Yeşil Çayın Faydaları: Diyetisyen Gözünden!

Merhabalar, bir Diyetisyen olarak bu yazımda yeşil çayın faydaları ve besin bileşenlerinden bahsetmek istiyorum. Ayrıca, yeşil çay nasıl demlenir? Yeşil çay zayıflatır mı? gibi sorularınıza da detaylı cevaplar hazırladım. Gelin hep birlikte inceleyelim.

Yeşil Çay Nedir?

Çay hepimizin gün içerisinde sıklıkla tercih ettiği içecek çeşitlerinden biridir. Camelliasinensis bitkisinden elde edilen çay, dünyanın farklı bölgelerinde yeşil, siyah veya oolong çayı olarak tüketilmektedir. Son yıllarda yeşil çay tüketimi ise ülkemizde gittikçe yaygınlaşmıştır.

Besin Bileşenleri Nelerdir?

Yeşil çay besin değeri ve içerdiği bileşenlere bakacak olursak içerisinde;

Özellikle içerisinde bulundurduğu epigallokateşin oldukça güçlü bir antioksidandır. Yeşil çay ve siyah çay farkı ise burada özellikle değinilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Yeşil çay siyah çaya oranla daha kısa sürede kurutulmaktadır. Bu sürenin kısa olması da yeşil çayın oksijenle temasını azaltır. Yeşil çay ve siyah çayın kafein içeriğini karşılaştıracak olursak 200 ml siyah çay yaklaşık 50 mg kafein içerirken yeşil çayda ise bu oran yaklaşık 30 mg’dır. Yani yeşil çayın kafein oranı siyah çaya kıyasla daha düşüktür. Peki son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz yeşil çayın faydaları nelerdir? Sorusuna detaylı olarak bakalım.

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Pek çok çalışma ve görüşe dayalı olarak yeşil çayın faydaları şöyle sıralanmaktadır;

üzerinde iyileştirici etkisi olduğuna dair birçok çalışma ve görüş mevcuttur.

Kanser Üzerinde Yeşil Çayın Faydaları

Yeşil çay tüketimi ve kanser üzerindeki etkilere bakacak olursak akciğer, kolon, yemek borusu, ağız, mide, ince bağırsak, böbrek ve pankreas ve dahil birçok kanser türünün önlenmesiyle bağlantılı olduğu görülmüştür.

İçerisindeki kateşinlerin LDL kolesterol üzerinde olumlu etkisi olduğu konusunda çalışmalar mevcuttur ancak bu konuda tam olarak kesin sonuçlar elde edilememiştir. Yeşil çay kardiyovasküler hastalıklar üzerindeki etkileşim incelendiğinde ise bazı çalışmalarda yeşil çayın bu hastalarda kan basıncını bir miktar azalttığı gözlenmiş ancak yine bu konuda da kesin bir sonuca varılamamıştır.

Yeşil Çayın Nörolojik Hastalıklara Faydaları

Nörolojik hastalıklarla yeşil çay ilişkisi ise araştırmalarda sıklıkla yer almaktadır ve yapılan çoğu çalışmada tüm nörolojik hastalıklarda kesin bir olumlu etkisi görülmemekle birlikte özellikle alzheimer ve parkinsonda önleyici etkisi olabileceği düşünülmektedir.

Antioksidan Özelliği!

Yeşil çayın en bilinen özelliği ise antioksidan olmasıdır. Antioksidanlar, hücreleri tekli oksijen, süperoksit, peroksil radikalleri, hidroksil radikalleri ve peroksinitrit gibi reaktif oksijen türlerinin zararlı etkilerine karşı koruyan bileşiklerdir. Yeşil çay kateşinleri toplam plazma antioksidan aktivitesini artırmaktadır.

Yeşil Çay Zayıflatır Mı?

Dünyada küresel obezite prevalansına bakıldığında bu oran son on yılda önemli ölçüde artmıştır. Bu sebepten son zamanlarda, yeşil çayın insanlarda hipolipidemik ve anti-obezite etkileri, beslenme ve gıda bilimi araştırmalarında güncel bir konu haline geldi. Bu konuda yapılan birçok çalışmada yeşil çayın obezite tedavisinde ve kilo vermede anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür. Yani yeşil çayı tüketirken kilo verme amacıyla değil sağlığa olan yararlarından faydalanmak için tüketmeliyiz. Çünkü beslenme biliminde hiçbir besinin mucizevi bir kilo verdirici etkisi yoktur.

Yeşil Çay Nasıl Demlenir?

Yeşil çay genel olarak yetiştirildiği ülke ve üretim aşamasında uygulanan işleme göre birçok çeşide sahiptir. Hazırlama yöntemimiz alacağımız etki ve lezzet açısından oldukça önemlidir. Yeşil çayı taze yapraklarından demleme şeklinde ya da kaynar suya toz şeklinde ekleyerek tüketebiliriz. Çayımızı taze yapraklardan hazırlayacaksak;

Yeşil Çay Ne Zaman İçilmeli?

Yeşil çay sağlığa olumlu özellikleri nedeniyle çok eski çağlardan beri değerli bir içecek olarak günlük yaşantımızda sıklıkla yer almaktadır. Birçok yararlı yönü artık bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Diğer içeceklere alternatif olarak düzenli tüketimini sağlamak tavsiye edilebilmektedir. Çünkü ancak bu şekilde sağlığa olan olumlu etkileri gözlenebilmektedir. Ancak bu konudaki tüketim miktarımız da oldukça önemlidir. Fazla miktarlarda yeşil çay tüketimi vücudumuzda toksisite yaratabilir. Bunun sonucunda baş dönmesi, uykusuzluk, mide bulantısı, halsizlik gibi sorunlar gözlenebilir. Ek olarak yeşil çayın da kafein içerdiği unutulmamalı ve tüketimde aşırıya kaçılmamalıdır. Bu miktar günde iki fincanı geçmemelidir. Herkese sağlıklı günler dilerim.

Diyetisyen Güliz Akkaynak

Exit mobile version