Facebook Pixel
Trend

Uykuluk Faydaları ve Zararları (Tüm Detaylar)

Sakatat sevenlerin vazgeçemediği lezzetlerden biri de uykuluktur. Uykuluk, kuşkusuz farklı bir damak tadı vermekte ve sağlık açısından pek çok faydaları bünyesinde barındırmaktadır. Farklı şekillerde hazırlanabilmekte ve tüketilebilmektedir. Buna ek olarak her gıdada olduğu gibi zararları da bulunmaktadır. Bu içerikte uykuluk faydaları ve zararları konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Öte yandan “hayvanın neresi, besin ve kalori değerleri” hakkında da açıklamalarda bulunduk.

Uykuluk Nedir?

uykuluk nedir

Sevilerek tüketilen uykuluk bir tür sakatat çeşididir. Uykuluk, bir hayvanda yaklaşık olarak 80 ile 100 gram arasında bir ağırlığa sahiptir.

Farklı pişirme teknikleriyle pişirilen uykuluk dışarıdan bakıldığı zaman tavuk ya da et soteye benzer. Fakat lezzet olarak kokoreci anımsatmaktadır. Osmanlı mutfağında da kullanılan uykuluk, Osmanlı mutfak sözlüğünde özden kelimesiyle karşılık gelir. Bu kelime ise kuzunun timüs bezi anlamını taşımaktadır. Bazı insanlar tarafından bir organ olarak adlandırılsa da aslında hayvana ait bir organ değildir. Hayvana ait olan sakatat, hayvanın çeşitli hormonlarının salgılanmasını sağlar. Uykuluk, İstanbul’un Sütlüce semti ile anılmaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan incelemelerde uykuluğun içinde bulunan maddelerin sağlığa faydalı olduğu belirlenmiştir. Biz de aşağıda uykuluk faydaları ve zararları hakkında detaylı açıklamalarda bulunduk!

Uykuluk Hayvanın Neresi?

Bir sakatat türü olan uykuluk, dana ve kuzulardan elde edilmektedir. Dana ya da kuzuların göğüs kafesinin hemen üzerinde bulunan timüs ve pankreas bezlerinden oluşan yapılardan meydana gelmektedir. Bu yapılar salgı bezi olarak da ifade edilmektedir. Özel yöntemlerle çıkarılan bu bezler farklı yöntemler kullanılarak hazırlanmaktadır.

Uykuluk Kalori ve Besin Değeri

uykuluk besin değerleri

Uykuluk, içinde bulundurduğu maddeler sayesinde sağlığa fayda sağlamaktadır. Düzenli tüketildiği zaman vücudu besler ve vücudun ihtiyacı olan değerleri vücuda kazandırır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmada besleyici özelliği vurgulanmıştır. 1 porsiyon yani 100 gram uykuluk 235 kaloridir. Uykuluk besin değeri ise şu şekildedir;

  • 20 g yağ
  • 0 g karbonhidrat
  • uykuluk protein değeri 12g
  • 223 mg kolesterol
  • 96 mg sodyum
  • 360 mg potasyum

Sağlıklı bir besin olarak tüketilen uykuluğun 100 gramında bulunan değerler yukarıda yer aldığı gibidir. Bir porsiyonda karbonhidrat bulundurmayan uykuluk, vitamin ve mineralleri bir arada vücuda kazandırır. Uykuluğun içinde C vitamini vardır. Aynı zamanda magnezyum, kalsiyum ve demir de bulunmaktadır. Bu sayede vücudu besler, vücuda direnç kazandırır ve sağlığı korur.

Uykuluk Faydaları Nelerdir?

uykuluk faydaları ve zararları

Uykuluk, sağlıklı ve besleyici bir sakatat olarak tüketilmektedir. Dana ya da kuzudan elde edilen uykuluk kolaylıkla temin edilebilmektedir. Uykuluğu farklı şekillerde pişirerek tüketebilirsiniz. Uykuluk faydaları şu şekildedir:

  1. Bağışıklık sistemini güçlendirir,
  2. Sinir sistemini güçlendirir,
  3. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılar,
  4. Uzun süreli tokluk sağlar,
  5. Kalp ve damar rahatsızlıklarının önüne geçer,
  6. Kansızlığa iyi gelir,
  7. Vücuda enerji kazandırır,
  8. Fiziki yorgunluğu geçirir,
  9. Hastalıklara karşı direnç sağlar.

Uykuluğun içinde bulunan vitamin ve mineraller, insan sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Sağlıklı bir bireyin gün içinde alması gereken vitamin ve mineraller vardır. Uykuluk ise bu vitamin ve minerallerin belirli bir kısmını karşılamaktadır. Vücuda kazandırılan bu değerler sayesinde bağışıklık sistemi güçlendirmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması demek hastalıkların önüne geçmek demektir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler daha sık hasta olurlar. Oysa bağışıklık sistemi güçlü olan bireyler hastalıklara karşı daha dirençlidir. Uykuluk, sinir sistemini güçlendirir. Aynı zamanda kalp ve damar rahatsızlıklarının önüne geçer. Çünkü kalp ve damar sağlığını korur.

Kansızlığın görüldüğü bireylerde bu problemin ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Eğer bireyin vitamin eksikliği varsa daha hassas bir bünyeye sahip olur. Yorgunluk, uyku hali, halsizlik gibi belirtiler hissedilmektedir. Uykuluk, fiziki yorgunluğa iyi gelir. Aynı zamanda vücuda enerji kazandırır. Zayıflama sürecindeki insanların düzenli olarak et tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Tüketilen et sayesinde vücutta eksik olan maddeler tamamlanarak vücut beslenmektedir. Diyet yapan bireyler ise öğünlerinde uykuluk tüketebilir. Salata ile tüketilen uykuluk hem doyurucu hem besleyici hem de sağlıklıdır. Zayıflama sürecindeki insanlar bir süre vitamin ve mineral kaybetmeye başlar. Zayıflama programına alışma sürecinde vücudu korumak, sağlığı kaybetmemek adına doğru beslenmek önem taşımaktadır.

Uykuluk Zararları Nelerdir?

Her besinde olduğu gibi uykuluğun da bazı zararları bulunmaktadır. Uykuluk zararları elbette bünyeye göre değişkenlik göstermektedir. Faydaları da aynı şekilde. Hatırlatmakta fayda var! Tüm gıdalar için en geçerli şeyi unutmayalım; Soru işareti oluşturan besinleri tüketmeden önce mutlaka uzman bir doktor veya diyetisyene danışmalısınız. Genel olarak ele aldığımızda olası uykuluk zararları şu şekildedir:

  • Uykuluk bir sakatat türüdür. Hayvanın vücudunda parazit, virüs veya toksit gibi maddeler depolanabilir. Dolayısıyla tüketirken bilinçsiz bir şekilde vücudunuza girebilir.
  • Uykuluk, oldukça fazla yağ oranı bulundurmaktadır. Bu durum da kalp ve damar sağlığı açısından risk ifade etmektedir.
  • Satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 2-3 gün bekletilmelidir. Aksi taktirde bozulma riski ile karşılaşabilirsiniz. Bu da bozulmuş gıda tüketmenize sebep olacaktır.

Peki, uykuluk zararları ile karşı karşıya gelmemek için ne yapmalıyız? Öncelikle taze olmasına özen gösterilmelidir. Bu sebeple güvenilir yerlerden tedarik etmelisiniz. Satın aldıktan sonra temizliğine önem vermelisiniz. Tüketmeden önce düzgün bir şekilde temizliği yapılmalıdır. Buna bağlı olarak usulüne uygun pişirilmelidir.

Uykuluk Çeşitleri

uykuluk faydaları ve zararları

3 farklı uykuluk çeşitleri vardır. Peki, nedir bu çeşitler?

  • Gerdan uykuluk
  • Ciğer uykuluk
  • Fındık uykuluk

Gerdan uykuluk, kuzunun gerdan kısmından elde edilmektedir. Ciğer uykuluk ise kuzunun yürek kısmına yakın yerden elde edilmektedir. Fındık uykuluk, kuzunun bağırsak kısmından elde edilmektedir. Üç farklı şekilde çıkarılan uykuluk farklı şekillerde hazırlanarak pişirilmektedir.

Gerdan Uykuluk

Gerdan uykuluğun pişirilmesine dikkat edilmelidir. Harlı mangal ateşinde pişen uykuluk sık sık çevrilmelidir. Eğer uykuluğu sık sık çevirmezseniz dış kısmı yanabilmektedir. Bu yanma hem kötü bir koku hem de kötü bir tat oluşturur. Aynı zamanda dışı yanacağı için uykuluğun iç kısmı yeteri kadar pişmemiş olur. Uykuluk yağlı olduğu için sık sık çevirmeye dikkat etmeli ve kurutmamaya özen göstermelidir.

Fındık Uykuluk

Fındık uykuluk daha yağlı bir yapıya sahiptir. Önerilen pişirme şekli öncelikle uykuluğun suda haşlanmasıdır. Bu sayede fazla yağ arındırılmış olur. Haşlama işlemi sırasında uykuluğun ön pişirmesi yapılır. Haşlama bittikten sonra uykuluk soğutulur ve mangal ateşinde pişirilir.

Ciğer Uykuluk

Ciğer uykuluk diğerlerine göre daha özenli pişirilmelidir. Daha hassas bir yapıya sahip olan ciğer uykuluk, acele etmeden pişirilmelidir. Hazırlanan uykuluk hafif mangal ateşinde yavaş yavaş pişmelidir. Eğer hızlı pişirilmeye çalışılırsa kurur ve lezzeti kalmaz. Bu nedenle doğru pişirmeye özen gösterilmelidir.

Uykuluk Nasıl Temin Edilir?

uykuluk çeşitleri

Uykuluk nasıl temin edilir diye soranlar için cevap oldukça basit. Kasaplarda rahatlıkla uykuluk bulabilirsiniz. Güvendiğiniz bir kasaptan almanız daha doğru olacaktır. Uykuluk, kasaplarda hazır bir şekilde satılmaktadır. Aynı zamanda restoranlara giderek uykuluk yiyebilirsiniz. Evde hazırlayabileceğiniz gibi dışarıda yiyebileceğiniz bir lezzettir.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. uykuluğun bu kadar kolay bulunduğunu bilmiyordum ve çok yararlı gözüküyor hemen deneyeceğim tarifleri

  2. Farkındalık oluşturması adına gerçekten güzel bir site olmuş. Eşine az rastlanır içerikler sunuyor. Çok beğendim

  3. Uykuluğun bu kadar faydası olduğunu bilmiyordum, normalde sevmem ama bi denemekte fayda var, en kısa zamanda tadına bakacağım, teşekkürler faydalı bilgiler için

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu