte azaldığı da bilinmektedir. Melatonin içeren besinler veya melatonin öncüsü olan triptofan içeren besinlerle vücudumuzdaki melatonin düzeyi arttırılabilir. Ayrıca bazı durumlarda dışarıdan besin takviyesi olarak da melatonin kullanılabilir.

Melatoninin Sağlık Üzerine Etkileri

Melatonin İçeren Besinler

Melatoninin ne olduğu nasıl salgılandığını ve sağlık üzerindeki etkilerini gördük. Eksikliğinde birçok sağlık sorununa neden olduğunu ve vücudumuzda yeterli miktarda bulunduğunda da sağlığımız üzerinde koruyucu ve iyileştirici etkileri olduğunu öğrendik. Ayrıca şunu da biliyoruz ki yaşımız ilerledikçe vücudumuzda üretilen melatonin miktarı azalıyor. Bu nedenle bazı durumlarda melatonin takviyesi kullanılmakla birlikte bizlerin de bunu aldığımız besinler yoluyla bir miktar arttırmamız mümkün. Bunun için ya melatonin içeren besinler tüketmemiz gerekir ya da melatonin öncüsü olan triptofan içeren besinler.

Birçok besinde melatonin bulunur. Ancak melatonin konsantrasyonları, bitkilerin yetiştiği toprağa, sıcaklığa, güneş ışığına ne kadar maruz kaldığına ve yetiştirilirken kullanılan tarım kimyasallarına göre değişir. Şimdi bakalım, melatonin hangi besinlerde var;

Melatonin Öncüsü Olan Triptofan İçeren Besinler

Vücudumuzdaki Melatonin Konsantrasyonunu Arttırmak Adına Birkaç Tavsiye

Faydalı olması dileğimle…

Diyetisyen Akgül Cingöz

Exit mobile version