Yakı Otu 7 Faydası ve 3 Zararı

Yakı Otu Nedir?

Yakı otu, küpe çiçeğigiller familyasına aittir. Bitkinin yetiştiği yerler arasında Asya, Avusturalya, Kuzey Amerika ve Türkiye bulunuyor. Ülkemizde yakı otunun yetiştiği yerler ise Trabzon, Giresun, Bitlis ve Adana’dır. Doğanın her alanında rahatlıkla karşılaşabileceğiniz bu bitki güçlü etkileriyle insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. Yakı otunun bir diğer adı ise Mera Gülü olarak bilinmektedir. Bitkinin yaklaşık 400 adet çeşidi bulunuyor. Geniş köklere sahip olan bu bitki, çok yıllık bitkiler arasında yer alıyor. Yakı otu birçok faydayı insanlara sunsa da aslında 400 çeşit arasında zehirli olanlar da bulunuyor. Bu nedenle her zaman dikkatli ve bilinçli toplanmalıdır. Aksi takdirde zehirlenebilir, sağlığınızı korumak isterken sağlığınızdan olabilirsiniz.

Yakı Otu Faydaları Nelerdir?

Yakı otu faydaları arasında birçok madde bulunuyor. Bitkinin faydalarını öğrenmeden önce bitkiyi tanımanız daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Yakı otu çiçekli bir bitkidir. Bu çiçekler genellikle kırmızı veya pembe renktedir. Bitki, geçmişten günümüze kadar sağladığı faydalarla kullanılmıştır. Sağlık için önemli bir yere sahip olan bitki üzerinde hala bilimsel çalışmalar yürütülmektedir. Bazı uzmanlar, hastalarının şikayeti doğrultusunda bu bitkinin ne kadar kullanılması gerektiğini söylüyor. Kontrollü ve bilinçli bir şekilde kullanılan bitki sayesinde aradığınız çözüme kolaylıkla kavuşabilirsiniz. Peki, nedir bu bitkinin faydaları?

Yakı otu, doğru ve düzenli kullanıldığı sürece sağlığınız için birçok fayda sağlayacaktır. Kabızlık sorunu yaşayanlarda oldukça etkili bir bitkidir. 2 – 3 kez kullanım sonrasında kabızlığı gidermiş olur. Sindirim problemi yaşayan bireylerde düzenli kullanıldığı sürece etki göstermektedir. Eğer yemeği çok yediyseniz ve rahatsız oluyorsanız bir fincan yakı otu çayı tüketebilirsiniz. Bu çay rahatlamanızı sağlayacaktır. Mide yanması ve mide ağrısı sorunlarına da oldukça faydalıdır. Eğer vücudunuzda yara varsa ve yara fazla açık değilse o bölgeye yakı otunu uygulayabilirsiniz. Yara üzerindeki şişlikleri ve yaradaki iltihabı geçirir. Düzenli olarak yakı otunun çayını tüketirseniz vücudunuzda biriken zehirli maddeleri atmış olursunuz. Daha çok kış aylarında kullanılıyor. Kış aylarında grip veya nezle olanlar, boğaz ağrısı yaşayanlar ve öksürüğü olanlar yakı otu sayesinde daha kısa sürede iyileşmektedir. Boğazdaki iltihaba iyi gelir ve öksürüğü keser.

Nasıl Kullanılır?

Sağlığa birçok faydası bulunan yakı otu nasıl kullanılır? Faydalarını araştıran ve otu kullanmak isteyenler aslında çok kolay bir şekilde yakı otunun kazandırdığı avantajlardan faydalanabilir. İnsanlar sağlığını korumak için çeşitli yollara başvurur. Bitkilerin ise insan sağlığını korumada etkisi oldukça büyüktür. Yakı otu, bu bitkiler arasında yıllardır yerini alarak sağlık için kullanılıyor. Genellikle çay olarak tüketiliyor. Yakı otunun kurutulmuşu ile çayını yapabilirsiniz. Bir bardak suyu kaynattıktan sonra içine bir tatlı kaşığı otun kuru halinden koymanız yeterli olacaktır. 10 dakika beklettiğiniz çayı süzerek içebilirsiniz. Yakı otunun çayı sayesinde birçok rahatsızlığa çözüm bulmuş olursunuz. Bitkinin taze halini ezerek yaraların, şişliklerin ve iltihapların üzerine koyabilirsiniz. Böylelikle şişlikten ve iltihaptan kurtulmuş olursunuz.

Yakı Otu Zararlı Mı?

Yakı otu yıllardır insanlar tarafından kullanılmakta. Günümüzde hale bilimsel çalışmalarla bitkinin faydaları daha ileri düzeye taşınmaya çalışılıyor. Sağlık sektöründe bitkiden yardım alınıyor ve insanların sağlık sorunlarına doğal çözümlerle birlikte yeni ilaçlar hazırlanıyor. Peki, bu kadar önemli olan ve sık kullanılan yakı otunun zararları var mıdır? Bitkinin bilindik ciddi bir yan etkisi yoktur. Fakat her bitkide olduğu gibi yakı otunun da dikkatli kullanılması gerekmektedir. Düzensiz, bilinçsiz ve yanlış kullanılan yakı otu sağlığınızı tehlikeye atabilir. Fazla kullanılan ve doğru kullanılmayan yakı otunun sağlığa zararları şu şekildedir;

Yakı otunu gerektiği gibi kullanmadığınız sürece yukarıda yer alan etkileri görebilirsiniz. Fazla kullandığınız yakı otundan dolayı alerjik reaksiyon görülebilir. Bitkinin kokusu ağır gelebilir ve oluşan alerjiler genellikle bitkinin kokusundan kaynaklıdır. Fazla kullandığınız bitkiden dolayı deride döküntü ve kaşıntı oluşabilir. Oluşan kaşıntı da bir tür alerjik reaksiyondur. Fakat kaşıntıdan sonra kızarıklık ve döküntünün oluşması ciddi sorun haline gelebilir. Bu nedenle kontrollü kullanılmalı, herhangi bir alerjik reaksiyon görüldüğü zaman doktora başvurulmalıdır. Eğer çok fazla yakı çayı tüketiyorsanız bir süre sonra mideniz rahatsız olacak ve mide bulantısı başlayacaktır. Bu nedenle düzenli ve doğru aralıklarla çay tüketmelisiniz.

Kimler Yakı Otu Kullanmamalı?

Yakı otunun herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur. Fakat küçük çocukların bünyesi daha zayıf olacağı için kullanılmaması tavsiye edilir. Aynı zamanda şeker, tansiyon, kalp gibi kronik rahatsızlığı olan bireylerin doktora danışarak bitki çayını içmesi gerekmektedir. Çünkü her bünye aynı tepkiyi vermez ve özellikle yaşlı bireylerde sağlık sorunları görülebilir. Hamile ve emziren anneler yakı otunu kullanırken dikkat etmelidir. Bitkiler genellikle anne ve anne adayları için riskli görülür. Bu nedenle mutlaka doktora danışılarak bitki çayı tüketilmelidir. Yakı otunu düzenli kullanmak önemlidir. Fakat bitkiyi kullanırken ara vermek de gerekir. Vücudunuzu yormamak ve vücudunuzun dinlenmesini sağlamak için düzenli kullanımlarınıza ara vermeniz doğru olacaktır.

Günde en fazla 2 fincan tüketerek 2 haftalık kullanımınıza bir hafta ara verebilirsiniz. Böylelikle vücudunuz dinlenmiş olur. Yakı otu ile yaşadığınız sağlık sorunlarına çözüm bulabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey doğru, düzenli ve bilinçli kullanmak olacaktır. Güvenilir bir aktardan otu temin edebilir ya da otun yetiştiği bölgelerden kendiniz toplayabilirsiniz.

Exit mobile version