Kış Meyvelerinden Muşmula: Faydaları ve Besin Değeri

Halk arasında döngel meyvesi, töngel, beşbıyık ya da ezgil olarak bilinen muşmulanın faydaları oldukça fazladır. Meyvenin literatürdeki adı mespilustur. Dünya’da, Güney-Batı Asya ve Güney Doğu Avrupa üzerinde doğal olarak yayılış gösterir. Muşmula’nın yaklaşık 3000 yıl önce İran’ın kuzeyinde yetiştirildiği bilinmektedir. Günümüzde sınırlı alanlarda yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Marmara, Batı Karadeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilen muşmula sonbaharda hasat edilip kış aylarında tezgahlarda yerini alır. Güller familyasının bir alt familyasında yenebilme özelliğine sahip tek meyvedir. Muşmula oldukça sert bir yapıya sahiptir. Bu özelliğinden dolayı genellikle yumuşadıktan sonra tüketilir. Mayhoş bir tada sahip olan muşmula, çiğ olarak tüketilmesinin yanı sıra şurup, marmelat ve reçel olarak da tüketilmektedir.

Muşmulanın Besin Değeri

Muşmula meyvesinin besin değerleri;

Muşmulanın Faydaları

Muşmulanın Zararları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bazı kişilerde muşmula tüketimi alerjik etki gösterip ciltte kızarmalara neden olabilir, nadir görülen bir durum olsa da günlük olarak diyete eklenecekse dikkat edilmelidir.

Muşmulanın hamilelik döneminde tüketilip tüketilmemesi soru işareti taşımaktadır. Bazı kaynaklarda hamilelik döneminde muşmula tüketiminin düşük riskiyle ilişkilendirilebileceği savunulurken bazı kaynaklarda tam aksi düşük riskini azalttığı ileri sürülmektedir.

İçerisindeki bazı bileşiklerden dolayı ilaçlarla etkileşim oluşturması söz konusu olduğundan özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerin doktor ve diyetisyen kontrolünde tüketmesi en doğru çözüm olacaktır.

Diyetisyen Pırıl Çokkeser

Exit mobile version