Uzaktan Eğitim Sürecinde Velilere Öneriler!

Ülke olarak evde kalmaya Mart ayı itibariyle başladık, her ne kadar normalleşme sürecinde eski hayatlarımıza duyduğumuz özlemle, önlemler alarak devam etsek de yeni alınan önlemler ile bireysel karantinalarımıza devam ediyoruz. Çocuklar artık evde kalmaya ve online eğitime adaptasyon süreçlerini tamamladılar. Ebeveynler ise uzaktan eğitime nasıl destek sağlayabileceklerini düşünmeye başlamış durumlardalar. Bugün siz değerli okuyucularımıza uzaktan eğitim sürecinde velilere öneriler vererek nasıl destek olarak katkı sağlayabileceğimizle ilgili püf noktalardan bahsedeceğim.

Uzaktan Eğitim Sürecinde Velilere Bazı Önemli Öneriler!

Çocuklarda Stres Yönetimi

Uzun zamandır evde kalan, akranlarından ve sosyalleşmekten uzak kalan çocuklarda strese bağlı olarak birçok değişim fark etmişiz olabiliriz. Biz yetişkinler için bile sosyal hayatı sıfıra indirgemek bu denli zorken çocuklar sosyalleşme dönemlerinin başında böyle bir durumla karşılaştıkları için durumu nasıl yöneteceklerini bilmiyor olabilirler.

Stres Yönetimi İçin Ne Yapılabilir?

Öncelikle akşam tüm aile bireyleri eve toplandığında birlikte oturulan yemek masasında, ebeveynlerden başlayarak herkes bu sürecin kendisine nasıl hissettirdiği paylaşmaya başlayabilir. Burada önemli olan nokta çocuğu anlatmaya zorlamaktan ve soru yağmuruna tutmaktan ziyade, anne-babanın kendisini zorlayan, üzen deneyimleri paylaşmaya başlayarak ‘Sen de bir şeyler söylemek ister misin? İçinde bulunduğumuz dönemde elbette bizim gibi seni de üzen durumlar olabilir.’ Formatında destekleyici cümlelerle sohbete katkısı sağlanabilir. Bunun yanında kendisini üzen durumlara karşı neler yapabileceği de aile içinde kendisine öğretilebilir. Bunların arasında en efektif kullanabileceğimiz yöntemler çocuk meditasyonları ve nefes egzersizleridir. Başlangıçta ebeveyn desteği ile uygulanan bir yöntemleri; çocuğa kazandırmak hayat boyu kullanabileceği bireysel yöntemleri kendisine öğretmekle eşdeğerdir.

Çocuklarda Dikkat Yönetimi

Bir tanıya bağlı olmaksızın dönem içerisinde çocuklarda dikkat eksikliği ya da dürtüsellik gibi durumlara rastlamak mümkündür. Özellikle de sistemin başında uzun süre oturmak ve ekrana bakmak özellikle de sevmediği dersler için çok zor olabilir. Rahat, sessiz bir evde okul ortamını eminim birçoğumuz belirlemişizdir. Bu ortamı tekrar gözden geçirerek dikkat çeldirici ne gibi faktörler olabileceğine bakalım. Özellikle de ders esnasında ses uyaranından uzak kalmaları çok faydalı olacaktır.

Dikkat ve Dürtüsellik İçin Ne Yapılabilir?

Verilen ders aralarında çocuklarda birikmiş olan enerjinin atılmasını sağlamak için çocuklara yönelik egzersizleri beraber seçmek ve uygulamak akılcı bir çözüm olacaktır. Yaş grubuna uygun olarak kolaylıkla temin edebileceğiniz dikkat geliştirici kutu oyunları, kodlama oyunları dikkat güçlendirmeyi keyifli hale getirmenin yollarındandır. Bunun yanında ekran kullanım süresi göz önünde bulundurularak Mental Up gibi eğitici uygulamalar ile dikkat süresi uzatılabilir. Dikkat ile ilgili yakınmalar fazla ve önlenemez ise bu konuda bir uzmana başvurmanız oldukça önemlidir.

Çocuklarda Motivasyonu Bir Yordayıcı Olarak Kullanma

Çocukların motivasyonu ile yaptığı eylemlerden keyif alması doğru orantılı durumlardır. Çünkü mutluluk ile motivasyon arasında pozitif bir korelasyon mevcuttur. Motivasyonu en basit haliyle iki başlık altında incelememiz mümkündür; Bunlardan biri içsel motivasyon; dışsal bir destek olmadan çocuğun kendi kendini motive edebilme becerisidir. Diğeri ise dışsal motivasyon; çocukların dış dünyalarında gelen destek ile kendine olan güvenin dolayısıyla motivasyonunun artmasıdır. Dışsal motivasyonu en çok destekleyen dışsal faktörlerden biri şüphesiz sevgili öğretmenlerimizdir. Sıcak bir gülüşleri, bazen içtenlikle dile getirdikleri bir ‘Aferin!’ ve bazen de defterlere yapıştırılan bir yıldız sticker ile çocukların ihtiyacı olan takdir ile motivasyonu güdüleme rolünü üstlenirler. Her ne kadar büyük bir emekle ekran karşısından devam etseler de; evde öğretmenlerimizin rolünü üstlenen siz ebeveynler de çocuğu olumlu bir şekilde desteklemesi akademik başarı ve özgüven açısından büyük farklar yaratacaktır.

Motivasyon İçin Neler Yapılabilir?

En önemli motivasyon desteklerinden biri ödüllendirme metodudur. Bunu yeterli ve gerekli zamanlarda yapmak en önemli noktalardan biridir. Ders sonrası hazırlanan bir kurabiye ve sütü onu destekleyen, takdir içeren ifadeler kullanarak birlikte yemek; onaylayan bir bakış, sarılma ile ağızdan dökülen ‘Aferin.’, ‘Bugün ders esnasında verdiğin emeğin farkındayım, seni takdir ediyorum.’ Gibi olumlu pekiştireçler; kırtasiyeden alınan birlikte hazırladığı ödeve/resme yapıştıracağınız stickerlar basit ama motivasyonu yükselten yöntemler olacaktır.

Çocuklarda Zaman Yönetimi

Ders programları, ekran karşısında geçecekleri zaman, yaşına göre edindiği sorumlukların takibi ve gün içinde yaptığı tüm aktiviteleri zamanlayarak yapması, gelecekte bir yetişkin olduklarında planlama ve zamanı yönetme becerilerinin gelişmesi için önem arz eder.

Zaman Yönetimi İçin Neler Yapılabilir?

Yeni bir yıla başladığımız henüz birkaç gün olmuşken yaşı göz önünde bulundurularak çocuklara yönelik hazırlanan ajandalar, daha büyük yaş grupları için akademik ajandalar kullanılabilir. Bunun yanında planların akşam uyku saatinden önce günlük olarak planlanmış olması ve bir check-list şeklinde kontrolünün sağlanarak diğer günlere geçilmesi mantıklı olabilir. Özellikle çocuklar ile çalışırken günden güne değişim ve büyüme içinde olduklarından uzun vadeli hedeflerden ziyade, kısa vadeli hedeflerin oluşturulması daha çok hoşlarına gidecektir.

Bu konu da son bir önerim de dil konusunda olacak. Yabancı dil dersleri başlamış çocuklarda yabancı dili bir oyun sistemi ile öğreten ‘Duolingo’ ile günlük çalışma hedefleri koyarak, konuşarak öğrenmeleri aynı zamanda eğlenmeleri mümkündür. Günlük yaptığımız planlara bir dil eklemek de iyi bir fikir olabilir.

Sevgili ebeveynler, bu dönemde sizi zorlayan, yoran birçok görevin size yüklendiğinin farkındayım. Pandemi dönemi hepimizin beklemediği anda hayatımıza giren yenilikleri içeriyor. Fakat bu durumlardan bizim kadar, çocuklarımız da etkileniyor ve bizden destek bekliyorlar. Size uygulayabileceğiniz kısa sürede fark yaratan uygulamalardan bahsettim. Şimdi derin bir nefes alın ve kendinize şunu söyleyin; ‘Ben yeterli ve oldukça iyi bir ebeveynim.’ Okuduğunuz için teşekkürler. Sağlıkla kalın…

Uzman Psikolog/Aile Danışmanı Büşra YİĞİT

Exit mobile version